Bakan Ersoy, AA Editör Masası'na konuk oldu

Bakan Ersoy, AA Editör Masası'na konuk oldu

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy: (5)- "(Booking ve UBER) Hassasiyetimiz vergi ve haksız rekabeti kaldırmak, başka hiçbir şey yok. Gelsin o da vergisini ödesin, belgesini, taksi plakasını alsın, eşit şartlarda rekabet etsin"- "Türkiye'nin önündek

ANKARA (AA) - Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Booking ve UBER ile ilgili, "Hassasiyetimiz vergi ve haksız rekabeti kaldırmak, başka hiçbir şey yok. Gelsin o da vergisini ödesin, belgesini, taksi plakasını alsın, eşit şartlarda rekabet etsin." dedi.

Ersoy, Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'nda, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu, soruları yanıtladı.

Booking'in Türklerin, Türkiye'deki seyahati ile ilgili kısmının mahkeme tarafından yasaklı olduğunu belirten Ersoy, "Ülkeler kurtuluş savaşı niye verir? Bir kuvvet ülkenizi niye işgal eder? İşgal ordularını bir süre sonra çeker, oraya bir sömürge valisi, bir garnizon komutanını atar, birliklerini geri çeker. Amaç sizin ticaretinizi kontrol altına almaktır, ticari olarak sömürmektir. Siz de ticari sömürgeden bağımsızlığını kurtarabilmek için savaşınızı verirsiniz, kazanırsınız, kendi ekonominizi kendiniz yönetirsiniz. Ticari olarak bağımsızlığınızı elde edersiniz." diye konuştu.

Değişen dijital teknolojilerle Booking, Uber ve benzerlerinin, tek bir kurşun atmadan ülkeleri ele geçirmeye başladığını dile getiren Bakan Ersoy, şöyle devam etti:

"Bu sadece Türkiye'nin sorunu değil. Booking Türkiye'de bütün ticari yapılanmasını yaptı, ofislerini açtı, kontrat menagerlerini yerleştirdi ama kartvizitlere destek elemanı yazdı. Kanunda, 'kanundan kaçınma' diye bir madde var. Şartlarını, her şeyi yapıyorsunuz, birkaç şeyde de kaçındığını zannediyorsunuz. Turizm acentesi olmanız için gerekli bütün her şeyi, yatırımı yapıyorsunuz, faaliyetleri de gerçekleştiriyorsunuz, bir tek bakanlıktan işletme vergisi almıyorsunuz. Niye almıyorsunuz, vergi ödememek için. Amsterdam'da 'vergi cennetinde' kurulu bir şirketiniz var, hem yüzde 8 KDV'den kurtuluyorsunuz, yüzde 22 kurumlar vergisinden kurtuluyorsunuz, bu işin daha birinci aşaması.

Daha sonra 'haksız' rekabette elde ettiğiniz geliri de 'haksız reklam' avantajı olarak kullanıyorsunuz, pazarda dominant hale geliyorsunuz. Dominant hale geldikten sonra üçüncü aşamaya geçiyorsunuz, otelcilere diyorsunuz ki 'Ya bu komisyonlar yeterli olmuyor.' Yüzde 50'ye varan komisyon oranlarını telaffuz etmeye başlıyorsunuz. Özellikle krizde bunun Türkiye acısını çok yaşadı. Dördüncü aşamada tüketiciye olumsuz yansıması oluyor. Yüzde 50'ye varan komisyon ödeyen aciz kalmış otelci de mecburen fiyatlarına yansıtmak zorunda kalıyor."

- "Gelsin o da vergisini ödesin"

Hassasiyetin vergi ve haksız rekabeti kaldırmak olduğunu vurgulayan Ersoy, "Başka hiçbir şey yok. Gelsin o da vergisini ödesin, belgesini, taksi plakasını alsın, eşit şartlarda rekabet etsin." dedi.

Ersoy, yerel tedarikçilerin de bu uygulamalara benzer teknolojileri geliştirmesi gerektiğini aktararak, "Otelcilerimizin de kendini suçlaması gerekiyor. Alternatifsiz bir pazarlama sistemi kolayına geldi. Alternatiflerini yaratmadı, uğraşmadı. Rahata kaçtı. Şu anda herkes rahatının bedelini ödüyor. Tüketici de rahatı bulunca farklılıkları ve detayları düşünemediği için o da en rahatını seçmek istiyor." diye konuştu.

- "Taksici dernekleriyle önümüzdeki hafta da görüşeceğim"

Uber'in de vergi ödememek için aynı şeyi yaptığını, Ubercilerin, "Taksi plakası ve vergi ödemeyeyim, aradaki farkla konforlu bir araç yapayım." dediğini belirten Bakan Ersoy, "Bu haksız rekabetin önde geleni." ifadesini kullandı.

Taksicilerin de araçlarını yenilemeleri, hizmet kalitesini geliştirmeleri gerektiğine dikkati çeken Ersoy, taksicilerle sürekli görüştüğünü anlattı.

Ersoy, "Taksici dernekleriyle önümüzdeki hafta çok detaylı şekilde görüşeceğim. Çünkü taksici arkadaşlarımız, turizm açısından önemli paydaşlardan biri. Onlar da farkındalar kendilerini geliştiriyorlar. Aslında bu yaşanan olaylar bazen üzse de herkes dersini çıkarıyor, sonuca da gidiyor. En azından Türkiye, eksik yönlerini hızlı şekilde toparlıyor, o açıdan da faydası var diye düşünüyorum." değerlendirmesinde bulundu.

- "Birçok büyük otel zinciri Booking'in şartlarından çıktı"

AB ülkelerinde de bu uygulamalarla ilgili farkındalık yaşandığına, birçok büyük otel zincirinin Booking'in şartlarından çıktığına ya da şartları yeniden düzenlediğine işaret eden Ersoy, "Ticari bir kapitülasyon olduğunu herkes farkına vardı. Yasal düzenlemelerde yavaş yavaş yapılıyor. Sadece Türkiye'nin yaptığı bir uygulama değil. Türkiye aslında örnek oldu." dedi.

Devlet olarak da yatırımcı olarak da Booking'e kimsenin karşı olmadığını vurgulayan Ersoy, "Booking eşit şartlarda rekabetini yapsın. Bunu kullanıp da sanki mağdurmuş gibi hareket ediyor. Hiçbir mağduriyeti yok. O zaman Türk yatırımcıya da diyeceksiniz 'Git Amsterdam'a bir tane server koy. Siz de sisteminizi Amsterdam'dan çalıştırın.' Biz vergi almazsak okulları, yolları, altyapıları nasıl yapacağız." ifadelerini kullandı.

Ersoy, Türkiye'de kazanılan paraların vergisinin, Türkiye'de ödenmesi gerektiğini, burada yasakçı bir zihniyetin olmadığını anlattı.

- "Türkiye'yi 7 bölgeye ayırmaya karar verdik"

Turistleri Türkiye'ye çekmek için yaptıkları alternatif çalışmalara da değinen Bakan Ersoy, şunları söyledi:

"Turizm Geliştirme Fonu bir Üst Kurul hazırlıklarımız var. Bunlar son aşamaya gelmek üzere. Kasım gibi netleşecek, kanunlaşacak inşallah. Özel sektörün daha çok katılımcısı olmasını sağlayacağız. Bu sadece tanıtımda değil yatırımda da öncü bir kuruluş olacak. Türkiye'yi 7 bölgeye ayırmaya karar verdik. İstanbul, Dalaman, Antalya, Nevşehir, Trabzon, Van ve Diyarbakır çevresindeki bölgeler olarak planlıyoruz.

Buralarda belli noktalarda büyük yatırım alanları da geliştireceğiz. 12 ay turizme açık, turizm çeşitliğini gerektiren hem Batılı, hem Rus hem de Asya turistine hitap edecek içerikleri bulunan turizm kompleksleri geliştireceğiz."

Ersoy, söz konusu alanlara yabancı yatırımcıları da davet edeceklerini belirterek, "Yabancı yatırımcı ürkmesin diye fonumuzu belli bir oranda ortak olacağı bir şekle getireceğiz." dedi.

Öncü olmayı ve cesaret vermeyi amaçladıklarını vurgulayan Ersoy, "Doğu bölgelerinde onlara pozitif ayrımcılık yapacağız. Amacımız, oralarda ortaklık oranımızı artırıp, daha fazla cesaretlendirip, o bölgelerde turizm yatırımları hızlandırmak." diye konuştu.

Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, "Türkiye'nin önündeki en büyük engelin, turizm açısından, planlı ve programlı gelişmeme olduğunu düşünüyorum. Planlama ve programlamayı uzun vadeli ve doğru yapabilirsek çok daha iyi yerlere gelebiliriz." ifadesini kullandı.

(Bitti)

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :