Bakan Ağbal, AA Editör Masası'na konuk oldu: (3)

Bakan Ağbal, AA Editör Masası'na konuk oldu: (3)

"(Kamuda açığa alınan ve uzaklaştırılan personelin işleyişe etkisi) Bakanlıklarımızın yaptığı çalışmalar doğrultusunda gördük ki çalışmalar aynı şekilde sürdürülebilir. Personel politikasında bir rasyonelleştirme imkanı gözüküyor. Bu çerçevede değişik sek

ANKARA (AA) - Maliye Bakanı Naci Ağbal, kamuda açığa alınan ve uzaklaştırılan personelin işleyişe etkisi konusunda bakanlıkların çalışma yaptığını belirterek, "Gördük ki çalışmalar aynı şekilde sürdürülebilir. Personel politikasında bir rasyonelleştirme imkanı gözüküyor. Bu çerçevede değişik sektörlerde kamuya yaklaşık 60 bin yeni personel alacağız. 2017'de herhangi bir aksamaya meydan vermeden kamu hizmetleri aynen devam edecek." dedi.

Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'na konuk olan Bakan Ağbal, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu, soruları yanıtladı.

Ağbal, Türkiye'deki vergi yapısına ilişkin soruya ilişkin, Türkiye'de hala kayıt dışı ekonominin de kayıt dışı istihdamın da yüksek olduğunu söyledi. Ağbal, 2002'de yüzde 52 olan kayıt dışı istihdamın mevcut durumda yüzde 32 olduğunu dile getirerek, "Bu da yüksek. Kayıt dışı ekonominin geneline ilişkin ifade edeceğim oran, yüzde 26-27'ler civarında. Normalde bunun 15-20 aralığında olması gerekiyor. Burada kayıt dışı ekonomiyle mücadele konusunda Gelir İdaresi Başkanlığımız koordinasyonunda ciddi çalışmalar yapıyoruz. Kayıtlı olmayı teşvik eden, kayıtsız olmayı cezalandıran çalışmalar yapıyoruz ama henüz gerçek manada çok önemli bir ivmeyi yakalayamadığımızı söyleyebilirim. Bizim burada daha fazla kaydı ekonomiyi teşvik edecek düzenlemeler yapmamız lazım. Özellikle bilgi işlem sistemlerini geliştirmemiz lazım." ifadelerini kullandı.

Global ekonomik krizden sonra ülkelerin yatırımcı çekme rekabeti içinde olduklarını anlatan Ağbal, yatırımcıların, gelir ve kurumlar vergisi oranlarına bakarak ülkelere gittiklerini söyledi. Bugün dünyadaki genel trendin dolaysız vergilerin nominal olarak artması değil, azalması olduğunu bildiren Ağbal, Türkiye'de global trend içinde dolaysız vergiler konusuna dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı.

- "2017'de kamu hizmetleri aynen devam edecek"

Kamuya alınacak 60 bin personelin, Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) darbe girişiminin ardından örgütle bağlantılı olduğu belirlenen kamu personelinin görevinden uzaklaştırılması da dikkate alındığında yeterli olup olmayacağının sorulması üzerine Ağbal, 2017'de kamuya alınacak 60 bin personelin dağılımının Bakanlar Kurulu'nda ihtiyaçlar çerçevesinde değerlendirileceğini belirtti. Genel bir çalışma yapıldığına işaret eden Ağbal, "Acaba bütün bu gelişmeleri dikkate aldığımızda mevcut personel, yani uzaklaştırılan ve atılan personele rağmen, bu kurumlarda alacağımız tedbirlerle kamu hizmetlerinde bir aksamaya meydan vermeden bu işi sürdürebilir miyiz? Bakanlıklarımız bu çalışmaları yaptıklarında gördük ki bu çalışmalar aynı şekilde sürdürülebilir. Dolayısıyla burada personel politikasında bir rasyonelleştirme imkanı gözüküyor. Personel harcamalarını sürekli artıran bir bütçe politikası, sürdürülebilir değil. Bu çerçevede değişik sektörlerde kamuya yaklaşık 60 bin yeni personel alacağız. 2017'de herhangi bir aksamaya meydan vermeden kamu hizmetleri aynen devam edecek." değerlendirmesinde bulundu.

- "32,7 milyar lira yeniden yapılandırıldı"

Ağbal, "Yeniden yapılandırma kapsamında ne kadarlık bir borç yapılandırıldı ve ortaya çıkan rakam sizin beklentilerinizle örtüşüyor mu? Yapılandırmada talebe göre ek süre gündeme gelir mi?" sorusuna karşılık, yeniden yapılandırmada başvuruların büyük oranda internet üzerinden yapıldığını, bunun hem vergi dairelerinde yoğunluk olmaması hem de vatandaşın bu imkandan rahat yararlanması anlamına geldiğini söyledi.

Son başvuru tarihi 31 Ekim olan yeniden yapılandırmaya başvuru sayısının her geçen gün arttığını dile getiren Ağbal, şöyle konuştu:

"19 Ekim 2016 itibarıyla 3 milyon 980 bin 456 adet başvuru almışız, bu kapsamda da 32 milyar 727 milyon 948 bin liralık bir alacağı yapılandırmışız. Bu rakam her geçen gün süratle artacak. Bakanlık olarak bu çalışmayı yaparken süresinde ödenmemiş alacakları biliyoruz ama bu alacakların kaynaklarına baktığımızda farklı farklı vergi alacakları var. Bir kısım alacak var ki ne yapsanız alma imkanınız yok, vatandaş zaten ortada yok. Yani bazı alacakların gerçekten alınma imkanı yok ama bir kısım alacaklar var ki mükelleften alma imkanımız var. Biz, büyük ölçüde yasanın bu tarafındaki başarısına bakıyoruz. Önceki yeniden yapılandırma kanunlarıyla karşılaştırdığımız da başvuru oranları şu anda daha yukarılarda gidiyor, bu sevindirici."

Ağbal, son derece etkin bir kampanya yürüttüklerini, kamunun çok alışık olmadığı görsel ve sloganları kullandıklarını anlatarak, "Canımızı dişimize taktık, vatandaşı bu tarihi fırsattan yararlandırmak için elimizden gelen ne varsa yapıyoruz. Vatandaş da buna karşılık gösteriyor." dedi.

Bu yasadan çok umutlu olduklarını, vatandaşın devletle olan borç meselesini çözeceğine işaret eden Ağbal, "Madem el sıkıştık, barıştık. Arkadaş iki taksiti mutlaka öde. Tüm vatandaşlarımı bir hataya düşmemeleri noktasında uyarıyorum. Çünkü ilk iki taksit ödenmek zorunda. Onun için herkes önümüzdeki aylarda ödeme planlarını yaparken aralık ve ocak ayına para ayırsın. Biz de vergimizi alalım. Bu devletin, milletin yatırıma, üretime, ihracata kaynak ayırmaya ihtiyacı var. Onu da nereden alacağız, yine vatandaşlarımızdan alacağız." ifadelerini kullandı.

- Enflasyon sepetinde gıdanın ağırlığı

Enflasyon sepetinde gıdanın ağırlığının indirilmesi konusunda bir çalışma olup olmadığının sorulması üzerine Ağbal, istatistik konusunun son derece önemli olduğunu, ülkelerin kendi istatistiklerini uluslararası norm ve standartlara göre hazırlaması gerektiğini belirtti.

İstatistiklerin güvenilirliğinin vazgeçilemez nitelik taşıdığını ifade eden Ağbal, "Bugün Türkiye'de TÜİK tarafından hazırlanan bütün istatistikler uluslararası normlara ve standartlara uygundur. Bu konuda çok hassasız. Çünkü bizim dahil olduğumuz Eurostat bölgesinde hazırlanan bütün istatistiklere veri gönderiyoruz." diye konuştu.

Doğru politika üretmenin ilk şartının uluslararası standartlara uygun, doğru istatistik hazırlamaktan geçtiğini anlatan Ağbal, "TÜİK tamamen uluslararası standartlara uygun olarak kendi istatistiğini nasıl oluşturacaksa, onu kendisi oluşturacak. TÜİK'in istatistik hazırlanması noktasında uygulamaya koyacağı yöntem, standart ve esaslar tamamen TÜİK tarafından belirlenecek konulardır. Zaten bunu böyle yapıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

- "Türkiye'deki istatistikler güvenilir"

Ağbal, bazı ülkelerdeki istatistiklerin doğruluğunun sorgulanabileceğini ancak Türkiye için böyle bir durumun söz konusu olmadığını vurguladı.

Uluslararası standart ve normlar çerçevesinde tüketici anketlerinin yapıldığına işaret eden Ağbal, "Dolayısıyla bu yaklaşım devam edecek. Enflasyonun hesaplanması konusunda Türkiye, Eurostat ve uluslararası kuruluşlarla zaten bu konuları yakın bir şekilde çalışıyor. Burada TÜİK'in enflasyonla ilgili açıkladığı rakamlar, bu doğrultuda devam edecek." dedi.

- "Gıda fiyatlarında aşırı oynaklık var"

Özellikle gıda fiyatlarında yıl içinde aşırı oynaklıklar olduğuna dikkati çeken Ağbal, "Ürün fiyatları, mevsimsel etkilerin haricinde de başka faktörler tarafından yükseltiliyor veya alçaltılıyor. Onun için Gıda Komitesini 2014 Ağustos'ta kurduk. Birçok çalışma yapıldı. Ortaya çıkan çalışmalar sonucu birçok sektörel tedbirler alındı." ifadelerini kullandı.

Ağbal, gelecek 3 yılda da enflasyonla mücadelenin kararlı bir şekilde devam edeceğini vurgulayarak, "Zaman zaman para politikası ve maliye politikası ile enflasyon ilişkine dair birtakım değerlendirmeler yapılıyor. Bu değerlendirmeler, arz ve talep dengeleri, arz ve talep gelişmeleri, üretim açığı, çıktı açığı dikkate alınmadan yapılan ve gerçekten Türkiye'nin gerçeklerine uymayan değerlendirmelerdir. Dolayısıyla enflasyonla mücadele aynı şekilde devam edecek." diye konuştu.

(Sürecek)

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :