"Asırlık gelin başlıkları"na yeniden hayat verdi

"Asırlık gelin başlıkları"na yeniden hayat verdi

Geleneksel halk kıyafetleri üzerine araştırma yapan Bursalı tasarımcı Hatice Hanedar Yüksel, Çorum, Mardin, Çanakkale, İzmir ve Bursa'da yaklaşık 100 yıl önce kullanılan gelin başlıklarını yeniden tasarlayarak oluşturduğu koleksiyonu, çeşitli defilelerde

BURSA (AA) - ELİF ÖZLEM ÇELİKLER - Bursalı tasarımcı Hatice Hanedar Yüksel, yaptığı bir çalışma kapsamında bazı şehirlerde sandıklarda saklanan yüz yıllık gelin başlıklarını gün yüzüne çıkararak, yeniden hayat verdi.

Yüksel, AA muhabirine, 27 yıldır dokuma sanatçılığı yaptığını söyledi. Dokumaların tasarımla birleşmesi gerektiği düşüncesiyle geleneksel halk kıyafetleri üzerine bir araştırma yaptığını dile getiren Yüksel, böylece gelin başlıkları üzerine çalışmaya başladığını anlattı.

Yaklaşık 7 yıldır bu konuda çalıştığını ifade eden Yüksel, "Bu başlıkların, Anadolu'da tüm yörelerde köy köy, mahalle mahalle değişen bir derya olduğunu gördüm. Sonrasında da gelin başlıklarını el dokumalarıyla ve geçmişte yaşanmış hikayeleriyle birlikte tasarlayarak bir koleksiyon hazırladım." dedi.

Koleksiyonunun 30 parçadan oluştuğunu belirten Yüksel, şöyle konuştu:

"Çorum, Mardin, Bursa, Çanakkale ve İzmir'in bazı köylerinde sandıklarda saklanan gelin başlıklarına ulaştım. Bunun yanı sıra bazı yörük gelin başlıkları da buldum. Çalışmalarımda Anadolu kadının o renkliliği, güzelliği, hikayesi ve yaşanmışlığını yansıtmak istedim. Gelin başlıkları, bulunduğu yörenin kültürünü yansıtıyor. Örneğin Alacahöyük gelin başlığının üstünde karşılıklı iki ayna yer alıyor. Bu aynalar kadın ile erkeği temsil ediyor ve gerçek hayatta birbirlerini yansıtmaları amacıyla konuluyor. Başlıklarda renkler yer değiştiriyor ve kırmızı kız çocuğunu, mavi ise erkeği temsil ediyor. Kimi başlıklarda yer alan kuş tüyleri, kuşlar yükseklerde uçtuğu için evlenecek çiftlerin de yükselmeleri temennisi ile kullanılıyor."

Koleksiyonunda 1900'lü yılların başlarına ait gelin başlıklarının yer aldığını anlatan Yüksel, "Beyaz gelinlikler hayatımıza girene kadar insanlar geleneksel kıyafetlerle renkli renkli dokumalar, şalvar, entari, kaftan ve başlığı ile gelin oluyordu. Bizim geleneksel kıyafet konusunda önümüzde bir derya olduğunu ve bunu iyi kullanmamız gerektiğini düşünüyorum. Bu kıyafetler, benim çalışmamda çok zevkli ve çok güzel hikayeleri olan bir koleksiyonla harmanlandı." ifadelerini kullandı.

Yüksel, koleksiyonunu ortaya çıkarırken Kültür ve Turizm Bakanlığı kaynaklarından da yararlandığını vurgulayarak, "Koleksiyonumdaki parçaların birçoğunu sandıklardan çıkardım. Bu süreçte birçok köye gittim ve orada insanların sandıklarını açtırıp, bu zamana kadar sakladıkları gelin başlıklarını gözlemledim ve fotoğrafladım. Sonrasında da bu başlıkları yeniden yaptım. Oluşturduğum bu koleksiyonu, Bursa'da düzenlenen defilelerde sergiliyorum." dedi.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler