"Beyin ölümü gerçekleşen hasta, en az 6 kişiye hayat veriyor"

"Beyin ölümü gerçekleşen hasta, en az 6 kişiye hayat veriyor"

ERÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yılmaz:- "Bu yıl itibarıyla Türkiye'de beyin ölümü gerçekleşen 2 bin hasta tespit edilmiştir. Ancak bunların sadece 584'ü organlarını bağışlamış. Beyin ölümü gerçekleşen hasta, minimum 6 kişiye yaşam umudu veriyor

KAYSERİ (AA) - Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeki Yılmaz, bu yıl itibarıyla Türkiye'de 2 bin kişide beyin ölümü gerçekleştiğini, bunlardan 584'ünün organlarını bağışladığını, beyin ölümü gerçekleşen bir hastanın en az 6 kişiye yaşam umudu olduğunu söyledi.

Yılmaz, Nuh Naci Yazgan Üniversitesi (NNYÜ) ile İl Sağlık Müdürlüğünce Süleyman Çetinsaya Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Organ Nakli ve Bağışı" konulu konferansta yaptığı konuşmada, böbrek nakli bekleyen hastaların diyaliz makinesine bağlanarak yaşamlarını sürdürebildiği için diğer organ nakli bekleyen hastalara göre daha şanslı olduğunu belirtti.

Karaciğer, kalp, akciğer gibi organ bekleyen hastalara nakil yapılmadığı takdirde kişinin kaybedildiğini ifade eden Yılmaz, "kilo kaybettirici" adı altında satılan sözde doğal, bitkisel ürünlerin ise akut karaciğer yetmezliğine sebep olduğunu, sağlıklı kişilerin kendilerini hasta ettiğini dile getirdi.

Organ kaynağının canlı vericiler ve beyin ölümü gerçekleşen hastalar olduğunu anlatan Yılmaz, şu değerlendirmede bulundu:

"18 yaşını dolduran herkes iki şahit huzurunda organ bağışı yapabilir. Esas üzerinde durulması gereken ve bizim istediğimiz organ bağışı, beyin ölümü gerçekleşmiş hastaların organlarının organ bekleyen hastalara nakledilmesidir. Maalesef, ülkemizde beyin ölümü gerçekleşen hastaların organ bağışı çok düşük. Hayattayken böbreklerinden birini veriyor, karaciğerinin bir kısmını veriyor. Ama beyin ölümü gerçekleşmiş hastaların organları bağışlanmıyor. Avrupa ülkelerinde milyon nüfus başına her yıl yüzde 35-40 beyin ölümü gerçekleşmiş hastaların organı bağışlanıyor. Ülkemizde ise bu oran yüzde 3,5 civarındaydı. Son yıllarda yapılan etkinliklerle, 2016 yılı itibarıyla bu oran yüzde 6'nın üzerine çıktı. Bu yıl itibarıyla Türkiye'de beyin ölümü gerçekleşen 2 bin hasta tespit edilmiştir. Ancak bunların sadece 584'ü organlarını bağışlamış. Beyin ölümü gerçekleşen hasta, minimum 6 kişiye yaşam umudu veriyor."


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler