Brezilya'daki yolsuzluk iddiası

Brezilya'daki yolsuzluk iddiası

Petrobras soruşturmasında, eski üst yönetici 12 yıl hapis cezasına çarptırıldı

RIO DE JANEIRO (AA) - Brezilya'daki devlete ait petrol şirketi Petrobras'ta yolsuzluk yapıldığı gerekçesiyle başlatılan soruşturma kapsamında, şirketin eski bir üst düzey yöneticisine 12 yıl hapis cezası verildiği bildirildi.

Şirketin uluslararası kanadı Petrobas International'ın müdürü Jorge Zelada'nın vergi kaçakçılığı suçunun ise affedildiği belirtildi.

Federal yargıcın, temmuz ayında tutuklanan Zelada'ya para aklama ve yolsuzluk nedeniyle hapis cezası verdiği kaydedildi.

Ülkenin en büyük inşaat ve mühendislik şirketlerinin sözleşme karşılığında Petrobras'ın yöneticilerine rüşvet verdiği düşünülüyor.

Eski Devlet Başkanı Lula da Silva ve eşi cumartesi günü Petrobras'daki yolsuzluk skandalıyla ilgili mahkemeye ifade vermeye çağrılmıştı. Silva ve eşinin 17 Şubat'ta ifade vereceği söylenmişti.

Brezilya Devlet Başkanı Dilma Rousseff'in 2003-2010 arasında Petrobras'ın başkanlığını yaptığı sırada, şirkette 800 milyon dolarlık yolsuzluk yapıldığı, ihalelere fesat karıştırıldığı, yetkililerin rüşvet aldığı iddia ediliyor. Bu iddialarla ilgili mart ayında soruşturma başlatılmıştı. Soruşturma kapsamında aralarında şirketin üst düzey yöneticileri, iki eski milletvekili ve ünlü iş adamlarının bulunduğu 100'den fazla kişi gözaltına alınmıştı. Petrobras'ın eski genel müdürü Paulo Roberto Costa, 7,5 yıl hapse mahkum edilmişti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :