Brezilya'da yolsuzluk iddiaları

Brezilya'da yolsuzluk iddiaları

Savcılık, üst düzey siyasetçiler hakkında soruşturma açılması için başvuruda bulundu

RIO DE JANEIRO (AA) - Brezilya'da hakkında çıkan yolsuzluk iddiaları sebebiyle görevden alınması gündeme gelen Dilma Rousseff'in rakibi Sosyal Demokrat Partisi (PSDB) üyesi senatör Aecio Neves hakkında da soruşturma talebinde bulunuldu.

Savcılık, eski bir senatörün devlete ait petrol şirketi Petrobras soruşturması kapsamında verdiği ifadelere dayanarak, Neves hakkında soruşturma açılması için Yüksek Mahkeme'ye başvuruda bulundu.

Başsavcı Rodrigo Janot tarafından yapılan başvuruda, rüşvet almak suçlamasıyla Neves ve ülkenin önde gelen siyasetçileri hakkında soruşturma açılması istendi.

Rousseff’in 2014 yılındaki seçimlerde rakibi olan Neves'in, Furnas elektrik şirketinden rüşvet aldığı ileri sürüldü.

Janot'un soruşturma isteminde bulunduğu kişiler arasında, muhalefetteki Brezilya Demokratik Hareket Partisi (PMDB) Başkanı Romero Juca'nın da yer aldığı üst düzey siyasetçiler bulunuyor. Siyasetçilerin kimlikleri savcılık tarafından henüz doğrulanmadı.

Hakkındaki iddiaları reddeden Neves'in, Rousseff'in görevden alınması için başlatılan sürecin önde gelen isimlerinden biri olduğu biliniyor.

Mahkemenin, hakkında soruşturma açılmasını onaylaması halinde Neves'in 90 gün içinde ifade vermesi istenecek.

Brezilya Devlet Başkanı Dilma Rousseff'in 2003-2010 arasında Petrobras'ın başkanlığını yaptığı sırada, şirkette 800 milyon dolarlık yolsuzluk yapıldığı, ihalelere fesat karıştırıldığı, yetkililerin rüşvet aldığı iddia ediliyor.

Başlangıcı 2014 yılına dayanan soruşturma kapsamında şu ana kadar aralarında şirketin üst düzey yöneticileri, iki eski milletvekili ve ünlü iş adamlarının da bulunduğu 100’den fazla kişi gözaltına alındı.

Petrobras'ın eski genel müdürü Paulo Roberto Costa 7,5 yıl hapse mahkum edildi. Mart ayında eski başkan Lula'nın ifadesinin alınması ve sonrasında nisan ayı içinde Rousseff’in görevden alınmasının ilk aşaması olan Kongre'nin alt kanadında yapılan oylamayla, Cumhurbaşkanının görevden alınıp yerine başkan yardımcısının devam etmesinin önü açılmış oldu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :