Bozdağ, AA Editör Masası'na konuk oldu

Bozdağ, AA Editör Masası'na konuk oldu

Adalet Bakanı Bozdağ: (7)- "Ferhat Sarıkaya ile ilgili HSYK soruşturma başlattı. Kurul müfettişi eliyle Sarıkaya'nın durumu inceleniyor"- "Adil Öksüz'ü bütün Türkiye arıyor. İnşallah kısa sürede güvenlik güçlerimiz onu bulunduğu yerde yakalar ve adalete t

ANKARA (AA) - Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, savcı Ferhat Sarıkaya ile ilgili Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulunun (HSYK) soruşturma başlattığını, kurul müfettişi eliyle Sarıkaya'nın durumunun incelendiğini bildirdi.

Bozdağ, Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'na konuk oldu, gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Bakan Bozdağ, FETÖ'nün "hava kuvvetleri imamı" olduğu ileri sürülen Adil Öksüz'ü serbest bırakan hakimlerle ilgili HSYK tarafından başlatılan incelemeye yönelik soruya, "Adil Öksüz'ü bütün Türkiye arıyor. İnşallah kısa sürede güvenlik güçlerimiz onu bulunduğu yerde yakalar ve adalete teslim eder. Adil Öksüz ile ilgili adli süreçte görev yapanlarla alakalı HSYK, bir müfettiş eliyle soruşturma başlattı. O devam ediyor, onun sonucuna göre bir karar verilecektir." yanıtını verdi.

FETÖ'nün darbe girişiminin ardından yargı mensuplarından kaç kişinin açığa alındığı ve tutuklandığı, yüksek yargı mensuplarından kaç kişinin firarda olduğu ve HSYK'nın açığa almalar konusunda ikinci dalga çalışması yapıp yapmayacağına yönelik soruları da yanıtlayan Bozdağ, "Şu ana kadar 2 bin 205 civarında hakim ve savcı hakkında tutuklama kararı verilmiş durumda. 557 hakim ve savcı hakkında adli kontrol, 14 hakim ve savcı hakkında da serbest bırakma kararı verilmiş. Gözaltında da iki tane. Bunlar tabii dünkü rakamlar, bugün değişmiş olabilir." dedi.

Bozdağ, "262 hakim ve savcı hakkında da yakalama var. Henüz onlar yakalanmamış durumda. Yargıtaydan zannedersem 31 üye , 8 Danıştay üyesi henüz gelip ifade vermemişlerdir. Haklarındaki yakalama kararı çerçevesinde aranmaktadır. Bunlar yakalandıklarında ifade vereceklerdir." bilgisini verdi.

- "Bağımsız yargı hepimizin sigortasıdır"

Yargının bağımsız olmasının önemine değinen Bozdağ, "Yargının bağımsız, tarafsız olması hepimizin sigortasıdır. Yargı görevi yapanlara karşı insanların güven duyması da gerekir. Eğer hukuki bir ihtilaf nedeniyle veya ceza davası soruşturması nedeniyle yargıda işi olan birisi, hakimin, savcının bir terör örgütüne mensup olduğunu bilirse onun tarafsızlığından şüphe eder, ona güvenmez. Verilen karar doğru olsa bile o karara inanmaz." diye konuştu.

Bozdağ, yargının bağımsızlığına ve tarafsızlığına gölge düşüren ne varsa onunla hep beraber mücadele edilmesi gerektiğini vurguladı. Anayasa'nın 138. maddesiyle "Hakimlerin, anayasa, kanun ve hukuka bağlı bir vicdanla görev yapacaklarının" ifade edildiğine dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"Bağımsızlığın en güzel tarifi bu. Anayasa, kanun ve hukuka bağlı olacak, FETÖ'ye bağlı olmayacak veya başka bir terör örgütüne bağlı olmayacak. Hareket tarzı bunlar esas alınarak yapılacak. Eğer insanlarda, yargıç veya savcılarla ilgili bir terör örgütüne mensubiyetle kararlar verdiği, iş ve işlemler yaptığına yönelik şüphe varsa yargı bu şüpheyi taşıyamaz. Yargıyı korumak, yargıya güveni korumak, insanların adalete olan inancını muhafaza etmek son derece önemli. Ortaya çıkan bu terör hadisesi sonrasında yargıya güveni, yargının bağımsızlığını ve tarafsızlığını muhafaza etmek için HSYK gereken incelemeleri ve soruşturmaları yapıyor, gereken adımları atıyor."

Savcı Ferhat Sarıkaya'nın durumuyla ilgili HSYK'nın soruşturma başlattığını bildiren Bozdağ, "Kurul müfettişi eliyle Sarıkaya'nın durumunun incelendiğini" söyledi.

- "Sincan'da büyük bir duruşma salonu inşa edilecek"

Bakan Bozdağ, darbe girişimine ilişkin yargılamaların nasıl yapılacağına, Sincan'da yapılacak duruşma salonunun son durumunun ne olduğuna ve Türkiye genelinde tutuklanan ve soruşturmaya dahil edilen şüphelilerin yargılanmalarının nasıl olacağına yönelik sorular üzerine ise yargılamaların Ceza Muhakemesi Kanunu'na uygun bir biçimde yapılacağını vurguladı.

Kapsamı son derece büyük olan bir davayla karşı karşıya bulunulduğuna, Türkiye'de uzunca zamandır bu kadar şüphelisi olan bir soruşturmanın gerçekleşmediğine dikkati çeken Bozdağ, bu davaya dönüştüğünde de sanık sayısının çok yüksek olacağını anlattı.

Bozdağ, yargılamaların tek bir mahkemede sürdürülmesinin adil yargılanma ilkesinin gerekleri ve yargılama sürecinin sağlıklı işlemesi bakımından çok zor olduğunu dile getirdi.

Hukuk sisteminde, irtibat nedeniyle davaların birleştirilme imkanı olduğunu ancak yargılamayı birleştirmeden yapmanın adil yargılama ilkesi bakımından daha doğru gözüktüğünü anlatan Bozdağ, şöyle konuştu:

"PKK terör örgütü biliyorsunuz, Türkiye'yi bölme hedefine dönük Türkiye'nin her yerinde eylem yapıyor ama bu eylemler eylemin olduğu yerdeki mahkemelerce yargılanıyor. FETÖ de ülkemizde darbe yapmak maksadıyla Türkiye'nin bütün illerinde bir eylem yaptı. Eylemin hedefi bir ama eylemlerin işlendiği yerler ayrı, failleri ayrı. O nedenle bunların ayrı ayrı yerlerde yargılanması sanki daha usul hukukumuz bakımından da Anayasa'mız bakımından da daha uygun gibi duruyor.

Buna tabii mahkemeler karar verecektir ama Ankara ve İstanbul'da çok büyük dava salonlarına ihtiyacımız var. Diğer illerde belki bu kadar büyük salonlara ihtiyacımız olmayabilir ama Ankara'da şu anda mevcut salonda bu yargılamaları sağlıklı yapma imkanımız gözükmüyor. O nedenle bakanlık olarak Sincan'da bir büyük duruşma salonu yapılması kararını aldık, ihaleyi yaptık. Şu anda müteahhit firma çalışmalarını sürdürüyor. Duruşmalar başlayana kadar bu salonu bitirmeyi planlıyoruz. İstanbul'da Silivri'de böyle bir yargılama yapmak için büyük salonumuz var. Başka yerlerde de ihtiyaç olursa onun tedbirlerini alacağız."

(Sürecek)





AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler