Bayramda Gaziantep sofralarını genç kızlar donatacak

Bayramda Gaziantep sofralarını genç kızlar donatacak

GASMEK'te düzenlenen kursta ustalarca genç kızlara bayrama özel yuvalama, fıstıklı kurabiye gibi tatların aralarında bulunduğu yöresel Antep lezzetlerinin incelikleri anlatılıyor- Eğitmen Külekçi:- "Kursun düzenleneceğini duyurduktan sonra çok yoğun talep

GAZİANTEP (AA) - Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütünce (UNESCO) gastronomi dalında yaratıcı şehirler ağı listesine giren Gaziantep'te genç kızlar, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Sanat ve Meslek Eğitim Kurslarında (GASMEK) ustalardan yöresel Antep lezzetlerini öğreniyor.

Bayramın yaklaşmasıyla Gaziantep mutfaklarında bayrama özel yöresel yemekler ve tatlılar, yapılmaya başlandı.

Kimi genç kızlar yapılması zor olan ve maharet isteyen yemeklerin püf noktalarını anne ya da ninelerinden, kimi genç kızlar da GASMEK'te düzenlenen yemek kurslarında maharetli ustalardan öğreniyor.

20 kişilik gruplar halinde 3 gün süren eğitimlerde, genç kızlar yuvalama ve fıstıklı kurabiye gibi Gaziantep mutfağının olmazsa olmazı lezzetleri yapmaya çalışıyor.

Aşçılık eğitmeni Bilgen Külekçi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, GASMEK olarak, bayramın geleneksel yemeklerini öğrenmek isteyenlere yönelik kurs düzenlediklerini söyledi.

Günlük programlar halinde kahke, fıstıklı kurabiye, dolma ve yuvalama yaptıklarını anlatan Külekçi, "Kursun düzenleneceğini duyurduktan sonra çok yoğun talep geldi. Burada yöresel lezzetlerin yapımındaki püf noktaları anlatıyoruz. Mesela yuvalama yaparken yoğurdun nasıl kaynatıldığını ve yuvarlamaya 'yoğurt çalma'nın nasıl yapıldığını anlattık. Yani bütün lezzetleri tüm incelikleriyle öğrettik. Kurslarımızı geleneksel olan lezzetleri yitirmemek, daha lezzetli yapılmasını sağlamak için düzenleniyoruz."

Kurslara yoğun talep olduğunu ve bu taleplere ellerinden geldiğince yetişmeye çalıştıklarını belirten Külekçi, mümkün olduğunca çok genç kıza ulaşarak yöresel lezzetleri gelecek nesillere aktarmak istediklerini ifade etti.

Kursun videosunun da sosyal medyada yayımlandığını aktaran Külekçi, videoyu 10 binden fazla kişinin izlediğini söyledi.

- Kursa 12 yaşındaki kızı da katıldı

Kursiyerlerden 19 yaşındaki Beyza Kilin, kursa bir şeyler öğrenmek için geldiğini belirtti. Yemek yapmayı büyüklerinden öğrendiğini ancak burada öğrendiklerinin çok daha farklı olduğunu anlatan Kilin, kursta yöresel lezzetleri yapmanın önemli püf noktalarını öğrendiğini kaydetti.

Kursa 12 yaşındaki kızıyla katılan Hülya Karataş da evde yemek yaparken bazen gelişi güzel yöntemler kullandıklarını ancak kurs sayesinde doğru yöntemleri öğrenebildiklerini dile getirdi. Karataş, "Aslında biz daha çok işin kolayına kaçıyormuşuz. Kızım da Antep yemeklerine çok meraklı. Kurs olduğunu duyunca o da gelmek istedi. Önümüz bayram, Antep mutfağının geleneksel lezzetlerini öğrendik, evde komşularla yapacağız. Çok daha güzel, olumlu eleştiriler alacağımızı düşünüyorum." dedi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler