Bağdat'a "güvenlik duvarı" tartışması

Bağdat'a "güvenlik duvarı" tartışması

Irak'ın başkenti Bağdat'ı terör saldırılarından korumak amacıyla inşasına başlandığı açıklanan "güvenlik duvarı" çalışmalarına Sünni nüfusun yoğun olduğu bölgelerdeki idareciler karşı çıkıyor- Bağdat İl Meclisi Güvenlik Komitesi Başkan Yardımcısı Rabii:"İ

BAĞDAT (AA) - HADİ HASAN - Irak'ın başkenti Bağdat'ı terör saldırılarından korumak amacıyla inşasına başlandığı açıklanan "güvenlik duvarı" çalışmalarına Sünni nüfusun yoğun olduğu bölgelerdeki idareciler karşı çıkıyor.

Haydar el-İbadi hükümeti, Şubat 2016'da yapımına başlanan ancak daha sonra Bağdat'ı diğer kentlerden izole edebileceği endişesiyle rafa kaldırılan "güvenlik duvarı" projesini, terör örgütü DEAŞ karşısında atılan adımların başarısız olmasından sonra geçen ay tekrar başlattı.

Bağdat İl Meclisi Güvenlik Komitesi Başkan Yardımcısı Muhammed Er-Rabii, AA muhabirine, "İl Meclisi ve valinin projeden haberi yoktu. Bu sebeple Savunma Bakanlığı'ndan sorumlularla görüşme talep edildi. Görüşmede duvarın Bağdat'ı terör, füze ve bombalı araç saldırılarından koruyacağı yönünde teminat verildi." dedi.

"Bağdat'ın idari sınırlarını belirlemenin kolay olmadığını belirten Rabii, "Bağdat Operasyonları Komutanlığı, sadece duvarın mühendislik kısmı ile ilgileneceklerini ve her askeri grubun kendi sorumluluğundaki bölgeye bakacağını ifade etti." diye konuştu.

-"Duvar projesi belirsizlik içinde"

Iraklı Güvenlik Uzmanı Casim Hanun ise güvenlik duvarı hakkında, "Duvar projesi belirsizlik içinde ve iktidara ortak tüm tarafların çağrılarına muhalif olarak yürütülüyor." ifadelerini kullandı.

Hükümetin proje konusunda halkı yeterince bilgilendirmediğini dile getiren Hanun şunları söyledi:

"Hükümet ne siyasi otoritede ortak olduğu taraflara ne de terörden mağdur olmuş vatandaşlara kendisini açıkça izah etme ihtiyacı hissediyor. Güvenlik güçlerinin Bağdat'ın kuzey, güney ve batı sınırlarını kontrol altında tutamaması ve kentin DEAŞ'ın yıpratıcı terör saldırılarına sahne olmasının ardından Bağdat'ın etrafına duvar örülmesi acil bir ihtiyaç haline geldi."

Öte yandan Irak Şii Ulusal Koalisyonu liderlerinden eski İçişleri Bakan Yardımcısı Adnan El-Esedi de "Bağdat çevre kentlerden yalnızlaştırılmıyor. Bu projeyle vatandaşların güvenliği hedefleniyor." değerlendirmesinde bulundu.

Esedi güvenlik duvarı sayesinde Bağdat'ın giriş çıkışlarının güvenlik güçlerince tam kontrolünün sağlanacağını, bu sayede kentteki güvenliğin temin edileceğini ifade etti.

- "Irak'ı bölme projesi"

Sünni Güçler Birliği Koalisyonu Üyesi ve Meclis Savunma ve Güvenlik Komisyonu liderlerinden Muhammed El-Kerbuli ise "Duvarın inşası, Irak'ın bölgesel temellere göre bölünmesi sürecidir." diyerek, projeye karşı çıktıklarını belirtti.

Kerbuli şöyle devam etti:

"Meclis Savunma ve Güvenlik Komisyonu'na, duvar inşasının Haydar el-İbadi'nin kararı olduğu yönünde bilgi verildi. Başbakan İbadi'ye sesleniyorum: Irak'ın bölünmesini istiyorsan o zaman bölünme için oturup görüşmemiz gerekir."

Bağdat'ın güneydoğusundaki Vasit ile doğusundaki Diyala il meclisleri de Bağdat'ın etrafına duvar örülmesine sıcak bakmıyor.

Vasit İl Meclisi Güvenlik Komitesi Başkanı Sahib El-Celibavi de duvarın Vasit'in Es-Suveyre ilçesindeki bölgeleri böleceğini savunarak, buna izin vermeyeceklerini söyledi.

Duvar inşasına aynı nedenle karşı çıkan Diyala Meclisi Genel Sekreteri Muslim Hıdır ise "Duvar, Diyala'dan tarlalar ve meyve bahçelerinin de olduğu büyük alanları koparacak. Bu sebeple Bağdat Operasyonlar Komutanlığı ile görüşerek duvarın sınırlarının Diyala'nın idari sınırlarına dokunmayacak şeklinde tekrar belirlenmesini istedik." dedi.

- 86 kilometrelik duvar

Bağdat'ı civardaki diğer kentlerden ayıracak olan duvarın yüksekliği 3 metreyi bulurken kente giriş çıkışların kontrol edileceği 8 ana kapısının olması öngörülüyor.

Irak ordusundan Binbaşı Adiy Salah da duvarın Felluce'de Seba El-Bur, İbrahim bin Ali, Es-Sabihat bölgelerinden Bağdat'ın batısındaki Ebu Gureyb ile Yusufiyye bölgelerine kadar uzanacağını aktardı.

Irak ordusundan emekli Tümgeneral ve askeri uzmanlardan Abdulkerim Halef ise duvarın uzunluğunun 86 kilometre olacağını ifade etti.

Duvar projesinin 2006 yılında da gündeme getirildiğini ve 18 giriş ve çıkış noktası olması öngörüldüğünü aktaran Halef, "Şimdiki duvarın 8 girişi olacak ama önemli olan bu değil, silahlı kuvvetlerin işini ne kadar kolaylaştıracağıdır." sözlerine yer verdi.

Bağdat etrafında inşa edilecek güvenlik duvarını "ülkenin mezhepsel olarak bölünme planı" olarak niteleyen Sünniler, projenin Sünni halkı Bağdat ile diğer bölgelerden koparmayı amaçladığını öne sürüyor.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :