Araplara ait evlerin yıkılması kararına iptal çağrısı

Araplara ait evlerin yıkılması kararına iptal çağrısı

İsrailli sivil toplum kuruluşu, Netanyahu’nun Araplar’a ait evlerin yıkılması kararının iptal edilmesi çağrısı yaptı

KUDÜS (AA) - İsrailli Vatandaş Hakları Derneği, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu Hükümeti’ne, ülkede yaşayan Araplara ait evlerin yıkılması kararının iptal edilmesi çağrısında bulundu.

İsrailli sivil toplum kuruluşu Vatandaş Hakları Derneği, İsrail hükümetinin hukuk danışmanı Avichai Mandelblit ve Kamu Güvenliği Bakanı Gilad Ardan’a “acil” koduyla gönderdiği mektupta, Arapların evlerinin yıkılmasına ilişkin kararın iptal edilmesi talebinde bulundu.

Derneğin Avukatı Sena Bin Beri, yaptığı yazılı açıklamada, “Bu kararın arkasında Binyamin Netanyahu’nun siyasi menfaatleri yatıyor, kamu yaratma çabasıdır. Bu kararın alınmasındaki etkenler tamamen ırkçı ve ayrımcı eğilimlerdir. Yıkım kararı Netanyahu’nun yetkisini ve görevini aşıyor.” İfadelerine yer verdi.

Yıkım ile ilgili kararların Bayındırlık ve İskan Konseyi’ne ait olduğunu vurgulayan Bin Beri, “Arap mahallelerinde iskan planının zorlaştırılması hükümetin ırkçı politikaları ve ihmalinin neticesidir.” değerlendirmesinde bulundu.

Netanyahu, işgal altındaki Batı Şeria'da Filistinlilere ait özel mülklerin üstüne kurulduğu gerekçesiyle İsrail Yüksek Mahkemesinin Amona Yahudi yerleşim biriminin tahliye edilmesi kararı üzerine İsrail'deki bazı Arap vatandaşların evlerinin "ruhsatsız" olduğu için yıkılması talimatını vermişti.

İsrail Toprak İdaresi, son dönemde ülkede yaşayan Araplara ait onlarca evin ruhsatsız olduğu gerekçesiyle “hemen” yıkılması gerektiğini belirtmişti.

İsrail’in resmi İstatistik Merkezi’nin verilerine göre, İsrail’de 1 milyon 400 bini aşkın Arap yaşıyor ve bu toplam 8 milyonluk ülkenin yüzde 20’sine tekabül ediyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler