Batı Trakya'da krize karşı kermesler

Batı Trakya'da krize karşı kermesler

Azınlık kurumlarınca düzenlenen hayır amaçlı etkinlikler, Müslüman Türk toplumu arasındaki dayanışma ruhunu artırarak sosyal ilişkilerin de güçlenmesine katkı sağlıyor

GÜMÜLCİNE (AA) – Yunanistan'da yaşanan ekonomik kriz, ülkenin ve Avrupa'nın en yoksul bölgelerinden sayılan Batı Trakya'da Türk azınlığa zor günler yaşatırken, düzenlenen yardım amaçlı kermesler, Müslüman Türk toplumu arasındaki dayanışma ruhunu artırarak sosyal ilişkilerin de güçlenmesine katkı sağlıyor.

Azınlık kurumlarınca hayır ve yardım toplamak için yapılan kermeslerde, ev yemekleri ve el sanatları ürünleri satışa sunuluyor. Bu kermeslerde, bölgede yaşayan soydaşlar da bir araya gelme fırsatı buluyor. Kermeslerde toplanan paralar ise muhtaç durumdaki ailelere ulaştırılıyor.

İskeçe bölgesinde, Türk nüfusun yoğun yaşadığı dağlık kesimde yer alan Mustafçova (Miki) köyünde hafta sonunda düzenlenen yardım amaçlı kermes de bölgedeki soydaşların büyük ilgisini gördü.

Mustafçova Belediyesi’nin desteğiyle Mustafçova Gençlik Derneği tarafından köy okulunun avlusunda düzenlenen kermeste, köylü kadınlar tarafından hazırlanan yöresel yemekler, tatlılar ve el işi ürünleri, otantik kıyafetler giyen köy gençleri tarafından ziyaretçilere satışa sunuldu.

Yemek ve tatlıların bulunduğu stantta satış yapan Edirne Üniversitesi Mimarlık Fakültesi 3. sınıf öğrencisi 21 yaşındaki Ünal Kurt, yardım amaçlı böyle bir etkinlikte yer almaktan büyük mutluluk duyduğunu söyledi.

Köydeki birçok genç gibi kendisinin de kermese katılmak için okulların yarıyıl tatilinden yararlanarak köyüne geldiğini belirten Kurt, “Kermesi, Köyümüzdeki Gençlik Derneği düzenliyor. Amacımız, muhtaç olan ailelerin çocuklarının eğitimlerini sürdürebilmelerine yardımcı olmak. Topladığımız paralarla çevremizdeki ihtiyaç sahibi insanlarımıza destek olacağız. Zaman, dayanışma zamanı. Birbirimize yardımcı olmalıyız” dedi.

- "Kutsal bir görev yaptığımıza inanıyoruz"

Kermeste bölgeye özgü yöresel kıyafetleriyle yiyecek standında görev yapan 18 yaşındaki Adile Mekera, satışa sunulan yiyeceklerin bazılarını annesinin pişirdiğini dile getirerek, bundan büyük gurur duyduğunu kaydetti.

Edirne Trakya Üniversitesi’nde eğitim gördüğünü ve kermes için köyüne geldiğini belirten Mekera, “İnsanlarımıza yardım için gönüllü olarak burada bulunuyoruz. Eğitim için Türkiye’de çeşitli okullarda bulunan arkadaşlarımızla bugün burada buluştuk. Kutsal bir görev yaptığımıza inanıyoruz ve bundan mutluluk duyuyoruz. İnsanlara yardım etmek çok güzel” diye konuştu.

- "Muhtaç çocukların eğitiminde kullanılacak"

Mustafçova Belediye Başkanı Cemil Kabza da ülkedeki ekonomik krizden en çok etkilenen kesimlerden birinin Batı Trakya’daki Türk Toplumu olduğunu vurguladı.

Azınlık kurumlarınca düzenlenen yardım amaçlı kermeslerin insanlara maddi ve manevi açıdan büyük destek sağladığını anlatan Kabza, İskeçe bölgesinde tek Türk belediyesi olan Mustafçova Belediyesi’nin bölge insanına yardım amaçlı çeşitli çalışmaları bulunduğunu bildirdi.

Kabza, “Ülkemiz Yunanistan’ın zor günler yaşadığı bu dönemde, vatandaşlarımızın kendi aralarındaki dayanışmayı güçlendirmesi büyük önem taşıyor. Türk Azınlık içerisinde düzenlenen yardım amaçlı kermesler bunun en güzel örneği. Mustafçova Gençlik Derneğinin bu yıl ikincisini düzenlediği kermesten sağlanacak gelir, köy kütüphanesinin geliştirilmesinde ve muhtaç çocukların eğitiminde kullanılacak. Başta gençlerimiz olmak üzere, bu güzel sosyal dayanışma etkinliğinde emeği geçen herkese sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum” ifadelerini kullandı.

Batı Trakya'da krize karşı kermesler

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :