Asırlık su değirmeninin çarkı "lezzet" için dönüyor

Asırlık su değirmeninin çarkı "lezzet" için dönüyor

Muğla'nın Seydikemer ilçesinde, teknolojik gelişmelere rağmen faaliyetini sürdüren su değirmeni, yaklaşık bir asırdır hizmet veriyor- Değirmen sahibi Yalçın:- "Vatandaşlar hala bize geliyor. Çevre mahallelerden ve illerden birçok müşterim var"

MUĞLA (AA) - Muğla'nın Seydikemer ilçesinde yaklaşık bir asırdır hizmet veren su değirmeni, aradan geçen zamana rağmen ayakta duruyor.

İlçeye 20 kilometre uzaklıktaki Bağlıağaç Mahallesinde, Ak Dağ'ın eteğinden çıkan suyun kanalla getirilmesiyle dönen değirmen, köylülerin ve çevre illerden gelen vatandaşların buğdayını öğütmeye devam ediyor.

Değirmeni yarım asırdır işleten 78 yaşındaki Mehmet Ali Yalçın, değirmenin teknolojiye rağmen işlemesini, "Organik un bu. Sağlığının kıymetini bilen buraya geliyor." sözüyle özetliyor.

Yalçın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, değirmeni 50 yıl önce satın aldığını ve bu sürede birçok kişiye hizmet ettiklerini söyledi. Su değirmeninde elde edilen unun, fabrika unlarından daha iyi olduğunu savunan Yalçın, "Evde buğdayını yıkayıp kuruttuktan sonra getirene güzel bir un yapıyorum. Vatandaşlar hala bize geliyor. Çevre mahallelerden ve illerden birçok müşterim var." dedi. Yalçın, Antalya ve Burdur'dan da gelenler olduğu gibi, değirmende yapılan unu İstanbul'a kadar yollayan müşterilerinin de bulunduğunu ifade etti.

Değirmende unun yanında yarma, bulgur, tarhanalık, keşkeklik, mısır unu, hayvan yemi de yaptıklarını dile getiren Yalçın, ömrü yettiğince değirmeni işletmeye devam edeceğini vurguladı.

- "Bilmeyenlere tavsiye ediyorum"

Mahalle sakini Yafes Yalçın, 1985'ten beri un ve hayvanlara yem yaptırmak için su değirmenine geldiğini anlattı. Su değirmenindeki unun daha doğal olduğunu ifade eden Yalçın, "Bu nedenle burayı tercih ediyoruz. Bilmeyenlere tavsiye ediyorum. Burada yaptırdığımız unun yufkası daha yumuşak oluyor. Fabrika unlarından yaptığımız yufka ise plastik gibi oluyor. Buranın ekmeği daha lezzetli ve daha sağlıklı." diye konuştu.

Çocukluktan bu yana babasıyla su değirmenine geldikleri anlatan Niyazi Kocakahya ise şunları kaydetti:

"Bu değirmenin unu teknolojik değirmenlerde üretilen undan çok farklı. Biz burada yaşıyoruz ve unumuzu burada yaptırıyoruz. Bizim dışımızda buraya Burdur, Antalya ve çevre ilçelerden gelenler oluyor. Bu bölgede kalan son su değirmeni. Buranın devam etmesini istiyoruz."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler