'Ballı Günler Etkinliği'

'Ballı Günler Etkinliği'

Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği'nce İstanbul'da gerçekleştirilen etkinlikte doğal bal ürünleri görücüye çıktı

İSTANBUL (AA) - Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği'nce, Harbiye Askeri Müze ve Kültür Sitesi'nde düzenlenen "Ballı Günler Etkinliği"nde doğal ballar görücüye çıkarken, sahte bal üretimine işaret edildi.

Türkiye’nin çeşitli illerinden gelen bal üreticileri, açtıkları stantlarda ballarını tanıttı.

Türkiye Bal Üreticileri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Cafer Kaba, burada yaptığı açıklamada, sahte bal üretiminin doğal üretici ile tüketicinin arasına girdiğini belirterek, "Vatandaşlar bal tüketimi konusunda ürkütüldü. Artan sahte bal üretiminden dolayı bal tüketiminde azalmalar meydana geldi. Amacımız, sahte üreticileri aradan çıkartıp, doğal üreticiyle tüketiciyi buluşturmaktır” dedi.

Türkiye'nin arılar konusunda "anavatan" olduğunu ifade eden Kaba, “İyi ve doğal olan balı tüketiciler anlamaz ancak laboratuvar ortamında yapılan testler sonucu sahte olup olmadığı anlaşılır. Üreticiden tüketiciye kadar çok fazla el değmemiş olan bal, güvenilir baldır” şeklinde konuştu.

Adana’da üretilen bir bal markasının kurumsal iletişim yöneticisi Başak Aysul ise bala şeker ve başka katkı maddelerinin eklenmesi sonucu tüketicinin güveninin sarsıldığını vurguladı.

Aysul, sahte üretimin artmasından dolayı vatandaşın "Bal yakılırsa sahte olup olmadığı anlaşılır, su katıldığında rengi değişirse sahte bal olup olmadığı belli olur" gibi gerçeği yansıtmayan fikirlere itildiğini dile getirdi.

- "Doğru balı 70 farklı test sonucu anlıyoruz"

Türkiye’nin çiçek bakımından dünyada en zengin, bal üretimi konusunda da Çin’in ardından ikinci sırada olduğunu kaydeden Aysul, şöyle devam etti:

"Aslında bal, başlı başına doğal ve hiçbir koruyucu katkı maddesine ihtiyaç duyulmadan paketlenip müşteriyle buluşması gereken bir ürün ama balın sahte olup olmadığı konusunda uygulanan yöntemler yanlıştır. Biz balın doğruluğunu anlamak için laboratuvarda 70 ayrı test yaparak, çeşitli incelemeler sonucu halka sunuyoruz. Bizim üretici olarak hedefimiz, hem tüketicileri Türkiye’nin bal zenginliği konusunda bilinçlendirip güvenini kazanmak hem de raflarda gördükleri analizleri ve kontrolleri yapılmış balları gönül rahatlığıyla tüketmeleridir."

Etkinlik pazar gününe kadar devam edecek.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler