BM'den Myanmar'a "Müslüman avukata suikastı soruştur" çağrısı

BM'den Myanmar'a "Müslüman avukata suikastı soruştur" çağrısı

BM İnsan Hakları Özel Raportörü Lee: - "Müslüman bir avukat olan Ko Ni'nin vahşi bir saldırı sonucu öldürülmesini güçlü bir şekilde kınıyorum. Myanmar hükümetini bu suikastı açık bir şekilde kınamaya davet ediyorum ve saldırıya ilişkin etkili ve tarafsız

CENEVRE (AA) - Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Özel Raportörü Yanghee Lee, Myanmar'da, iktidardaki Demokrasi İçin Ulusal Birlik Partisinin (NLD) Hukuk Danışmanı ve Yüksek Mahkeme Avukatı Müslüman Ko Ni'nin, uğradığı suikast sonucu yaşamını yitirmesini kınayarak, Myanmar hükümetini de açık şekilde suikastı kınamaya davet ederek etkili ve tarafsız bir soruşturma yapılması çağrısında bulundu.

Raportör Lee, yaptığı yazılı açıklamada, "Müslüman bir avukat olan Ko Ni'nin vahşi bir saldırı sonucu öldürülmesini güçlü bir şekilde kınıyorum. Myanmar hükümetini bu suikastı açık bir şekilde kınamaya davet ediyorum ve saldırıya ilişkin etkili ve tarafsız bir soruşturma açması çağrısında bulunuyorum." ifadelerini kullandı.

Lee, "Bu suikast, başkalarının haklarını savunanlara karşı intikam duygusuyla hareket edilmesine yeni bir örnek teşkil ediyor" değerlendirmesinde bulundu.

Endonezya'dan dönen Ko Ni'nin Yangon Havaalanı'nda, yanına yaklaşan saldırgan tarafından başına ateş edilerek öldürüldüğü bildirildi. Yetkililer, suikastçının 53 yaşındaki Kyi Lin olduğunu açıkladı. Suikastın amacına dair herhangi bir açıklama yapılmadı.

Ko Ni, haziran ayında AA muhabirine yaptığı açıklamada, ülkede Müslümanların temel hak ihlallerinin önüne geçilebilmesi için Müslüman Avukatlar Barosu kurulduğunu söylemişti.

Raportör Lee, 9-21 Ocak'ta Myanmar'a gerçekleştirdiği ziyaretin ardından geçen hafta yaptığı yazılı açıklamada, "Hükümeti eleştiren, görüş ve düşünceleri gücü elinde bulunduranlarla örtüşmeyen, buluştuğum ve görüştüğüm kişiler hakkında derin endişeler duyuyorum." ifadesini kullanmıştı.

Lee, 12 günlük Myanmar ziyaretinde görüştüğü kişilere yönelik intikam duygusuyla hareket edilebileceği uyarısında bulunarak, ziyaret esnasında kafasını sürekli "intikam" kelimesinin işgal ettiğini bildirmişti.

Ziyaretinin sonunda Yangon kentinde düzenlediği basın toplantısında da Myanmar hükümetine, Arakanlı Müslümanlara yönelik ayrımcılığa son vermesi çağrısında bulunan Lee, batıdaki Arakanlı Müslümanlara (Rohingya) yönelik baskıları içeren sorunlara karşı saldırgan tavrı eleştirmişti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler