Avrupa'daki sığınmacı krizi

Avrupa'daki sığınmacı krizi

Sınır Tanımayan Doktorlar örgütü, Türkiye ile AB arasındaki mülteci anlaşmasını protesto amacıyla Midilli adasındaki Moria kampında faaliyetlerini durdurma kararı aldı

ATİNA (AA) – Yunanistan’da, Sınır Tanımayan Doktorlar örgütü (MSF), Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasındaki mülteci anlaşmasını protesto amacıyla Midilli adasındaki Moria kampında faaliyetlerini durdurma kararı aldı.

MSF Program Direktörü Marie Elisabeth, yaptığı açıklamada, AB ve Türkiye arasında imzalanan anlaşmada, sığınmacıların Yunanistan’dan zorla geri gönderilmesinin öngörüldüğünü belirtti.

“Sığınmacıların ve mültecilerin korunma gereksinimlerini ve insani ihtiyaçlarını gözetmeyen bir sistemin parçası olmayı ret ediyoruz.” diyen Elisabeth, MSF’nin, Türkiye ve AB arasındaki anlaşmayı protesto amacıyla tıbbi destek, ulaştırma, su ve sanitasyon gibi farklı alanlardaki faaliyetlerini 22 Mart akşamından itibaren Moria’da sonlandırma kararı aldığını kaydetti.

Elisabeth, “Moria karşılama merkezindeki hizmetlerimizi sonlandırma kararını almak bizim için de kolay olmadı. Fakat son derece adaletsiz ve acımasız olarak tanımladığımız bu sistem dahilinde çalışmalarımızı sürdürmek, bizim de suç ortağı olacağımız anlamına geliyordu. Sunduğumuz tıbbi ve insani yardımların, toplu sınır dışı uygulamalarında bir araç olarak kullanılmasına izin vermeyeceğiz.” ifadelerini kullandı.

Elisabeth, MSF’nin Midilli’de diğer kamplardaki mobil kliniklerde verdiği sağlık hizmetlerine ve denizdeki kurtarma çalışmalarına ise devam edeceğini bildirdi.

- İdomeni'de gerginlik

Öte yandan, sınırların kapatılmasının ardından yaklaşık 12 bin sığınmacının ısrarla bekleyişlerini sürdürdüğü İdomeni’deki kamplarda görev yapan gönüllü kuruluşlarla sığınmacı gruplar arasında gerginlik yaşandığı, bazı sivil toplum kuruluşlarının (STK) bölgeyi terk ettiği belirtildi.

Alınan bilgiye göre, kamplarda yiyecek dağıtan gönüllü kuruluşların açlık grevi yapan bazı sığınmacılar tarafından zor kullanılarak engellenmesi üzerine, Sınır Tanımayan Doktorlar ekipleri ve bölgedeki en etkin STK olan Praksis temsilcileri bölgeden ayrıldı.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler