Bakanlar Kurulu toplantısı

Bakanlar Kurulu toplantısı

Başbakan Yardımcısı Canikli: (4)- "50 binin üzerinde personelin görevine Kanun Hükmünde Kararname ile son verildi, şu ana kadar 'ben FETÖ mensubu değilim, yanlış işlem yapıldı' diyerek bize gelenlerin oranı yüzde 1'in bile altında. Bunlardan itirazları de

ANKARA (AA) - Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, "50 binin üzerinde personelin görevine Kanun Hükmünde Kararname ile son verildi, şu ana kadar 'ben FETÖ mensubu değilim, yanlış işlem yapıldı' diyerek bize gelenlerin oranı yüzde 1'in bile altında. Bunlardan itirazları değerlendirilip haklı bulunanların oranı şu an itibarıyla yüzde 3-5 arasında bile değil. Bu, yaptığımız işin isabet oranının yüksek olduğunu gösteriyor." dedi.

Canikli, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde gerçekleşen Bakanlar Kurulu toplantısı devam ederken gazetecilere açıklamalarda bulundu, soruları yanıtladı.

FETÖ ile mücadelede kamu görevlilerinin açığa alınmasıyla ilgili bir soru üzerine Canikli, bu konuda izlenen yöntem ve yol haritasını kamuoyu ile paylaştıklarını, bu konuda tereddütlerinin olmadığını, konunun tartışılmasının ve çok farklı görüşlerin gündeme gelmesinin doğal olduğunu söyledi.

Canikli, bütün kamu kurumları ve bakanlıkların gerekli analizleri yapıp, ayrıntılı tartışmalar yaptıktan sonra belirlenen kriterler neticesinde kamudaki görevden alma ve açığı almaları gerçekleştirdiğini, kriterlerin hepsinin somut ve net olduğunu belirtti.


- "Hangi yöntemle görevden alınmışsa aynı yöntemle göreve iade"


Görevden alma ve açığa almalarla ilgili kriterlerin kamuoyuyla açıkça paylaşıldığına değinen Canikli, sözlerine şöyle devam etti:

"Şu veya bu gibi nedenlerle objektif olmayan iddialar ve ihbarlar da gündeme geliyor. Biz bütün bunları ciddiyetle değerlendiriyoruz. Bu değerlendirmeler sonucunda kriterlere uymayanlar açığa alma veya görevlerine son verilme işlemiyle karşı karşıya kalmıyorlar. İddiaları, spekülasyonları bir tarafa bırakmak gerekiyor. Bu ölçütleri kullanarak biz bu çalışmalarımızı devam ettiriyoruz, ne yaptığımızı biliyoruz. Her şey çok somut, objektif. Bunları da herkesle paylaşıyoruz. CHP ve MHP'den de işlem tesis edilen bazı kamu görevlileriyle ilgili onların bu örgüte mensup olmadıkları noktasında bir takım itirazlar geliyor. Onları da hangi kaynaktan gelirse gelsin, bazen açık kaynaklardan, medyadan elde ettiğimiz bilgiler de dahil olmak üzere hepsini değerlendiriyoruz. Bütün bu işlemlerin hata payı içerip içermediğini bir daha gözden geçiriyoruz.

Bu kararlar verildikten sonra eğer hatalı olduğu daha sonra yapılan bu çalışmalarda anlaşılan olursa, onları yine hangi yöntemle görevden almışsak aynı yöntemle görevlerine iade edeceğiz. En son yayınlanan Kanun Hükmünde Kararnamede, daha önceki Kanun Hükmünde Kararnamelerde FETÖ'ye bağlı olduğu gerekçesiyle kapatılan 15'e yakın eğitim öğretim kurumunu biz tekrar açtık ve iade ettik ilgililerine, sahiplerine."

Canikli, FETÖ ele başı Fetullah Gülen'in çağrısı üzerine evdeki altınını bozdurup Bank Asya'nın mali yapısını güçlendirmek için bankaya ciddi bir rakam yatırdığı gerekçesiyle görevden alınan bir kişinin duruma itiraz ettiğini ifade etti.

İtiraz üzerine söz konusu kişinin hesap hareketlerinin bütün ayrıntılarıyla incelendiğini, bu kişinin altın hesabını kapatmak için teknik olarak hesabını Türk lirası hesabına çevirdiğini ve sonra hesabını kapattığı beyanının doğru olduğunu gördüklerini, bu durumdaki kişilerin de görevlerine iade edileceklerini vurguladı.


- "Adaletsizlik yapmamak için gereğini yapıyoruz"


Bu noktada düzeltme kanalarının daima açık olduğunu söyleyen Canikli, şunları kaydetti:

"Hiçbir şekilde adaletsizlik, haksızlık yapmamak için gereğini yapıyoruz. Bu konuda insanların kafasının karışmaması mümkün değil. At izinin it izine karışması da bu açıklamalar çerçevesinde. Yoksa bizim tesis ettiğimiz işlemler itibarıyla sıkıntı yok. Somut bilgi ve belge dışında adım atılması söz konusu değil. Değerlendirme kriterlerini tablo halinde CHP ile paylaştık. İsimler de dahil olmak üzere. Bütün kanallar açık, çalışıyor. Amacımız burada hata oranını sıfıra indirmek. Hata oranımızın düşük olduğunu görüyoruz. 50 binin üzerinde personelin görevine Kanun Hükmünde Kararname ile son verildi, şu ana kadar 'ben FETÖ mensubu değilim, yanlış işlem yapıldı' diyerek bize gelenlerin oranı yüzde 1'in bile altında. Bunlardan itirazları değerlendirilip haklı bulunanların oranı şu an itibarıyla yüzde 3-5 arasında bile değil. Bu, yaptığımız işin isabet oranının yüksek olduğunu gösteriyor."

(Sürecek)

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler