Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş canlı yayında

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş canlı yayında

Kurtulmuş: (3)- "Bir daha soğuk savaş dönemine geri dönmemek için ABD ve Rusya başta olmak üzere tüm tarafların rıza ve müzakere üzerine Ortadoğu'yu inşa etmek için ellerindeki kartları ortaya koymaları lazım"- "Bu kadar istikrarsızlığın olduğu bir bölged

İSTANBUL (AA) - Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, "Bir daha soğuk savaş dönemine geri dönmemek için ABD ve Rusya başta olmak üzere tüm tarafların rıza ve müzakere üzerine Ortadoğu'yu inşa etmek için ellerindeki kartları ortaya koymaları lazım" dedi.

Kurtulmuş, gazeteci Hakan Çelik'in CNN Türk'te yayımlanan Hafta Sonu programında, şu andaki tehlikelerden birinin yeniden soğuk savaş dönemi siyasetine dönülmeye çalışılması olduğunu söyledi.

ABD ve Rusya gibi ülkelerin soğuk savaş siyaseti gütmesi halinde olacaklardan bahseden Kurtulmuş, "ABD ve Rusya başta olmak üzere güçlü ülkelerin soğuk savaş dönemine gitmeleri halinde sadece Ortadoğu ve Suriye kriziyle karşılaşmayacaklar. Bundan sonra dünyanın her yerinde çatışma ile karşı karşıya kalacaklar. Realite bize bunu söylüyor. Dolayısıyla bir daha soğuk savaş dönemine geri dönmemek için ABD ve Rusya başta olmak üzere tüm tarafların rıza ve müzakere üzerine Ortadoğu'yu inşa etmek için ellerindeki kartları ortaya koymaları lazım. Bunun içinde kendi fikrini, kendi siyasetini silah zoruyla kimse dayatmasın" diye konuştu.

Kurtulmuş, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani'nin son günlerde yaptığı "bağımsızlık" çıkışlarına ilişkin soru üzerine de Kürt siyasal hareketinin sadece Irak veya Türkiye'deki gruplardan ibaret olmadığına dikkati çekti.

Kürtlerin nüfus itibarıyla Türkiye, Irak, İran ve Suriye'de yaşadıklarını, Kürt siyasal hareketlerinin kendi içinde de bir rekabetin söz konusu olduğunu aktaran Kurtulmuş, "Barzani'nin söylediklerini siyasi bir söz olarak görmek gerekiyor. Bunu bir retorik olarak kabul etmek en doğrusudur. Mesut Barzani ve yönetimiyle Türkiye'nin çok yakın ilişkileri vardır. Türkiye'nin hassasiyetini Sayın Barzani'nin çok yakından bildiğini biliyorum" ifadelerini kullandı.

- Askeri operasyonlar etkili oldu

Kurtulmuş, Türkiye'nin, terörün tekrar canlanıp can almasını istemediğini ifade ederek, 20 Temmuz'dan sonra artan şiddete dikkati çekti.

"Tabiri caizse 72 koldan saldırılar başladı" diyen Kurtulmuş sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu kadar istikrarsızlığın olduğu bir bölgede bir istikrar adası olarak Türkiye'nin gücünü artırmasından rahatsız olan çevreler teröre büyük destek verdi. Suruç katliamıyla birlikte bir taraftan DAEŞ, bir taraftan PKK, diğer taraftan da DHPK-C eş zamanlı olarak saldırılarını sürdürdüler. Ondan sonra biliyorsunuz 23 Temmuz'da Türkiye teröre karşı bir mücadele kararı verdi. Bu 4 aşamalı olarak başladı. Önce sınırımızın dışındaki PKK kamplarını Türk Silahlı Kuvvetleri imha etmeye çalıştı. Çok sayıda teröristin orada etkisiz hale getirildiğini biliyoruz. Arkasında kırsal alanlarda operasyonlar yapıldı. Yine burada da çok sayıda teröristin etkisiz hale getirildiğini biliyoruz. Üçüncü halkada da şehirlerin etrafındaki mücavir alanlardaki örgüt varlığına karşı müdahalelerde bulunuldu. Buralarda da son derece etkili sonuçlar alındı. Tabiri caizse çember darala darala Sur'da, Silopi'de Cizre'de, küçük şehirlerde ve yerleşim yerlerinde küçük halkalar halinde terörle mücadele başladı. Bu halen büyük kararlıkla devam ediyor. Çok etkin sonuçlar elde ediliyor. Ümit ederiz en kısa sürecede bu sonuçlar biter. Bizim söyleyeceğimiz resmi olacağı için çok net rakamlar vermek istemiyorum. Şunu çok net ifade edebilirim, binlerle teröristin etkisiz hale getirildiğini biliyoruz. Türkiye çok yoğun ve çok güçlü şekilde terörle mücadele ediyor."

Kurtulmuş, terör örgütüne hem içten hem de dıştan büyük zaiyatlar verildiği aktardı.

Kamuoyunda bazen gündeme yoğun şekilde getirilen "canlı bomba eylemlerinin yapılabileceği" iddialarıyla toplumda korku ve paniğin hakim kılınmasının hedeflendiğini belirten Kurtulmuş, şunları anlattı:

"Terör ölmek ve öldürmek üzerine alan açıyor. Siyaset ise yaşamak ve yaşatmak üzerinden halka karşı sorumluluklarını yerine getirmeye çalışıyor. Dolayısıyla tam da terör tam da bunu yapmak istiyor. Herkes korksun, herkes içine kapansın, herkes çarşıya pazara giderken tedirgin olsun, günlük hayatını sürdüremesin, hatta bunu paranoya haline getirsin istiyor. Bu zaman zaman yaşandı. 11 Eylül saldırılarından sonra bu ABD'de yaşandı. Biz de yurt dışına gittiğimizde havaalanlarındaki kontrollerini öyle bir noktaya geldiğini gördük ki, insanları çoraplarına kadar soyup herkesi tepeden tırnağa kadar aradıklarına tanık olduk. İnsanların yolda yürürken büyük bir tedirginlik içinde olduklarını yüzlerinden gördük. Türkiye güçlü bir mücadele ediyor. Terör örgütlerinin kimi eylemlerini boşa çıkartıyor. Ama maalesef dünyanın en güçlü istihbaratına sahip ülkelerde de bazen terör saldırıları gerçekleşiyor. Paris'te eş zamanlı olarak terör eylemi yapıldı. Seçilen yerler, Ankara Garı, İstanbul'daki, Suruç'taki yer, bunlar bunlar tesadüfen yapılmış değil. Saldırı yerlerinin belirlenmesi terör örgütlerinin geldiği profesyonelliği gösteriyor. Ben hiçbir terör örgütünün tek başına olduğu kanaatinde değilim. Bütün bu tecrübelerimiz, gördüklerimiz, öğrendiklerimiz bunu teyit ediyor."

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, terör örgütlerinin arkasında başka güçlerin olabileceğini vurguladı.

Terör örgütlerinin silahları nereden bulduğunu ve lojistik desteği nereden aldığını soran Kurtulmuş, şöyle konuştu:

"Bir istihbarat örgütünü yenebilmek için o istihbarat örgütünden daha iyi bir istihbarata sahip olman lazım. Bu adamlar bu istihbaratı nereden alıyor? Bu adamlar bu büyük planlamaları nasıl yapıyorlar? Çok açık söyleyelim, arkalarından birtakım vekalet savaşları yürütün güçler var. Kendi ellerini ateşe sokmak istemeyenler, terör örgütlerini maşa olarak kullanarak siyasetleri dizayn etmeye çalışıyorlar. Herkes kimin nereden olduğunu, ne şekilde olduğunu ve nasıl hareket ettiğini biliyor ama herhalde bunları ulu orta konuşamayız. Bunların arkasında hiç kuşkusuz büyük bir akıl var. Bu akılların kullanımıyla sahaya kadar gidip biz nihayetinde işin noktasının noktasının noktasını görüyoruz."

- "Türkiye bölgedeki kilit taşıdır"

Kurtulmuş, Osmanlı revaklarındaki kilit taşının önemine değinerek, Türkiye'nin de Ortadoğu, Balkanlar hatta Orta Asya'ya kadar olan coğrafyanın kilit taşı olduğunu vurguladı.

Türkiye'nin önce 90'larda Balkanlar, Kafkaslar, arkasından Ortadoğu’da bütün bu siyasi türbülanslara rağmen istikrar içerisinde yoluna devam ettiğini aktaran Kurtulmuş, şunları kaydetti:

"Türkiye, gelişmesini kalkınmasını sürdürüyor, demokratik standartlarını geliştiriyor ve bu anlamda siyasal mekanizmalarını kuvvetlendiriyor. İstikrar içerisinde bir Türkiye'nin olması birilerini rahatsız ediyor. Esas resim budur. Dolayısıyla şu anda PKK ya da DAEŞ terörü bu anlamda kullanılan sadece araçlardan, malzemelerden birisidir. Yapılmak istenen esas iş, bu insanlığın son adası olan Türkiye'nin artık bu bölgede ayakta duramaz hale ya da bu kadar güçlü bir şekilde duramaz bir hale getirilmek istenmesidir. Oyunu böyle gördükten sonra hepimizin, bu hükümeti beğenmeyebiliriz, bunlar ayrı bir şey. Dün bu anlamda Barolar Birliğinin bildirisi son derece anlamlıydı. Teşekkür ederiz. Yani hükümete karşı olmak başka bir şey, teröre karşı olmak başka bir şeydir. Demin söyledim, terör ölmek ve öldürmek üzerine bir sistem kuruyor. Eğer gücümüz ve sözümüz kuvvetliyse hükümete karşı olan unsurlar bile yaşamak ve yaşatmak üzerine bir siyasal söylemin içerisinde olsunlar. Bunun ilk şartı da teröre karşı durmaktır. Şimdi Türkiye’yi zayıflatmak isteyen güçler, içeride ve dışarıda terör olaylarını bahane ederek hükümete saldırıyoruz görüntüsü altında aslında Türk Devleti'ne saldırıyor. Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin, hükümetinin gücünü zayıflatıyorlar. Kısacası bu kilit taşını bu revaktan söküp atmaya çalışıyorlar. Buna müsaade edemeyiz. Türkiye’nin buna müsaade etmemesi lazım. Bu anlamda herkesin siyasi farklılıklarımız başka ama hepimizin teröre karşı ülkenin dirliği, birliği konusunda çok açık şekilde bir safta durması lazımdır."

(Sürecek)

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :