Araç sahipleri kontak kapatacak! Litre başına 9 TL zam gelebilir

Araç sahipleri kontak kapatacak! Litre başına 9 TL zam gelebilir

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yetkisiyle akaryakıt fiyatlarına bir darbe daha: Benzinin litresine 9 TL, motorinin litresine ise 8,47 TL zam geliyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Temmuz ayında imzaladığı kararla akaryakıt fiyatlarına yapılan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) artışının ardından, yeni bir zam haberi daha gündemi sarsmış durumda. Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın hazırlıklarını tamamladığı bilgisi, akaryakıt fiyatlarına yönelik birkaç ay içinde beklenen yeni bir zammı işaret ediyor.

Erdoğan'a verilen yetki kapsamında, akaryakıtta ÖTV'nin 5 katına kadar artırılma yetkisi bulunuyor. Söz konusu yetkinin Ocak ayı itibarıyla kullanılacağı iddiaları, akaryakıt fiyatlarında önemli bir artışın kaçınılmaz olduğunu gösteriyor. Halk TV'nin aktardığı habere göre, Hazine ve Maliye Bakanlığı, akaryakıt mamullerinden alınan maktu Özel Tüketim Vergisi tutarlarının artırılması için çalışmalarını sürdürüyor.

Eğer Erdoğan, bu yetkisini kullanmazsa dahi, akaryakıta beklenen bir zammın önlenemeyeceği belirtiliyor. Zammın en az 2.5 TL olacağı tahmin ediliyor. Ancak Cumhurbaşkanı'nın yetkisini kullanması durumunda, zam miktarının 9 TL'yi bulabileceği belirtiliyor.

Akaryakıt fiyatlarındaki bu artış, alkol ve sigarada olduğu gibi benzin ve motorin ÖTV'sinin de 6 ayda bir üretici enflasyonu oranında zamlanması politikasının bir sonucu olarak ortaya çıkıyor. Yıl sonuna kadar benzinde 7,526 TL, motorinde 7,055 TL ve otogazda (LPG) 5,778 TL artırılacak olan ÖTV tutarları, pompa satış fiyatlarına yansıyacak. Bu durumda, benzinin litre fiyatına 9,03 TL, motorine ise 8,47 TL vergi zammı gelecek.

Erdoğan'ın yetkisini kullanıp kullanmayacağı ise merak konusu olmaya devam ediyor. Cumhurbaşkanı'nın 15 Temmuz 2023'te imzaladığı kararla litre başına benzinde 2,52 TL, motorinde 2,05 TL olarak uygulanan ÖTV'nin hem benzinde hem de motorinde 5 TL artırılması, akaryakıt fiyatlarındaki belirsizliği arttırıyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum