Bağımsız denetimin kapsamı genişliyor

Bağımsız denetimin kapsamı genişliyor

ANKARA (AA) - Bağımsız denetime tabi olacak şirketler için kriterler yeniden düzenlenerek denetimin kapsamı genişletildi.Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim...

ANKARA (AA) - Bağımsız denetime tabi olacak şirketler için kriterler yeniden düzenlenerek denetimin kapsamı genişletildi.

Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumundan (KGK) yapılan açıklamada, AB müktesebatına uyum sağlamak üzere, bağımsız denetim kapsamının zaman içinde kademeli genişletildiği ifade edildi.

Bu çerçevede Bakanlar Kurulu kararıyla bağımsız denetime tabi olmaya ilişkin kriterlerin yeniden belirlendiği ve 2016 yılı için bağımsız denetimin kapsamının genişletildiği bildirildi.

Denetime ilişkin AB direktifinde aktif toplam, net satış hasılatı ve çalışan sayısı olmak üzere 3 kriterin belirlendiğine işaret edilerek, geçmiş 2 yılda söz konusu 3 kriterden 2'sini sağlayan şirketlerin bağımsız denetime tabi olduğu belirtildi.

Söz konusu düzenlemeyle 2016 yılı için bu kriterler, aktif toplamı 40 milyon lira ve üzeri, net satış hasılatı 80 milyon lira ve üzeri, çalışan sayısı 200 kişi ve üzeri olarak belirlendiği ifade edildi.

Açıklamada şunlar kaydedildi:

"Dolayısıyla 2014 ve 2015 yıllarında söz konusu 3 kriterden herhangi ikisini sağlayan şirketler 2016 yılında bağımsız denetime tabi olacak. Bağımsız Denetim, Türkiye Denetim Standartlarına göre yapılmakta olup, söz konusu standartlar KGK tarafından uluslararası standartlarla uyumlu olarak oluşturulmuş ve Resmi Gazete de yayınlanarak yürürlüğe konulmuştur. Bağımsız denetim, KGK tarafından yetkilendirilen "Bağımsız Denetim Kuruluşları" ve "Bağımsız Denetçiler" tarafından yapılmakta olup, bu güne kadar 196 bağımsız denetim kuruluşu ile 13 bin 280 bağımsız denetçinin www.kgk.gov.tr adresinde kamuya açık olarak tutulan Bağımsız Denetim Resmi Siciline kaydı yapılmıştır."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler