Brezilya'da Silva'nın hükümet genel sekreteri olarak atanması

Brezilya'da Silva'nın hükümet genel sekreteri olarak atanması

Eski Devlet Başkanı'nın davasını Yüksek Mahkeme görecek

RIO DE JANEIRO (AA) - Brezilya'da yolsuzlukla suçlanan eski Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva ile ilgili soruşturma Yüksek Mahkeme tarafından yürütülecek.

Yüksek Mahkemede yapılan oylamada Silva ile ilgili dava 2 "hayır" oyuna karşı 8 "evet" oyuyla üstlenildi.

Silva ile ilgili dava Petrobras soruşturmasını da yürüten Yargıç Sergio Moro tarafından yürütülüyordu, ancak Moro'nun eski Devlet Başkanı Silva'yı haksız yere suçladığı ve partizan davrandığı iddia ediliyordu.

Brezilya Devlet Başkanı Dilma Rousseff'in selefini 17 Mart'ta hükümet genel sekreteri olarak atamasının hemen ardından iki federal mahkeme bu atamayı durdurmuştu ancak temyiz mahkemeleri atamayı durdurma kararlarını bozmuştu. Aynı gün Sao Paulo eyaleti Assis kentinde bir federal yargıç da atama işlemini durdurmuştu.

Yüksek Mahkeme yargıçlarından Gilmar Mendes de iki hafta önce Silva'nın atanmasının, tutuklanmasını engellemeyi amaçladığı gerekçesiyle atama kararının askıya alındığına hükmetmişti. Mendes, Silva ile ilgili soruşturmanın Petrobras soruşturmasını yürüten Yargıç Moro tarafından yürütüleceğini açıklamıştı.

Yüksek Mahkeme yargıcı Rose Weber de, geçen hafta salı günü Mendes'in kararını bozmayı reddetmişti.

Son durumda, Yüksek Mahkeme hem Silva hakkındaki yolsuzluk davasını yürütecek hem de atanmasıyla ilgili son kararı verecek.

Brezilya Devlet Başkanı Dilma Rousseff'in 2003-2010 arasında Petrobras'ın başkanlığını yaptığı sırada şirkette 800 milyon dolarlık yolsuzluk yapıldığı, ihalelere fesat karıştırıldığı, yetkililerin rüşvet aldığı iddia ediliyor. Geçen yıl mart ayında başlatılan soruşturma kapsamında aralarında şirketin üst düzey yöneticileri, iki eski milletvekili ve ünlü iş adamlarının bulunduğu 100'den fazla kişi gözaltına alınmıştı. Bu süreçte Petrobras'ın eski genel müdürü Paulo Roberto Costa, 7,5 yıl hapse mahkum edilirken, eski Devlet Başkanı Silva da mart ayı başında soruşturmaya dahil edilmişti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :