BM Mülteci ve Göçmenler Zirvesi

BM Mülteci ve Göçmenler Zirvesi

Gürcistan Başbakanı Kvirikaşvili: - "Rusya'nın işgali altındaki Abhazya ve Güney Osetya'da Gürcülere yönelik birçok kez etnik temizlik uygulandı"

TİFLİS (AA) - Gürcistan Başbakanı Giorgi Kvirikaşvili, ülkesinde ve dünyada yaşanan mülteci sorununu görmezden gelmenin mümkün olmadığını söyledi.

Başbakanlık Ofisinin internet sitesinde yayımlanan açıklamaya göre, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'na katılmak için New York'ta bulunan Kvirikaşvili, Mülteci ve Göçmenler Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, uluslararası göçmen ve mülteci krizi ve bu sorunların çözüm yollarına değindi.

Kvirikaşvili, Gürcistan'ın kendisinin bile toprak bütünlüğü ve mülteci sorunu yaşayan küçük bir ülke olduğunu ama mülteci ve göçmenler krizinin çözülmesi için uluslararası çabalara katkıda bulunmaya devam edeceklerini kaydetti.

Gürcistan'daki ve dünyadaki mülteci sorunlarını göz ardı etmenin mümkün olmadığını vurgulayan Kvirikaşvili, sözlerine şöyle devam etti:

"1990'lı yıllardan bu yana Rusya'nın işgali altındaki Abhazya ve Güney Osetya'da Gürcülere yönelik birçok kez etnik temizlik uygulandı. Ülkemizin 4 milyonluk nüfusundan 400 bini mülteci durumuna düştü. Tel örgülerin çekildiği işgal hatlarındaki bu insanların kendi topraklarına dönme umutları olası görünmüyor. İşgal edilen topraklarda yaşayan etnik Gürcüler, her gün ayrımcılığa maruz kalıyor. Onların yaşadıklarını ve dünyanın birçok yerinde benzeri durumda bulunan mültecileri görmezden gelmek mümkün değil."

Gürcistan'ın Ukrayna, Suriye, Somali, Mısır ve Irak'tan gelen 4 bin mülteciyi kabul ettiğini anımsatan Kvirikaşvili, Gürcü üniversitelerin mültecilere yönelik özel eğitim programları uyguladığını, gelecekte de eğitim alanında destek vermek için işbirliği yapmaya hazır olduklarını dile getirdi.

Kvirikaşvili, sığınmacı krizleri oluşmadan önce göçmen hareketlerini önlemek için çaba gösterilmesi gerektiğini de vurgulayarak, "Tüm taraflar yasalara uygun davranıp yükümlülüklerini yerine getirirse o zaman barış dolu dünyaya yol açılacak. O zaman biz bu krizler ve kitle hareketlerini önleyeceğiz. Böylece milyonlarca insan trajediden kurtulacak." dedi.




AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler