Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, yabancı basınla buluştu

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, yabancı basınla buluştu

Kurtulmuş (2)- "Bizim için Amerika başkanının kim olacağından çok, Türkiye Amerika ilişkilerinin hangi çizgide seyredeceği önemlidir"- "Bu çerçevede ümit ediyoruz ki Trump’ın seçilmesi, Türk-Amerikan ilişkilerinin güçlendirilmesi bakımından, bölgesel soru

İSTANBUL (AA) - Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, "Bizim için Amerika başkanının kim olacağından çok, Türkiye Amerika ilişkilerinin hangi çizgide seyredeceği önemlidir" dedi.

İstanbul'da çalışan uluslararası medya kuruluşlarının temsilcileriyle Conrad Otel'de bir araya gelen Kurtulmuş, Fırat Kalkanı Operasyonu’nun Türkiye’nin planladığı şekilde devam ettiğini belirterek, şöyle konuştu:

"Oradaki 5 bin kilometrekarelik bir arazinin bütün terör örgütlerinden temizlenerek güvenli bölge haline getirilmesi ve olası göç dalgaları için Suriyeli kardeşlerimizin barındırılacağı bir güvenli alan haline getirilmesi bizim tezimizdir. Yıllardır bunları savunuyoruz. Ayrıca yıllardır savunduğumuz bir başka husus da o bölgedeki gerek Suriye, gerek Irak’ta tek tek şehirlerin ve genel olarak bölgelerin nüfus yapısının, demografik yapının değiştirilmemesi zaruretidir. Yani eğer demografik yapı değiştirilir, onun üzerinden yeni bir siyaset yapılmaya çalışılırsa, bu bölge barışına katkıda bulunmaz, tam tersine daha büyük çatışmalara zemin hazırlar.”

Kurtulmuş, "Başından itibaren söylediğimiz gibi Halep Haleplilerindir, Musul Musullularındır, Rakka Rakkalılar'ındır. Eğer burada uluslararası camia, terör örgütü DEAŞ’tan buraları temizlemek için bir operasyon yapacaksa, bu şehirlerin halkını rahatsız edecek etnik ve mezhebi birtakım temizliklerin önünü açacak hareketlere müsaade etmemelidir. Yerel unsurların devreye girmesinin doğru olduğunu, uluslararası camianın da yerel güçlere vereceği destekle DEAŞ’a karşı operasyonların yapılmasının hayati önemde olduğunu ifade ediyoruz." ifadelerini kullandı.


- "45 bin Cerabluslu memleketine döndü"

Bu durumun Fırat Kalkanı Operasyonu’nun başarısı bakımından da Türkiye’nin tezlerini kuvvetlendiren bir gerekçe olduğunu vurgulayan Kurtulmuş, işte 45 bin Cerabluslu’nun, orası DEAŞ’tan alınınca şehirlerine geri döndüklerini ifade etti.

El Bab’a doğru da diğer kasaba ve ilçelerde halkın tekrar kendi memleketlerine döndüğünü, doğrusunun da bu olduğunu belirten Kurtulmuş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Musul'da da aynı hassasiyetlerimizi ifade ediyoruz. Musul’u DEAŞ’tan kurtarmak önemlidir ama daha önemli olan DEAŞ’tan sonra nasıl bir Musul yönetimi kurulacağıdır. DEAŞ’ı temizlerken bir başka terör örgütünü ya da bir başka silahlı milis gücünü Musul’a getirip yerleştirmeyin, Haşdi Şabiyi, PYD’yi, PKK’yı orada etkin hale getirmeyin. Bu oradaki kırılmaları ortaya çıkarır. Aynı şekilde Rakka’yla ilgili tamamına yakın Arap olan bir kente, Arap olmayan unsurların, Arapları temizleyecek bir operasyona döndürürseniz, orada uzun yıllar sürecek bir kavganın da fitilini ateşlemiş olursunuz. Dolayısıyla bizim bu anlamdaki tezlerimizin de Suriye ve Irak’taki gelişmeler bakımından doğru olduğu görülmüştür. Ümit ederiz ki Musul’da bundan sonraki süreçte de etkili bir şekilde sonuç alınır. Türkiye bütün bu gelişmeleri en ince detayına karşı takip ediyor. Türkiye müteyakkız olarak kendi ulusal güvenliğini koruyacak şekilde her türlü tedbiri alıyor, bunları uygulamaya koyuyor."


- "Türkiye Amerika ilişkilerinin hangi çizgide seyredeceği önemlidir"

Bölgeyi de dünyayı da ilgilendiren önemli bir gelişmenin de Donald Trump'ın 45. Amerikan Başkanı seçilmesi olduğunu belirten Kurtulmuş, "Hem Amerikan kamuoyu, hem dünya kamuoyu, hem araştırma şirketleri büyük bir yanılgı içinde Trump’ın başkan seçilme ihtimalini neredeyse gündeme bile almamıştı. Şans verilmiyordu. Öncelikle bu tercih Amerika halkının tercihidir. Bizim için Amerika başkanının kim olacağından çok, Türkiye Amerika ilişkilerinin hangi çizgide seyredeceği önemlidir. Başta Suriye ve Irak’taki ortaklığımızın sonuç alacak bir noktaya getirilmesi, mesela Fetullah Gülen’in Türkiye’ye iade edilmesi sürecinin hızlandırılması, PYD ve PKK ile yapılan birtakım ortaklıklardan vazgeçilerek, bölgede bir terör örgütü ile değil, tersine 1952’den beri en azından NATO kapsamında çok yakın ilişkileri olan, uzunca bir süredir de stratejik müttefik olarak Amerikan yönetimi tarafından tanımlanan bölgenin tek istikrarlı demokrasisi olan Türkiye ile birlikte hareket edilmesini ümit ediyoruz." diye konuştu.

Bunun hem bölge barışına katkı sağlayacağını, hem Amerika’nın ulusal menfaatleri bakımından daha doğru bir yol olacağını dile getiren Kurtulmuş, bölgede karşılaşılan derin problemlerin çözümüne imkan sağlayacak sistemin kurulmasına müsaade edeceğini düşündüklerini vurguladı.

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, "Bu çerçevede ümit ediyoruz ki Trump'ın seçilmesi, Türk-Amerikan ilişkilerinin güçlendirilmesi bakımından, bölgesel sorunların çözülmesi bakımından önemli katkılar sunar.” dedi.




Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, yabancı basınla buluştu

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler