Bakü 4. İslam Dayanışma Oyunları'na ev sahipliğine hazır

Bakü 4. İslam Dayanışma Oyunları'na ev sahipliğine hazır

Azerbaycan'ın Ankara Büyükelçisi Bağırov:- "Tüm İslam aleminin Bakü’de bir araya gelmesi, dostluk, kardeşlik, barış etrafında birleşmesi, hem oyunları büyük bir spor bayramına dönüştürecek hem de Müslüman ülkeler arasındaki iş birliğinin gelişmesine katkı

ANKARA (AA) - MELTEM BULUR - Azerbaycan'ın Ankara Büyükelçisi Faig Bağırov, ülkesinin 4. İslam Dayanışma Oyunları'na ev sahipliği yapmasına ilişkin, "Tüm İslam aleminin Bakü’de bir araya gelmesi, dostluk, kardeşlik, barış etrafında birleşmesi, hem oyunları büyük bir spor bayramına dönüştürecek hem de Müslüman ülkeler arasındaki iş birliğinin gelişmesine katkı sağlayacaktır." dedi.

Bağırov, 12-22 Mayıs’ta başkent Bakü'de yapılması planlanan 4. İslam Dayanışma Oyunları'na ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, Azerbaycan'ın, asırlardır İslam uygarlığının en önemli merkezlerinden biri olarak İslam dininin yayılmasında ve Müslüman Rönesansı'nın tesisinde önemli rol oynadığını belirtti. Bu rolün Azerbaycan topraklarında ilk dönemden itibaren İslam dininin maddi ve manevi mirasının oluşmasına zemin oluşturduğunu ifade eden Bağırov, 743 yılında inşa edilen Şamahı Cuma Camisi ve müzelerdeki eski el yazmalarının bunun bariz örneği olduğunu söyledi.

Sert yasakların mevcut olduğu Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği döneminde bile Azerbaycan halkının dilini, dinini, kültürünü ve diğer değerlerini koruyabildiğini vurgulayan Bağırov, söz konusu dönemde ülkelerinde sadece 17 cami faaliyet gösterirken bağımsızlığın kazanılmasıyla bu sayının 2 bini geçtiğini kaydetti. Bağırov, bu camilerden 300'den fazlasının tarihi kültürel anıt olarak korunduğunu belirtti.

- "Müslüman ülkeler arasındaki iş birliğinin gelişmesine katkı sağlayacak"

Bağırov, Azerbaycan'ın İslam İşbirliği Teşkilatı ve ayrıca Müslüman ülkeleri birleştiren diğer kuruluşların üyesi seçilerek İslam alemiyle karşılıklı yararlı ilişkiler kurduğunu ifade etti.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in 4. İslam Dayanışma Oyunları'nın Azerbaycan tarafından düzenlenmesi esasında 2017'yi "İslam Dayanışma Yılı" ilan ettiğini ve hem ülke içinde hem de yurt dışında İslam dayanışmasına ilişkin etkinliklerin yapılmasını kararlaştırdığını anımsatan Bağırov, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Tüm İslam aleminin Bakü’de bir araya gelmesi, dostluk, kardeşlik, barış etrafında birleşmesi, hem oyunları büyük bir spor bayramına dönüştürecek hem de Müslüman ülkeler arasındaki iş birliğinin gelişmesine katkı sağlayacaktır. Dünyanın farklı bölgelerinde bulunan ülke ve toplumlarda dini hoşgörüsüzlük, ırk ayrımcılığı ve İslamofobik eğilimlerin güçlenmesinin sebep olduğu ciddi faciaların yaşandığı bir dönemde Azerbaycan devleti, İslam dini ve kültürel değerlerini korumak ve teşvik etmenin yanı sıra huzurlu bir şekilde birlikte yaşam ilkelerinin sağlanması, çok kültürlülük düşüncelerinin oluşturulması yönünde de faaliyetlerde bulunmaktadır."

- "Azerbaycan topraklarının işgali sürüyor"

Bağırov, Aliyev'in girişimiyle Azerbaycan'da tarihsel olarak şekillenen çok kültürlülük ortamının sürdüğünü, aynı zamanda bunun dünya siyasetine değerli katkı olarak sunulması yönünde önemli düzenlemeler gerçekleştirildiğini ifade etti.

Büyükelçi Bağırov, şöyle devam etti:

"Tarihsel olarak farklı din ve milliyete sahip halkların temsilcilerinin kendi dini ve milli inançlarını, geleneklerini hiçbir sınırlama olmadan yaşadığı Azerbaycan topraklarının yüzde 20'sinin Ermenistan tarafından işgali hala devam etmekte, tarihi topraklarını terk etmek zorunda kalmış 1 milyondan fazla kişi kendi evlerine dönememektedir. Bütün dini inanca sahip milletlerin ibadet yerlerinin yapım ve onarımına özel dikkat gösteren Azerbaycan devletinin ve halkının Bakü'nün merkezinde Bakü Ermeni Kilisesi'ni de bugüne kadar korumasına rağmen işgal edilmiş Azerbaycan topraklarındaki 900'den fazla dini kültürel anıt, Ermenistan'ın işgalci siyaseti ve vandalizmi sonucunda tamamıyla mahvedilmiştir. Azerbaycan Türklerinin tarihi toprakları olan işgal altındaki Hocalı, Şuşa, Laçın, Kelbecer, Gubadlı, Zengilan, Ağdam, Ağdere, Füzuli, Cebrayıl illerinde mezarlıklar, türbeler, mezar üstü anıtlar, camiler, mabetler, Kafkas Albanyasına ait anıtlar ve diğer dini, kültürel, tarihi abidelerimiz imha edilmiş ve edilmektedir."

- 57 ülkeden 3 binden fazla sporcu katılacak

İslam Dayanışma Oyunları Federasyonunun (ISSF) 2013'te Suudi Arabistan'da düzenlenen genel kurulunda, 4. İslam Dayanışma Oyunları'na Bakü'nün ev sahipliği yapmasına karar verilmişti. Endonezya'nın Palembang kentinde 2013 yılında düzenlenen 3. İslam Dayanışma Oyunları'nın açılış töreninde, ISSF bayrağı da Azerbaycan'a devredilmişti.

Oyunlara 57 ülkeden cimnastik, atletizm, 3x3 basketbol, boks, futbol, plaj futbolu, yüzme, hentbol, judo, karate, atıcılık, masa tenisi, tekvando, voleybol, halter, güreş, wushu, zurhane ve badminton gibi branşlarda yarışmak üzere 3 binden fazla sporcu katılacak.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler