Asgari ücretlilere vergi desteği Genel Kurulda

Asgari ücretlilere vergi desteği Genel Kurulda

CHP'li Çam: - "Vatandaş bize 'Vekil, siz işinizi bilirsiniz, promosyonu kaptınız, işi biliyorsunuz, Bizim promosyonumuz ne olacak?' diye soruyor"- MHP'li Kalaycı: - "Asgari ücret üzerinden yapılan kesintiler, çalışanların net ücretini azaltırken işverenle

TBMM (AA) - TBMM Genel Kurulunda, vergi dilimi nedeniyle Ekim, Kasım ve Aralık aylarında ücretleri bin 300 TL'nin altına düşen asgari ücretliler için aradaki farkı telafi etmeyi öngören Gelir Vergisi Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin tümü üzerindeki görüşmeler sürüyor.

Teklifin tümü üzerinde CHP Grubu adına söz alan İzmir Milletvekili Musa Çam, asgari ücretle geçinen insanların kaderlerini seçim bildirgelerine ya da siyasi partilerin kaderlerine terk edilmemesi gerektiğini belirtti.

Bunun kalıcı bir şekilde çözüme kavuşturulmasını isteyen Çam, "Asgari ücret, işçinin ailesiyle birlikte tüm zorunlu ihtiyaçlarını karşılayacak biçimde, insan onuruna yakışan bir düzeyde tespit edilmelidir. Asgari ücret, gelir dağılımını düzenleyici yönde belirlenmeli ve ekonomik büyümeden mutlaka pay almalıdır." dedi.

TÜFE sepetinin emek örgütlerinin katılımıyla belirlenmesi ve denetlenmesi gerektiğini anlatan Çam, asgari ücretle çalışanlar için elektrik, su, doğalgaz kullanımının asgari ihtiyaç sınırına kadar ücretsiz olmasını istedi.

Çam, "Sabah 06.00-09.00 ile akşam 18.00-21.00 saatleri arası ulaşım parasız olmalıdır. Eğitimde hiçbir ad altında para alınmamalı, eğitim parasız olmalıdır. Sağlık parasız olmalıdır. Asgari ücretlilerden vergi alınmamalıdır." diye konuştu.

Vatandaşların kahvehanelerde kendilerine "Vekil, siz işinizi bilirsiniz, promosyonu kaptınız, işi biliyorsunuz" dediğini aktaran çam, 11 milyon 800 bin emeklinin "Bizim promosyonumuz ne olacak?" diye sorduğunu kaydetti.

- "Azalan gelirli"

MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, çalışanlar üzerinde ağır vergi yükü bulunduğunu, vergi kesintileri nedeniyle çalışanların eline geçen ücretin yıl içinde giderek gerilediğini belirtti.

"Sabit gelirli" olarak tanımlanan çalışanların vergi politikaları nedeniyle "Azalan gelirli" haline geldiğini öne süren Kalaycı, "Görüyorsunuz, asgari ücretlinin bile vergi dolayısıyla yıl içinde ücreti azalmaktadır. Bu durum, vergideki adaletsiz yapıyı açık bir biçimde ortaya koymaktadır. Çalışanların vergi yükü mutlaka hafifletilmelidir." ifadelerini kullandı.

Kalaycı, asgari ücret üzerinden yapılan vergi, sigorta, fon gibi kesintiler çalışanların net ücretini azaltırken, işverenlerin de maliyetini artırıp, kayıt dışı istihdama zemin hazırladığını aktardı.

Kalaycı, emeklilikte yaşa takılanların sorunlarının da çözülmesini, hiç olmazsa sağlık olanaklarından yararlanmaları gerektiğini vurguladı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :