BRICS Liderler Zirvesi

BRICS Liderler Zirvesi

Çin Devlet Başkanı Şi: - "Bizim katılımımız olmadan küresel sorunlar etkili şekilde çözülemez. BRICS olarak uluslararası barış ve kalkınmayı ilgilendiren alanlarda varlığımızı ve çözümlerimizi tek ses halinde ifade etmeliyiz"- "Açık dünya ekonomisini ve ç

PEKİN (AA) - Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, "Bizim katılımımız olmadan küresel sorunlar etkili şekilde çözülemez. BRICS olarak uluslararası barış ve kalkınmayı ilgilendiren alanlarda varlığımızı ve çözümlerimizi tek ses halinde ifade etmeliyiz." dedi.

Çin'in güneyindeki Fucien eyaletinde bulunan Şiamın kentinin ev sahipliğinde düzenlenen BRICS (Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika) Liderler Zirvesi kapsamında yuvarlak masa toplantısı öncesi karşılama töreni yapıldı.

Çin Devlet Başkanı Şi, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Güney Afrika Devlet Başkanı Jacop Zuma, Hindistan Başbakanı Narendra Modi ve Brezilya Devlet Başkanı Michel Temer ile aile fotoğrafı çektirdi.

Daha sonra liderler, BRICS Liderleri Yuvarlık Masa Toplantısı'na geçti.

Burada konuşan Çin Devlet Başkanı Şi, BRICS, küresel ekonomi ve ticari korumacılık konularına değindi.

Dünyada yaşanan derin ve karmaşık değişimlerin BRICS ülkeleri arasındaki iş birliğini daha önemli hale getirdiğini belirten Şi, şunları kaydetti:

"Bizim katılımımız olmadan küresel sorunlar etkili şekilde çözülemez. BRICS olarak uluslararası barış ve kalkınmayı ilgilendiren alanlarda varlığımızı ve çözümlerimizi tek ses halinde ifade etmeliyiz. Ekonominin küreselleşmesini tüm ülkeler için açık, kapsamlı, dengeli ve yararlı hale getirmeliyiz. Açık dünya ekonomisini ve çok taraflı ticaret rejimini desteklemeli ve korumacılığa karşı çıkmalıyız."

Çin Devlet Başkanı, uluslararası düzenin tarafsız olması ve BRICS ülkelerinin küresel yönetişimde daha fazla rol alması gerektiğini ifade etti.

Şi ayrıca, Çin'in BRICS ülkeleri arasında yapılan ekonomi ve teknoloji alanındaki iş birliği ve değişim için 500 milyon yuan (76 milyon dolar) tahsis edeceğini ve uzun dönemli çalışmasını desteklemek için Yeni Kalkınma Bankasına 4 milyon dolar vereceğini açıkladı.

Çin Devlet Başkanı Şi, Rusya Devlet Başkanı Putin ile dün, Güney Afrika Devlet Başkanı Zuma ile bugün ikili görüşmeler yaptı. Şi'nin Brezilya ve Hindistan liderleri ile de baş başa görüşmesi bekleniyor.

Zirveyi, dünya genelinde 80 ülke ve bölgeden 3 binden fazla basın mensubu takip ediyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :