Balfour Deklarasyonu'nun 99. yılı

Balfour Deklarasyonu'nun 99. yılı

Gazzeliler, Filistin topraklarının İngiltere eliyle Yahudilere verilmesini öngören Balfour Deklarasyonu'nu 99. yılında protesto etti

GAZZE (AA) - Filistinliler, İsrail devletinin kuruluşuna zemin hazırlayan "Balfour Deklarasyonu"nu protesto etti.

Balfour Deklarasyonu'nun 99. yılında Gazze'deki Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) önünde toplanan Filistinliler, İsrail ve İngiltere karşıtı sloganlar attı.

İngiltere tarafından Filistin topraklarının Yahudilere verilmesini içeren ve Balfour Vaadi olarak da bilinen söz konusu deklarasyonu kınayan Filistinliler üzerinde "Uğursuz vaadi unutmayacağız", "Sahip olmayanların, hak etmeyenlere verdiği vaat" yazan dövizler taşıdı.

Halk Partisi Siyasi Büro üyesi Velid el-Avad, burada yaptığı konuşmada, İngiltere'ye Filistinlilerin göç ve yıkımına neden olan bu tarihi hatasını düzeltme çağrısında bulunarak, "Balfour Deklarasyonu, İngiltere'nin İsrail'e 'Filistinlilere ait ulusal toprakları bahşetmesiyle' işlediği bir suçtur. İngiltere bu vaade karşı sorumluluğunu üstlenmeli ve başkenti Kudüs olan Filistin devletini tanımalıdır." dedi.

Avad, Filistinlilerin, İsrail işgal ve ihlallerinden uzak güvenli bir şekilde yaşayabilmeleri için uluslararası toplumu, Arap dünyasını ve insan hakları örgütlerini de sorumlu davranmaya çağırdı.

İngiliz savaş kabinesinde dışişleri bakanı olan Arthur Balfour, 2 Kasım 1917'de, dönemin önde gelen Siyonist liderlerinden Lord Rothschild'e gönderdiği mektupta, Filistin topraklarında bir Yahudi devleti kurulması konusunda İngiliz hükümetinin destek vereceğini bildirmiş, söz konusu deklarasyon daha sonra Fransa, İtalya ve ABD'nin de desteğini almıştı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler