Birleşik Krallık'ta yerel seçim

Birleşik Krallık'ta yerel seçim

Oy sayımının tamamlandığı bölgelerde resmi olmayan sonuçlara göre iktidardaki Muhafazakar Parti, belediye meclis üye sayısını önemli ölçüde artırdı

LONDRA (AA) - Birleşik Krallık’ta dün yapılan yerel seçimde oy sayımının tamamlandığı bölgelerde, resmi olmayan sonuçlara göre iktidardaki Muhafazakar Partinin belediye meclis üye sayısının önemli ölçüde arttığı görüldü.

İngiltere, Galler ve İskoçya’da seçmenler, dün bazı belediye meclisleri ile aralarında Manchester, Liverpool ve Cambridge’in de bulunduğu 8 kentte belediye başkanını seçmek üzere oy kullandı.

Seçmenlerin sandık başına gittiği 88 bölgeden 71’inde oy sayımı tamamlanırken, iktidardaki Muhafazakar Parti, belediye meclis üyesi sayısını dikkat çekici oranda artırdı, ana muhalefetteki İşçi Partisi ise büyük gerileme yaşadı.

Muhafazakar Parti meclislerdeki üyesi sayısını 430 artırırken, İşçi Partisi şimdiye kadar 242 meclis üyeliğini kaybetti.

- Aşırı sağ silindi

Seçimin en büyük mağlubu, aşırı sağdaki Avrupa Birliği (AB) ve göçmen karşıtı Birleşik Krallık Bağımsızlık Partisi (UKIP) oldu. UKIP, şimdiye kadar sadece 1 meclis üyesi çıkarabilirken, daha önce sahip olduğu 85 meclis üyeliğini kaybederek adeta siyasi haritadan silindi.

Gallerde milliyetçi Plaid Cymru Partisi meclis üyesi sayısını 30 artırırken, İskoçya’daki İskoç Ulusal Partisi (SNP) 2 meclis üyeliğini kaybetti.

Seçime büyük ümitlerle giren Liberal Demokrat Parti de beklediği başarıyı yakalayamadı. Partinin, daha önce sahip olduğu 31 meclis üyeliğini kaybettiği görüldü.

Öte yandan belediye başkanlığı seçiminin yapıldığı 8 kentten şimdiye kadar 4'ünün İşçi Partisi, 3'ünün ise Muhafazakar Parti tarafından kazanıldığı kesinleşti. İşçi Partisinin kazandığı şehirler arasında Manchester ve Liverpool da bulunuyor.

-Brexit etkisi

Siyasi gözlemciler, İngiltere Başbakanı Theresa May liderliğindeki Muhafazakar Parti'nin, Birleşik Krallık'ın AB'den ayrılması (Brexit) konusunda aldığı sert tutumun, Brexit’i temel politika olarak benimseyen aşırı sağcı UKIP'in oylarını erittiğini savunuyor.

Ana muhalefetteki İşçi Partisinin ise Jeremy Corbyn’in liderliği etrafındaki iç çekişmeden zarar gördüğü belirtiliyor. Resmi olmayan sonuçlara göre, İşçi Partisi belediye meclis üyeliklerini bağımsız adaylara ve Muhafazakar Partiye kaptırırken, önceki seçimde UKIP’e kaptırdığı seçmenleri geri kazanmayı da başaramadı.

Birleşik Krallık'taki 88 seçim bölgesinde 4 bin 851 belediye meclis üyeliği için yapılan seçim, 8 Haziran’da yapılacak erken genel seçim öncesinde partiler için önemli bir yarış olarak değerlendiriliyor.

Öte yandan yerel ve genel seçimler arasındaki farklara dikkat çekerek bugün alınacak sonuçların, genel seçim için gösterge sayılamayacağını savunan çevreler de bulunuyor.

İngiltere, Galler, İskoçya ve Kuzey İrlanda'dan oluşan Birleşik Krallık’ta hükümet geçen ay erken genel seçim kararı almıştı. Seçim süreci, önceki gün İngiliz parlamentosunun feshedilmesiyle resmen başlamıştı.

8 Haziran'da yapılacak genel seçime ilişkin anketlerde, iktidardaki Muhafazakar Parti ana muhalefetteki İşçi Partisinin açık ara önünde görünüyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :