Brezilyalılar kadın aktivistin öldürülmesini protesto etti

Brezilyalılar kadın aktivistin öldürülmesini protesto etti

Rio de Janeiro Belediye Meclis üyesi ve insan hakları savunucusu kadın aktivist Franco'nun ölümünü suikast olarak gören göstericiler katillerin bulunmasını istedi

RIO DE JANEIRO (AA) - Brezilya'nın Rio de Janerio kenti Belediye Meclisinin üyesi ve insan hakları savunucusu kadın aktivist Marielle Franco’nun geçen ay öldürülmesi protesto edildi.

Aracındayken uğradığı silahlı saldırıda yaşamını yitiren 38 yaşındaki Franco'nun ve şoförünün ölümünü "suikast" olarak gören binlerce Brezilyalı, sokaklara döküldü.

Göstericilerden bazıları duvarlara sprey boyayla "Marielle gibi mücadele et." diye yazdı.

Franco'nun kız kardeşi Anielle, saldırının olduğu Estacio mahallesinde katıldığı gösteride, ablasının mirasını devam ettirmek istediklerini, adalet için mücadele edeceklerini söyledi. Anielle, protestocuların sadece katilleri değil, bu cinayetin kimin emriyle işlendiğini de öğrenmek istediğini vurguladı.

Rio de Janeiro Eyalet Meclisi üyesi ve kadın aktivistin arkadaşı Marcelo Freixo da Franco'nun öldürülmesini "demokrasiye karşı işlenmiş bir suç" olarak niteledi. Freixo, "Bu, gecekondu mahallelerinden gelerek siyaset yapan siyahi bir kadını susturma girişimiydi." ifadesini kullandı.

Brezilya'nın diğer kentlerinde yapılan gösterilerde de adalet istenip Franco'nun öldürülmesinin aydınlatılması talep edildi.

Marielle Franco ve sürücüsü Anderson Pedro Gomes, 14 Mart'ta Estacio mahallesinde uğradıkları silahlı saldırıda öldürülmüştü.

Franco, Rio de Janerio'daki polis şiddetini ve kentteki güvenlik hizmetlerinin orduya devredilmesini eleştiriyordu.

Brezilyalı sivil toplum kuruluşları, polisin Rio'da düzenlediği operasyonlarda 2016'da 925, 2017'de ise binin üzerinde kişinin yaşamını yitirdiğini belirtiyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler