Bakan Işık, Almanya'da

Bakan Işık, Almanya'da

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık:- "(Brüksel'deki patlamalar) Bu olayı şiddetle, nefretle kınıyoruz. Dünyanın neresinde olursa olsun, kime karşı yapılırsa yapılsın ve kimden gelirse gelsin terör lanetlenmesi gereken bir olaydır"- "Dünyada üretimin l

STUTTGART (AA) - Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Brüksel'deki patlamalara ilişkin, "Bu olayı şiddetle, nefretle kınıyoruz. Dünyanın neresinde olursa olsun, kime karşı yapılırsa yapılsın ve kimden gelirse gelsin terör lanetlenmesi gereken bir olaydır. Biz Türkiye olarak terörün her türlüsüne karşıyız, her türlü terörü lanetliyoruz." dedi.

Bakan Işık, Almanya'nın Stuttgart kentindeki Bosch fabrikasını ziyaretinin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Brüksel'deki patlamalara ilişkin gelen bir soru üzerine Işık, "Bu olayı şiddetle, nefretle kınıyoruz. Dünyanın neresinde olursa olsun, kime karşı yapılırsa yapılsın ve kimden gelirse gelsin terör lanetlenmesi gereken bir olaydır. Biz Türkiye olarak terörün her türlüsüne karşıyız, her türlü terörü lanetliyoruz." diye konuştu.

Işık, terör konusunda hiçbir zaman çifte standartlı olmadıklarını ve bundan sonra da olmayacaklarını vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Ancak terör konusunda çifte standartlar gösterenlerin, mutlaka her yaşanan olaydan da ders alması gerektiğini düşünüyoruz. Hiç kimsenin haksız yere bir cana kıymasını bizim ne medeniyet değerlerimiz ne inancımız ne de kültürümüz kabul etmez, mazur görmez. Bir tek masum insanın ölümü, bütün insanlığın ölümü gibidir. Bu noktada da tavrımız Türkiye olarak nettir. Şu anda son bilgilere göre zannediyorum hayatını kaybeden insanlar var. Ben hayatını kaybeden insanlara rahmet, yakınlarına baş sağlığı ve yaralılara da acil şifalar diliyorum."​


- "Dünyada üretimin liderleri diyebildiğimiz şirketler dijital teknolojilerin de liderleri haline geldi"


Milli Eğitim Bakanlığıyla "Sanayi 4.0"a ilişkin bir proje yürütülüp yürütülmeyeceği yönünde bir soruyu da cevaplayan Işık, eğitimin sadece bir noktaya, Sanayi 4.0 ‘a odaklı olamayacağını dile getirdi.

Işık, ilkokul seviyesinde kodlama dersinin konulmasının ve artık dijital çağın gereğine uygun bir eğitim altyapısı oluşturulmasının önemine dikkati çekerek, "Şu anda bakanlık kodlamanın müfredata alınmasıyla ilgili çok güzel bir çalışma yapıyor. Sayın Bakanımız çalışma olgunlaşınca açıklayacak." bilgisini verdi.

Bunun dışında bakanlığın Ar-Ge ve inovasyon ekosistemini geliştirecek ve besleyecek eğitim altyapısı noktasında da çalışmaların sürdüğünü aktaran Işık, dijital eğitimin Türkiye’de hayatın bir parçası haline gelmesi gerektiğini ve bu nokta da önemli çalışmalar bulunduğunu söyledi.

Işık, dijital teknolojilerin günümüzde daha da önemli bir hale geldiğini belirterek, "Artık bizim üretim şirketi diyebildiğimiz, dünyada üretimin liderleri diyebildiğimiz şirketler aslında şu anda dijital teknolojilerin de liderleri haline geldi. Bu, dünyanın nereye doğru gittiğini gösteriyor." ifadelerini kullandı.

Belli bir süre sonra artık fabrikalarda düşük nitelikli iş gücüne çok fazla ihtiyaç duyulmayacağını anlatan Işık, şöyle devam etti:

"Robotu görüyorsunuz, siz yaklaştığınızda hızını kesiyor, çok yaklaştığınızda duruyor. Neyi, nasıl alacağını biliyor, hangi hata oranıyla çalıştığını hepimiz gördük. Burada o işi yapan insanlara gerek kalmayacak ancak o robot dediğiniz sonuçta aptal bir makine, bir ve sıfırdan başka hiçbir şeyi bilmeyen bir makine. Orada o robota yazılımı yükleyen, o robotu akıllı hale getiren yine insan. Yani bugün yapay zeka dediğimiz, robot dediğimiz her şey yazılım. Dolayısıyla burada önemli olan niteliği yüksek insan gücü."


- "Türkiye olarak şu anda en fazla öncelik verilmesi gereken konu nitelikli insan gücü"


Işık, Türkiye olarak şu anda en fazla öncelik verilmesi gereken konunun nitelikli insan gücüne yatırım yapmak olduğunu, artık dünyada üretimin tam merkezinde insan unsurunun bulunduğunu dile getirdi.

Sanayi 4.0’la bütün dünyada niteliksiz işlerde istihdam kaybı yaşanabileceğinin altını çizen Işık, sözlerini şöyle tamamladı:

"Az nitelikli, beceri gerektirmeyen işlerde bir işsizlik, bu Sanayi 4.0’la meydana gelebilir ama işin sonunda istihdam, nitelik ve refah artıyor. Yani hem istihdam hem istihdamın niteliği hem de istihdamla birlikte insanların geliri ve refah düzeyi artıyor. Bunun için biz bakanlık olarak Sanayi 4.0’ı çok önemsiyoruz. Buna doğru Türkiye'nin hızla yönelmesi lazım. Burada da global şirketlerin Türkiye’deki merkezleri, bizim bu noktada mesafe almamızda çok ciddi katkı sağlayacaklar."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler