Avrupa Adalet Divanının Uber kararı

Avrupa Adalet Divanının Uber kararı

İTEO Başkanı Uğur:- "İlk defa Uber'in ne olduğu net bir şekilde ortaya konuldu. Ne dedi mahkeme? 'Uber dijital bir şirket değil, bu sebeple de her ülkenin ulaşımla ilgili kanunlarınauymak zorundasın' "- "Dikkat çekmek isterim ki taksicilik geleceğin gözde

İSTANBUL (AA) - MEHMET ALİ DERDİYOK - Avrupa Adalet Divanı'nın, Uber'in ulaşım şirketi olduğuna dair kararı, Türkiye'deki taksicileri sevindirdi.

2014'te İspanya'daki bir taksi şirketinin Uber'e karşı açtığı davada, Avrupa Adalet Divanının, "Uber'in profesyonel olmayan sürücülerle bireyler arasında sağladığı bağlantı ulaşım alanındaki hizmetlere girer. Bu nedenle bu hizmetin sağlanmasına ilişkin koşulları üye ülkeler düzenleyebilir" kararı Türkiye'deki taksici esnafını memnun etti.

Türkiye'de de İstanbul Taksiciler Esnaf Odasının (İTEO), Uber'e ülkede erişimin durdurulması için açtığı davanın duruşması Mart 2018'de görülecek. Avrupa'da Uber'e yönelik alınan kararın kendi davalarına da destek sağlayacağını düşünen taksici esnafı karar gününü bekliyor.

Kararı AA muhabirine değerlendiren İTEO Başkanı Yahya Uğur, dava sonucunun Avrupalı meslektaşları açısından olumlu olduğunu, kendileri açısında umut verici olduğunu anlattı.

Uğur, Avrupa Adalet Divanının Uber kararının tüm taksiciler için önemli olduğunu ifade ederek, "Çünkü ilk defa Uber'in ne olduğu net bir şekilde ortaya konuldu. Ne dedi mahkeme? 'Uber dijital bir şirket değil, bu sebeple de her ülkenin ulaşım ile ilgili kanunlarına uymak zorundasın'. Uber bu karar üzerine kendisinin bir taksi şirketi olmadığını, elektronik ortamda hizmet verdiğini iddia etmeye başladı. Uber, kendisi kabul etmese de teknolojik bir hayalet. Tam anlamıyla yaptığı iş de taksicilerin müşterisini çalmak. Uber’in de kabul ettiği üzere başarısız oldukları tek ülke Türkiye." diye konuştu.

Kendilerinin diğer ülkelerdeki meslektaşları gibi eylemler yaparak Uber’i beslemediklerini aktaran Uğur, bunun yerine devletin yetkili kurumlarıyla işbirliği yaparak "bu korsan oluşuma gizli savaş" başlattıklarını söyledi.

Yahya Uğur, son 4 yıldır Uber'le ilgili birçok kurumla çalışmalar yaptıklarını belirterek, şöyle devam etti:

"Bu nedenle kararı esnafımız adına da sevindirici bulduk. Her zaman dediğimiz gibi korsanla yasal aynı sıklette değil ve biz adaletin pazarlığını yapmıyoruz. Bu alınan karar da taksicilik mesleğine girmek isteyenlerin bir bedel ödediğinin ve her ülkeye göre şartlarının değiştiğini bir kez daha vurguluyor. Net bir şekilde söylüyorum ki taksicilik hizmeti vermek için gerekli evrakı hazırladıktan ve şartları yerine getirdikten sonra plakanızı alıyor ve bu işe başlayabiliyorsunuz. Ya da olmazsa olmazımız şoför kardeşlerimiz gibi belirli prosedürleri yerine getiriyorsunuz. İBB'nin yeni bir ihale açması söz konusu değil. Bu sebeple Uber'in aramızda yeri yok. Dolayısıyla Uber İstanbul'da ve Türkiye'de son nefesi alıyor."

- "Yasal olan bir şeyin alternatifi korsan olamaz"

Türkiye’de Uber’in hem emniyetten hem de İstanbul Büyükşehir Belediyesinden "darbe üstüne darbe aldığını" ifade eden Uğur, "Kimse Uber'i reklam malzemesi yapmasın. Tüm meslektaşlarım ahilik kültürüne sadık kalarak, Uber'in çalmaya çalıştığı müşterilerimize sahip çıksın. Bugün çok şükür devletin tüm kurumları Maliye, Emniyet, BTK, Rekabet Kurulu, İBB taksicinin hakkını koruyan çalışmalar yapmakta. Yasal olan bir şeyin alternatifi korsan olamaz." diye konuştu.

iTaksi ve lüks taksilerin Uber'i piyasadan sileceğini savunan Uğur, esnafın müşteriye, müşterinin de taksicilere sahip çıkması gerektiğini belirterek, Uber'e erişimin durdurulması için açtıkları davanın duruşmasının mart ayında yapılacağını anımsattı.

Uğur, "İnşallah o gün Uber'in tam anlamıyla ülkemizden silinip gittiği gün olacak. Yine dikkat çekmek isterim ki taksicilik geleceğin gözde mesleklerinden biri olma yolundadır ki bu kadar çok oluşum mesleğimize göz dikti. Bu alınan karar esnafımız için bir müjde niteliğindedir." dedi.

Maliye Bakanlığının Uber ile çalışan şahsı veya belgesini taşıdığı şirketi vergi incelemesine aldığını, İBB'nin Uber ile çalışanların toplu taşıma belgesini iptal ettiğini ve TÜRSAB'ın da D2 Belgesi'ni kötüye kullanmaktan acenteliği sildiğini ifade eden Uğur, Ulaştırma Bakanlığının ise bir kez olsun korsan taşımacılık yaptığı tespit edilen şirketin tüm D2 belgelerini iptal ettiğini dile getirdi.

2017 yılı içerisinde İstanbul Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü ekiplerince 9 bin 473 kişiye Uber ile korsan taşımacılık yapmak veya yolcu olarak sistemi kullanmaktan ceza yazılmıştı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :