BM Genel Sekreteri Ban:

BM Genel Sekreteri Ban:

"Son on yılda Doğu Kudüs ve Batı Şeria'daki İsrail yerleşim birimlerinde yaşayanların oranı yüzde 30 artarak 600 bin kişiye yükseldi"- "İki devletli çözümden başka bir alternatif yok"- "Filistin halkının hayal kırıklığı ve mağduriyetleri yarım asırlık on

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER (AA) - BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, İsrail'in işgal altında bulunan Filistin topraklarındaki yerleşim birimi planlarını eleştirerek, "Son on yılda Doğu Kudüs ve Batı Şeria'daki İsrail yerleşim birimlerinde yaşayanların oranı yüzde 30 artarak 600 bin kişiye yükseldi" dedi.

Ban, BM Güvenlik Konseyi'ndeki Filistin sorunun görüşüldüğü toplantıda yaptığı konuşmada, son brifinginin İsrail-Filistin sorununun geleceğine dair hiçbir iyimserlik duygusunu getirmemesinin kendisini üzdüğünü söyledi.

BM Genel Kurulunda 1947 yılında kabul edilen karar ile bütün dünyanın İsrail-Filistin sorununa iki devletli çözüm yolunu tanıdığın anımsatan Ban, 1948 yılında İsrail devletinin kurulmasına rağmen Filistin devletinin yaklaşık 70 yıldır hala kurulamadığına dikkati çekti.

Gazze, Batı Şeria ve Doğu Kudüs'ün 1967 yılından beri de işgal altında olduğu belirten Ban, tarafların doğrudan müzakerelerle anlaşmasıyla bu topraklarda Filistin'in devletinin kurulması gerektiğini vurguladı.

Ban,"Filistin halkının hayal kırıklığı ve mağduriyetleri yarım asırlık onur kırıcı işgalin ağırlığı altında büyüyor. On yıl önce, her iki tarafta büyük çoğunluk iki devletli çözüme inanıyordu, bugünse bu çoğunluk çözülüyor. Her iki halkın liderleri birbirleriyle konuşmak yerine giderek daha radikalleşen destekçileriyle konuşuyor. İsrail yerleşim birimlerinin genişlemesi ve mevcut durum Gazze'de kalkınmayı engelliyor. Bazı İsrailli politikacılar Batı Şeria'nın tamamen ilhak edilmesi çağrısında bulunuyor. Gazze ve Batı Şeria siyasi olarak bölünmüş durumda ve Filistinli taraflar ulusal birlik için uzlaşma konusunda başarısız." diye konuştu.

Ban, İsrail'in yerleşim birimleri planlarını da eleştirerek, "Son on yılda Doğu Kudüs ve Batı Şeria'daki İsrail yerleşim birimlerinde yaşayanların oranı yüzde 30 artarak 600 bin kişiye yükseldi." dedi.

Genel Sekreter Ban, Filistinli yetkililere de tahrik ve şiddeti engellemek için somut adımlar atması çağrısında bulundu.

Filistin'de genel seçimlerinin yapılamamasının ülkedeki bölünmüşlüğü ve Filistin'deki kırılgan demokratik süreci etkilediğini ifade eden Ban, "Batı Şeria ve Gazze arasındaki bölünme ancak tek, meşru, kapsayıcı bir Filistin hükümetinin kurulması ile çözülebilir." diye konuştu.

Ban, İsrail Filistin sorununa "İki devletli çözümden başka bir alternatif olmadığını" belirterek, BM Güvenlik Konseyi'ne, taraflarla istişarelerde bulunarak, doğrudan müzakerelere götürecek bir karar alınması yönünde çağrı yaptı.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler