Anadolu dağ turnaları geri geldi

Anadolu dağ turnaları geri geldi

DKMP Genel Müdürlüğünce geçen yıl uydu vericisi takılarak takibe alınan 4 turnadan 2'si, göç ettikleri yerden yumurtadan çıktıkları yere döndü- Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu: - "Turnaların ilk kışlarından sonraki göç yolculuklarında yumurtadan çıktıkla

ANKARA (AA) - Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğünce geçen yıl uydu vericisi takılarak takibe alınan 4 Anadolu dağ turnasından 2'si, göç ettikleri yerden yumurtadan çıktıkları yere geri geldi.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, DKMP Genel Müdürlüğünün "Turna Koruma Eylem Planı" kapsamında, nesli tehlike altında olan Anadolu dağ turnaları yakından takip ediliyor.

Geçen yıl uydu vericisi takılarak takibe alınan turnaların göç ettikleri yerden yumurtadan çıktıkları yere dönüş yolculuğu başladı. Turnaların hem ürediği hem de kışladığı nadir ülkelerden biri olan Türkiye, coğrafi konumu itibarıyla pek çok kuş türü için anahtar ülke konumunda bulunuyor.

Yaklaşık 35 çifti Türkiye'de üreyen Anadolu dağ turnaları, 2013'te hazırlanan eylem planı çerçevesinde uydu vericilerle takip ediliyor. Yapılan çalışmayla turnalar hakkındaki bilgi boşluğunun doldurulması ve daha etkin koruma tedbirlerinin alınması hedefleniyor.

- Geçen yıl 4 turnaya uydu vericisi takıldı

Eylem planı kapsamında geçen yıl temmuz ayında Sivas'ta 3, Erzincan'da ise 1 yavru turnaya uydu vericisi takıldı ve kuşların göç hareketleri incelenmeye başlandı. Sivas'ta verici takılan 3 turnanın sonbaharda havaların serinlemeye başlaması ile Çukurova bölgesine göç ettiği gözlendi. Erzincan'da verici takılan turnanın ise uygun iklim koşullarından dolayı göç etmediği görüldü.

Sivas'tan Çukurova'ya göç eden 3 turnadan 2'si yumurtadan çıktıkları bölgeye dönerken diğer turnanın ise şu an Karaman civarında bulunduğu tespit edildi.

- Turnalar uygun ortam olduğunda göç etmiyor

Açıklamada değerlendirmesine yer verilen Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, dünya çapındaki bilimsel literatüre göre turnaların göçmen veya yerleşik olan popülasyonlarının mevcut olduğunu belirterek şöyle devam etti:

"Turnaların ilk kışlarından sonraki göç yolculuklarında anne ve babalarından ayrıldıkları biliniyor ancak yumurtadan çıktıkları bölgeye yakın bir yere mi gittikleri, yoksa daha uzak alanlarda mı kaldıkları bu çalışmaya kadar bilinmiyordu. Bu çalışma ile aynı zamanda turnaların uygun ortam oluştuğunda göç etmediği de ortaya çıktı."

Hayata geçirilen bu proje ile sayıları her geçen gün azalan turnaların Türkiye'deki nüfusunun ve hayat alanlarının korunarak geliştirilmesini hedeflediklerini ifade eden Eroğlu, şunları kaydetti:

"Bu çerçevede Sivas, Erzurum, Erzincan, Muş, Van, Samsun, Adıyaman ve Bolu illerinde ürediği bilinen ve nesli tehlike altında olan bu türün korunması ve izlenmesi için turnalara uydu vericiler takarak turnaların kışlama ve üreme alanlarını tespit etmeye devam edeceğiz."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler