"Atık toplamaya mutfaktan başlanmalı"

"Atık toplamaya mutfaktan başlanmalı"

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Atık Yönetimi Daire Başkanı Varır: "Artık döngüsel ekonomide farklı yöntemlerden bahsedildiği, bir şeyin katma değeri yüksek ürünlere dönüştürülmesinde çabanın, gayretin başlangıç noktası mutfaklardır. Atıkların toplanmasında

İSTANBUL (AA) - Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Atık Yönetimi Daire Başkanı Ahmet Varır, "Artık döngüsel ekonomide farklı yöntemlerden bahsedildiği, bir şeyin katma değeri yüksek ürünlere dönüştürülmesinde çabanın, gayretin başlangıç noktası mutfaklardır. Atıkların toplanmasında işe mutfaktan başlarsak her şeyi çok daha rahat çözebiliriz." dedi.

Marmara Belediyeler Birliğince Hilton Otel'de düzenlenen "Akıllı Belediyecilik Zirvesi"ndeki "Akıllı Şehirlerde Döngüsel Ekonomi" başlıklı oturumda konuşan Varır, atıkların toplanmasında ilk ve en önemli aşamanın evlerin mutfakları olduğunu söyledi.

Varır, atıkların mutfaktan ayırmaya başlanmasıyla gerçekten değerlendirilebilir atıklarla evsel atıkların birbirine karıştırılmayacağına dikkati çekerek, "Baştan değerlendirilebilir atıkların kalitesini korumuş oluruz. Bir kağıt karton dediğimiz malzemelerden oluşan ambalaj atıkları, organik atıklarla kirlenmişse bunun ham madde olarak geri dönüşümünde çok ciddi sıkıntılarla karşılaşıyor ve büyük kayıplara uğruyor. Yüksek kalitede değerlere dönüştürülmesinde engeller çıkıyor." diye konuştu.

Artık döngüsel ekonomide farklı yöntemlerden bahsedildiği gibi, bir şeyin katma değeri yüksek ürünlere dönüştürülmesinde çabanın, gayretin başlangıç noktasının mutfaklar olduğunu vurgulayan Varır, şöyle devam etti:

"İşe mutfaktan başlarsak her şeyi çok daha rahat çözebiliriz. Atıkların mutfaktan ayıklanması konusunda dünya ülkelerinin çok çok başarılı olduğunu söylemek mümkün değil. Ancak gelişmiş ülkelerin bu konudaki ortalamasına bakıldığında yüzde 38 bir geri kazanım oranını yakalandığını görüyoruz. Türkiye'de de hiç küçümsenmeyecek oran, yüzde 12 seviyesindeyiz. Ancak bunu artırmamız lazım. Gerek belediyecilik hizmetleriyle gerekse kaynaktan ayrı toplama çalışmalarıyla vatandaşların katkısıyla artırabiliriz. Bu konuda daha iyi örneklerin ortaya konulmasıyla güzel sonuçlar alabileceğimizi düşünüyorum."

Çevre ve Şehircilik Bakanlığının bu konuda çalışmalarının olduğunu, Yüksek Planlama Kurulu kararıyla oluşturulmuş ve yayımlanmış Ulusal Geri Dönüşüm Stratejisi Eylem Planı bulunduğunu aktaran Varır, "Bunun dışında Ulusal Eylem Planı dediğimiz bir projemiz var. Ayrıca il ve ilçe düzeylerinde eylem planlarını düzenlenmiş durumdayız. Bu çerçevede hareket edebilirsek 2023'e geldiğimizde geri dönüşümdeki oranı yüzde 12'lerden yüzde 35'lere çıkarabiliriz." ifadelerini kullandı.

- "Atıkların geri dönüşüme kazandırılmasında belediyelere büyük iş düşüyor"

Varır, atıkların değerlendirilmesi ve geri dönüşüme kazandırılmasında belediyelere büyük iş düştüğünün altını çizerek, "Atıkların ayrıştırılarak toplanmasının evin mutfağında başladığını, belediyelerimiz Milli Eğitim Bakanlığımızla birlikte ilkokul çağındaki çocuklarımıza anlatmalıdır. Bunun uygun yöntemlerle nasıl yapılacağı çocuklarımızın bilinç altına sokulursa ileriye dönük çok önemli kazançla elde edilecektir. Mutfaktan ayrılan çöplerin, kapıdan da ayrı şekilde toplanıp ilgili yerlere gönderilmesi gerekiyor. Belediyelerin bu anlamda çok fazla gayret göstermesi gerekiyor. Biz Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak, belediyelerimizin elini rahatlatacak mevzuat düzenlemesi yaptık. Bu düzenlemeler, çerçevesinde belediyelerimizin hareket etmesi önem arz ediyor." değerlendirmesini yaptı.

Ahmet Varır, atık toplama ve bunların dönüştürülmesi konusunda başarılı çalışmalar yürüten belediyelerin bulunduğunu sözlerine ekledi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler