BRICS Liderler Zirvesi

BRICS Liderler Zirvesi

Çin Devlet Başkanı Şi:- "Uluslararası yönetişim ve ilişkilerin temel normlarını desteklemek konusunda yapıcı rol oynamalıyız"- BRICS'in 10. zirvesi, gelecek yıl Güney Afrika'da yapılacak

ŞİAMIN (AA) - Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, dünyanın ekonomik ve küresel zorluklarla karşılaştığını belirterek, "Uluslararası yönetişim ve ilişkilerin temel normlarını desteklemek konusunda yapıcı rol oynamalıyız.” dedi.

Şi, Çin’in ev sahipliğinde ülkenin güneyindeki Fucien eyaletinin Şiamın kentinde yapılan BRICS (Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin,Güney Afrika) Liderler Zirvesi çerçevesinde düzenlediği basın toplantısında açıklamalarda bulundu.

BRICS zirvesinin başarılı geçtiğini ifade eden Şi, zirvede ticari kolaylıklar, swap işlemleri (değiş-tokuş), yerel para birimlerinin takası ile kamu ve özel şirketlerin iş birliğine ilişkin yol haritasının çizildiğini söyledi.

Şi, BRICS liderlerinin, siyasi ve güvenlik iş birliğini derinleştirme ve karşılıklı güveni artırma konusunda fikir birliğine vardığını vurguladı.

Liderlerin, BRICS'in uluslararası ilişkilerin temel normlarını savunmasını ve önemli sorunlarda iletişim ve koordinasyonu artırmasını desteklediğini kaydeden Şi, küresel zorluklarla mücadelede ve küresel ekonomi yönetişimini hızlandırma alanlarında da iş birliği yapılmasında mutabık kalındığını belirtti.

Şi, dünyanın ekonomik ve küresel zorluklarla karşılaştığına dikkati çekerek, "Uluslararası yönetişim ve ilişkilerin temel normlarını desteklemek konusunda yapıcı rol oynamalıyız." ifadelerini kullandı.

Siyaset, güvenlik, terörle mücadele, siber güvenlik ve barış misyonlarında yapılan iş birliği ile kaydedilen ilerlemenin BRICS'in profilini yükselttiğini söyleyen Çin lideri Şi, bunun yanı sıra zirveden tatmin edici sonuçlar alındığını bildirdi.

Şi, zirvenin sonuçlarının küresel çapta kalkınma alanında iş birliğinin yapılması için güzel mesajlar verdiğini belirterek, BRICS’in kurumsallaşması konusunda da adımlar atıldığını aktardı.

Şi, BRICS’in gelecek yıl yapılacak 10’uncu zirvesinin Güney Afrika’nın Johannersbug kentinde gerçekleştirileceğini duyurdu.

Çin'in güneyindeki Şiamın'da 3 Eylül pazar günü başlayan BRICS Zirvesi, bugün sona erecek.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :