Bulgaristan Türklerinden seçimlere yüksek ilgi

Bulgaristan Türklerinden seçimlere yüksek ilgi

DOST Partisi MKYK üyesi Nursoy: - "6 ve 13 Kasım tarihlerinde yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde internet üzerinden doldurulan beyanname sayısı 8 bin iken bugün 19 bin beyanname dolduruldu"- "Bulgaristan Türkleri 'Biz oylarımızı her şeye rağmen kullanm

İZMİR (AA) - EŞBER AYAYDIN - Bulgaristan'da, üyelerinin büyük bölümünü Türklerin oluşturduğu DOST Partisinin Merkez Karar Yönetim Kurulu (MKYK) üyesi Abdurrahim Nursoy, 26 Mart'ta yapılacak erken seçimler için Türkiye'de oy kullanmak için beyanname dolduran Bulgar Türklerinin sayısında son seçime göre 10 binin üzerinde artış kaydedildiğini belirtti.

Nursoy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bulgaristan'da 26 Mart'ta yapılacak erken genel seçimlerin Türk asıllı Bulgar vatandaşları açısından büyük önem taşıdığını söyledi.

Seçimler kapsamında elektronik ortamda beyanname doldurma süresinin 28 Şubat'ta son bulduğunu ifade eden Nursoy, şöyle konuştu:

"Ciddi manada halkın bu konuda teveccühü oluştu. Vatandaşlar duyarlı bir şekilde vatandaşlık görevini yerine getirmek için internet üzerinden başvuruda bulundu. Türkiye'de 19 bin civarında beyanname dolduruldu. 6 ve 13 Kasım tarihlerinde yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde internet üzerinden doldurulan beyanname sayısı 8 bin iken bugün 19 bin beyanname dolduruldu. Başvuru rakamının 10 ila 11 binin üzerinde arttığını görüyoruz. Bulgaristan devletinin bütün kısıtlamalarına rağmen Türkiye'deki oyların kullanılmaması için yapmış olduğu çalışmaya rağmen, tam tersine Bulgaristan Türkleri 'Biz oylarımızı her şeye rağmen kullanmak istiyoruz, bir sonraki seçimlerde sandık sınırlamasını kaldırmak istiyoruz' yönünde mesaj verdi."

Nursoy, Bulgaristan'ın Türkiye'deki sandık sayısını 136'dan 35'e indirdiğini anımsatarak seçimlerde iş başına gelecek hükümetin bu yanlıştan bir an önce dönmesi gerektiğini vurguladı.

- "Oy kullanmak için sandık başına gidilmeli"

Abdurrahim Nursoy, beyanname doldurulması için İzmir'de 6 merkez oluşturduklarını, kentte doldurulan beyanname sayısının 2 bin 297 olduğunu söyledi.

Bulgaristan Türklerinin kendilerini temsil edecek kişilerin seçileceği 26 Mart seçimlerinde herkesin sandık başına gitmesini isteyen Nursoy, "Bütün vatandaşlarımızı oylarını kullanmaları için 26 Mart'ta sandık başına davet ediyorum. Bu bizim vatandaşlık görevimiz, oylarımızı kullanmalıyız. Bizim ve Bulgaristan'da yaşayan dost ve akrabalarımıza destek vermeliyiz." ifadelerini kullandı.

- Bulgaristan Türkleri için yeni bir sayfa

Türkiye'nin 24 Kasım 2015'te hava sahasını ihlal eden Rus savaş uçağını düşürmesi, Bulgaristan'da Türklerin en fazla temsil edildiği Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) partisinde görüş ayrılığına neden olmuştu.

Türkiye'nin tutumunu destekleyen Genel Başkan Lütfi Mestan, Onursal Başkan Ahmet Doğan'ın baskılarına maruz kalarak partiden ihraç edilmişti.

Mestan ve bir grup milletvekili, 10 Nisan 2016'da DOST Partisini kurarak Bulgaristan'daki Türk siyasi hareketinde yeni bir sayfa açmıştı. Kısa sürede örgütlenen DOST Partisi, 26 Mart 2017 erken genel seçimlerine Hürriyet ve Şeref Halk Partisi (HŞHP) ile ittifak yaparak DOST Birliği altında katılıyor.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler