Başbakan Yıldırım ATV-A Haber ortak yayınında: (6)

Başbakan Yıldırım ATV-A Haber ortak yayınında: (6)

"Bugün saat 14.00 itibarıyla rakamlar şöyle; gözaltına alınan şahıs sayısı 13 bin 2. İstanbul'da 3 bin 879, Ankara'da 2 bin 734, İzmir'de 197, diğer illerimizde 6 bin 192 olmak üzere. Bunlardan bin 329'u polis, 8 bin 831'i asker, askerler içerisinde de ge

ANKARA (AA) - Başbakan Binali Yıldırım, bugün güncellenen gözaltı ve tutuklamalarla ilişkin, "Bugün saat 14.00 itibarıyla rakamlar şöyle; gözaltına alınan şahıs sayısı 13 bin 2. İstanbul'da 3 bin 879, Ankara'da 2 bin 734, İzmir'de 197, diğer illerimizde 6 bin 192 olmak üzere. Bunlardan bin 329'u polis, 8 bin 831'i asker, askerler içerisinde de general, amiral 163, subay 2 bin 329, astsubay ve diğerleri de 6 bin 339. Hakim ve savcı 2 bin 100, mülki idare amiri 52, sivil 689. Tutuklu ne kadar, 13 binin, 5 bin 837'si de tutuklu. Bunların da 436'sı polis, 3 bin 718'i asker, bunların içinde 123'ü general, bin 9'u subay ve 2 bin 586'sı da astsubay, er ve erbaş. Hakim ve savcı bin 559'u tutuklu, mülki idare amiri 31 tutuklu, sivil 93 tutuklu. Ayrıca adli kontrolle serbest kalan bin 63, tamamen serbest kalan 693. Gözaltı işlemi devam eden 5 bin 40." bilgisini verdi.

Yıldırım, A Haber ve ATV ortak yayınında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

"Meclis'ten idam kararı çıkar mı, yoksa bu iş referanduma mı gider?" sorusu üzerine Yıldırım, vatandaşların idam talebini aldıklarını söyledi.

Olayın daha çok taze olduğunu, dolayısıyla da bu mesaja duyarsız kalamayacaklarını belirten Yıldırım, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Biz milli iradeyi temsil ediyoruz, milli irade ne istiyorsa bizim görevimiz onu yapmak. Artısı, eksisi ile bu konuları diğer partilerimizle de görüşeceğiz ve değerlendireceğiz, bir karara varacağız. O bizim ayaküstü vereceğimiz bir karar değil. Bu bir anayasa değişikliği gerektiriyor, dolayısıyla bunun bir alt yapısının oluşturulması lazım. Onun için milletimiz rahat olsun, onların, şehitlerimizin kanı yerde kalmaz, hak ettikleri cezayı da alacaklardır."

Türkiye'nin bir hukuk devleti olduğunu vurgulayan Yıldırım, intikam duygusuyla değil, adalet ile hareket edeceklerini, hukukun gereğinin bağımsız mahkemeler, savcılar tarafından yapılacağını aktardı.

"Gözaltında olanlardan, suçu sabit bulunanların nasıl bir koğuş, hücre sisteminde tutulacağına" ilişkin soru üzerine Yıldırım, gözaltı sürecinin devam ettiğini, bazılarının ise tutuklandığını anlatarak, bu konunun Adalet Bakanlığı'nın tasarrufunda olduğunu anımsattı.

Yıldırım, "Hiç kimse bu kadar haltı işleyen adamları otel konforundaki mekanlarda barındıracağımızı düşünmesin, böyle bir şey yok." dedi.

- "Gözaltına alınan şahıs sayısı 13 bin 2"

Bugün saat 14.00 itibarıyla güncellenen gözaltı ve tutuklamalarla ilgili rakamları veren Yıldırım, şöyle konuştu:

"Rakamlar şöyle; gözaltına alınan şahıs sayısı 13 bin 2. İstanbul'da 3 bin 879, Ankara'da 2 bin 734, İzmir'de 197, diğer illerimizde 6 bin 192 olmak üzere. Bunlardan bin 329'u polis, 8 bin 831'i asker, askerler içerisinde de general, amiral 163, subay 2 bin 329, astsubay ve diğerleri de 6 bin 339. Hakim ve savcı 2 bin 100, mülki idare amiri 52, sivil 689. Tutuklu ne kadar, 13 binin, 5 bin 837'si de tutuklu. Bunların da 436'sı polis, 3 bin 718'i asker, bunların içinde 123'ü general, bin 9'u subay ve 2 bin 586'sı da astsubay, er ve erbaş. Hakim ve savcı bin 559'u tutuklu, mülki idare amiri 31 tutuklu, sivil 93 tutuklu. Ayrıca adli kontrolle serbest kalan bin 63, tamamen serbest kalan 693. Gözaltı işlemi devam eden 5 bin 40. İsyancılardan ölü olarak ele geçirilen 24, yaralı ele geçen 49."

Bir terör örgütü mensubu oldukları gerekçesiyle gözaltına alınan hakim ve savcıların aldıkları kararlarla ilgili işlem yapılması konusuna da değinen Yıldırım, bunun hukuki bir konu olduğunu, geçmişte aldığı kararlar esnasında bu kişilerin tutuklu veya sanık olmadığını, geçmişteki işlemlerin bu güne taşınmasının ne kadar hukuki olacağını bilmediğini, bu konuyu Adalet Bakanlığı ve mahkemelerin değerlendireceğini belirtti.

"Rus uçağını düşüren pilotların FETÖ üyesi olması" iddiasına ilişkin ise Yıldırım, "Bu vesile ile o iddialar da açıklığa kavuşmuş olacak. İnsanların kafasında bir soru işareti kalmamış olacak." diye konuştu.

- "Bizim onların dediğine itibar etmemiz doğru olandır"

"Amerika Birleşik Devletlerinin darbe girişimini önceden biliyor muydu?" sorusuna Yıldırım, şu cevabı verdi:

"Bizim onların dediğine itibar etmemiz doğru olandır, aksi ispat edilmedikçe. Amerika Birleşik Devletleri Başkanı ile Sayın Cumhurbaşkanımız görüşme yaptı. Ben Başkan Yardımcısı Joe Biden ile görüşme yaptım. Bu konuları bütün detayları ile konuştuk. Amerika, Türkiye uzun yıllardan beri her alanda stratejik ortaklık sürdüren iki dost ülke. Bir dostumuz eğer bizim aleyhimize bir faaliyet varsa, bunu bize haber vermiyorsa, onun dostluğu sorgulanır. Ama ilk andan itibaren çıktı, dediler ki, 'Biz bu işin arkasında değiliz, bilgimiz de yok.' Bizim için bu yeterlidir ama yetmeyen bu işin içinde olan, hatta bu işin tepesinde olan yöneten, terörist başını Feto. Bunu ısrarla ülkelerinde barınmasına izin veriyorlar. Şimdi artık bu kadar acıdan sonra ayan, beyan bunların iradesiyle bu darbe girişimini Türkiye'de gerçekleştirmeye kalkışmalarına rağmen artık Amerikan makamlarının korumaya çalışmaları veya orada kalmaya çalışmalarını, bu terör örgütü başının, dostane bir iş olarak görmüyoruz ve kendilerine de bunu ifade ettik.

Bu, 15 Temmuz olayından önceki 17-25 Aralık'tan beri derlenen dosyaları, bunun bir terör örgütü olduğunu ve bu terör örgütü başının da Fetullah Gülen olduğunu ifade eden dosyaları Amerika'ya gönderdik. Şimdi 15 Temmuz'la ilgili soruşturmalar da tamamlanınca buradan da dosyaları göndereceğiz. En son Başkan Yardımcısı, 'Biz bu konuyu hukuken, bütün detayları ile inceleyeceğiz ve bu konuda Türkiye yargı makamları ve Adalet Bakanlığı'yla yakın bir çalışma içerisinde olacağız.' dediler. Şimdi bunun gereğini yapacağız."

Enerji ve Tabii Kaynaklar Berat Albayrak'ın Amerika Birleşik Devletlerine gideceğini açıklaması konusunda ise Yıldırım, Albayrak'ın 15 Temmuz'da yaşanan darbe girişimini bütün ayrıntılarıyla, delilleriyle anlatacağını ve ABD'den dostluğunun gereğinin yapılmasını isteyeceğini aktardı.

(Sürecek)

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :