BRICS Liderler Zirvesi

BRICS Liderler Zirvesi

Çin Devlet Başkanı Şi:"Çin ve Hindistan'ın ilişkilerinin istikrarlı ve sağlıklı şekilde gelişmesi hem iki ülke halkının hem de uluslararası toplumun beklentisi"- Hindistan Başbakanı Modi:"İki taraf siyasi güveni artırarak, sınır bölgesinin barış ve huzuru

ŞİAMIN (AA) - Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ve Hindistan Başbakanı Narendra Modi'nin, iki ülkenin sınır bölgesindeki sorunları çözmek için ortak çaba harcama konusunda fikir birliğine vardığı bildirildi.

Çin Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Devlet Başkanı Şi, ülkenin güneyindeki Şiamın kentinde yapılan BRICS (Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin, Güney Afrika) Liderler Zirvesi'ne katılan Hindistan Başbakanı Modi ile bir araya geldi.

Şi Cinping, Narendra Modi ile görüşmesinde, Çin ve Hindistan ilişkilerinin istikrarlı ve sağlıklı şekilde gelişmesinin hem iki ülke halkının hem de uluslararası toplumun beklentisine uygun olduğunu söyledi.

Çin ve Hindistan'ın hem dünyanın gelişmekte olan ülkeler ve yükselen pazar ekonomilerine sahip en büyük iki ülkesi hem de iki önemli komşu olduğunu anımsatan Çin Devlet Başkanı Şi, ilişkilerin sağlıklı ve istikrarlı gelişiminin Çin ve Hint halklarının temel çıkarlarına, bölge ve uluslararası toplumun beklentilerine uygun olduğunu ifade etti.

Pekin ve Yeni Delhi yönetimlerinin birbirine tehdit olacak temel yargılar oluşturmak yerine karşılıklı fırsatları artırmasının önem taşıdığını dile getiren Şi, "kazan-kazan" temeline dayalı iş birliğinin iki ülke için tek doğru yol olduğunu vurguladı.

Şi Cinping, iki tarafın birbirine saygı duyması gerektiğine işaret ederek, sınır bölgesinin barış ve huzurunu sağlarken farklıların ortaya çıkması durumunda ortak zemin aranmasının önem taşıdığını dile getirdi.

- Taraflar birbirini rakip olarak görmek yerine iş birliği yapmalı

Hindistan Başbakanı Modi de iki tarafın siyasi güveni artırarak, sınır bölgesinin barış ve huzurunu korumak için ortak çaba harcaması ve birbirini rakip olarak görmek yerine iş birliği yapması gerektiğini kaydetti.

Hindistan'ın iki ülke ilişkilerinin istikrarlı gelişimini korumak için Çin ile ortak çalışmayı arzu ettiğini dile getiren Narendra Modi, iki ülke liderlerinin ikili ilişkilerin gelişiminde başat rol oynamasını ve yakın iletişimi sürdürmesini beklediklerini dile getirdi.

Mevcut durumda BRICS'in iş birliğini güçlendirmenin çok önemli olduğununun altını çizen Modi, BRICS liderlerini zirvenin başarısından dolayı tebrik etti.

Hindistan, Çin'in kontrolünde olan Donglang bölgesinden geçen hafta askerlerini çekmişti. Çin ile Hindistan arasında 3 bin 500 kilometre uzunluğunda sınır bulunuyor. İki ülke arasında yaklaşık 2,5 ay önce Donglang'daki yol inşaatı sırasında Hindistan askerlerinin bölgeye girerek müdahale etmesi sonucu anlaşmazlık yaşanmıştı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :