Baharın müjdecisi leylekler yuvalarına dönüyor

Baharın müjdecisi leylekler yuvalarına dönüyor

Leylekler, Türkiye'nin önemli sulak alanlarından Kızılırmak Deltası'ndaki yuvalarına dönmeye başladı

SAMSUN (AA) - Leylekler, baharın gelişiyle Türkiye'nin önemli sulak alanlarından Kızılırmak Deltası'na dönmeye başladı.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Öğretim Üyesi ve kuş bilimci Yrd. Doç. Dr. Kiraz Erciyas Yavuz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, deltada konaklayan ve her yıl sonbaharda sıcak ülkelere göç eden leyleklerin baharın gelişiyle yuvalarına dönmeye başladığını söyledi.

Samsun'un Bafra ilçesinde, Kızılırmak'ın Karadeniz'e döküldüğü alanın da içinde yer aldığı 56 bin hektar genişliğindeki Kızılırmak Deltası'nda barınan leyleklerin sonbaharın ortasına kadar burada konaklayacağını bildiren Yavuz, deltanın Türkiye'nin bilinen en büyük leylek üreme sahası olduğunu aktardı.

Deltada leylek sayısının her yıl arttığını, bunun en büyük nedeninin yöre halkının leyleklere sahip çıkması olduğunu anlatan Yavuz, "Bafra, Alaçam ve Yakakent ilçesini kapsayan deltanın içinde barınan leylekler, sonbaharın ortasına kadar burada konaklayacak. Bu yıl binin üzerinde leylek çifti, burada barınacak ve çiftleşecek. Her leylek yuvasından üç veya dört yavru çıkacağını düşünüyoruz. Yavruları da kattığımızda bu yıl deltada 5-6 binin üzerinde leylek bulunacağını tahmin ediyoruz" diye konuştu.

- "Yöre halkı, leyleklere değer veriyor"

Leyleklerin Türkiye'de Doğu Karadeniz kıyılarının dışında hemen hemen her yerde görüldüğünü ve kuluçkaya yattığını dile getiren Yavuz, şöyle devam etti:

"Leylekler, baharın müjdecisi olarak biliniyor. Mart ayında baharla leylekler deltadaki yuvalarına dönüyor. Yöre halkı, leyleklere ayrı bir önem ve değer veriyor. Evlerinin çatılarına, bahçelerindeki ağaçların üzerine leylekler için özel yuva alanları oluşturuyorlar. Yöre halkının sahip çıkmasıyla her yıl leylek popülasyonunda önemli artış oluyor. Bu artış, Türkiye'deki leylek varlığı için de büyük önem taşıyor. Geçmişte delta yakınlarındaki tarım arazilerinde aşırı zehirli bilinçsizce tarım ilaçları kullanılırdı. Bu ilaçlar, leylek popülasyonunu da etkiliyordu. Çiftçilerin bilinçlenmesi ve tarım ilaçlarındaki zehirli etkinin azaltılması leylek varlığına olumlu etki yaptı."

- Kızılırmak Deltası

Samsun'un Bafra ilçesinde Kızılırmak'ın Karadeniz'e döküldüğü alanın da içinde yer aldığı 56 bin hektar genişliğindeki Kızılırmak Deltası, Türkiye'nin önemli sulak alanlarının başında geliyor. İrili ufaklı çok sayıdaki gölü, sazlık alanları, ender subasar çayırları, 12 bin hektarı bulan sulak alanları ve barındırdığı canlı türleriyle Türkiye'nin önemli doğal sistemlerinden birini oluşturan deltada bugüne kadar yaklaşık 140 türün ürediği belirlendi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler