Bulgaristan’da cumhurbaşkanı seçimi

Bulgaristan’da cumhurbaşkanı seçimi

Bulgaristan’daki cumhurbaşkanı seçiminin ilk turu kesin sonuçları açıklandı- Bulgaristan Sosyalist Partisi adayı Radev yüzde 25,43, Bulgaristan’ın Avrupalı Gelişimi İçin Yurttaşlar partisinin adayı Tzaçeva yüzde 21,96 oy aldı

SOFYA (AA) – Bulgaristan Merkez Seçim Komisyonu, 6 Kasım'da yapılan cumhurbaşkanı seçimi ilk turu kesin sonuçlarını açıkladı.

Buna göre, oyların yüzde 25,43’ünü ana muhalefette bulunan Bulgaristan Sosyalist Partisinin (BSP) adayı eski hava kuvvetleri komutanı Rumen Radev, iktidardaki Bulgaristan’ın Avrupalı Gelişimi İçin Vatandaşlar (GERB) partisinin adayı Parlamento Başkanı Tzetzka Tzaçeva ise yüzde 21,96’sını aldı.

Radev ve Tzaçeva, 13 Kasım Pazar günü ikinci turda yarışacak.

Aşırı sağ ve sol ile milliyetçi güçlerin birleşmesi sonucu aday gösterilen Parlamento Başkan Yardımcısı ve Vatansever Cephe (PF) koalisyonu eş başkanı Krasimir Karakaçanov oyların yüzde 14,96’sını alarak üçüncü, bağımsız aday Veselin Mareşki ise yüzde 11,17’lık oy oranı ile dördüncü sırada yer aldı.

Seçimle birlikte yapılan referandum ise yeterli katılım olmadığı için geçersiz kaldı.

Referandumda milletvekillerin parti listelerine göre değil bireysel olarak seçilebilmesi, oy kullanımının zorunlu olup olmaması ve siyasi partilere devlet yardımının azaltılması oylanmıştı.



AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :