ASEAN'ın Çin ile angajman kurallarını görüşeceği iddiası

ASEAN'ın Çin ile angajman kurallarını görüşeceği iddiası

ASEAN üyesi ülkelerin bakanları, üst düzey diplomatlardan acil olarak tartışmalı Güney Çin Denizi'nde angajman kurallarını görüşmesini isteyecek- Avrupa Birliği ASEAN'a, bölgedeki biyolojik çeşitliliğin korunması için 11,81 milyon dolar hibe edecek

MANILA/ZAMBOANGA (AA) - Güneydoğu Asya Uluslar Birliği (ASEAN) ülkelerinin, en kısa sürede Çin ile Güney Çin Denizi'ndeki angajman kuralları hakkında görüşmeyi talep edeceği öne sürüldü.

Associated Press haber ajansının ele geçirdiği, ASEAN ülkeleri dışişleri bakanları tarafından yayımlanacak ortak bildirinin ilk taslağına göre, ASEAN üyesi ülkelerin bakanları, üst düzey diplomatlardan, mayısta hükümetleri Çin'e uygun olan bir taslak üzerinde anlaştıktan sonra acil olarak tartışmalı denizde angajman kurallarıyla ilgili görüşme başlatmalarını isteyecek.

Taslakta, ASEAN üyesi ülkelerin bakanlarının, üst düzey diplomatlardan "devamlı ve etkili angajman kuralları hakkında samimi görüşmelere bir an önce başlamalarını isteyeceği" belirtildi.

Çin'in yapay adalarıyla ilgili herhangi bir endişe ve tehlike işaretinden bahsedilmeyen taslakta, "Karşılıklı güvenin, kendine hakim olmanın ve durumu daha da içinden çıkılmaz hale getirebilecek ihtilaflı özelliklerde tek yanlı eylemlerden kaçınmanın önemini bir kez daha tasdik ediyoruz." ifadesi kullanıldı.

Filipinler Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Robespierre Bolivar da ASEAN ülkelerinin yıllardır katettiği mesafenin ardından Çin ile angajman kurallarının görüşülecek olmasının "büyük bir adım" olduğunu söyledi.

- AB'den ASEAN'a biyolojik çeşitliliğin korunması için yardım

Öte yandan Avrupa Birliği'nin (AB) ASEAN'a, bölgedeki biyolojik çeşitliliğin korunması için 11,81 milyon dolar vereceği bildirildi.

Filipinler Haber Ajansının haberine göre, AB'nin Manila Büyükelçisi Franz Jessen, ASEAN'a, bölgedeki biyolojik çeşitliliğin korunması için 11,81 milyon dolar vereceğini açıkladı.

Jessen, projenin, biyolojik çeşitliliğin korunma etkinliğini ve ASEAN ülkelerindeki ulusal parkların yönetimini geliştireceğini ifade etti.

Biyolojik çeşitliliği destekleyen bir müttefik olarak AB'nin türün, doğal ortamın ve ekosistemin korunmasında bölgesel bloğu destekleyeceğini kaydeden Jessen, dayanıklı ve korunan bir biyolojik çeşitliliğin, geçim kaynaklarını destekleyeceğini, gıda güvenliği ve beslenmeyi geliştireceğini ve iklim değişikliğini azaltmaya önemli katkılar yapacağını vurguladı.

Jessen, dünyanın biyolojik çeşitliliği tehlikeye atılırsa sürdürülebilir kalkınmanın başarılamayacağını ifade etti.

AB geçen hafta Filipinler'deki ASEAN Biyolojik Çeşitlilik Merkezi ile hibe sözleşmesini onaylamıştı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler