Amasya Tamimi'nin yayımlanışının 98. yıl dönümü

Amasya Tamimi'nin yayımlanışının 98. yıl dönümü

Vali Işık: - "Mustafa Kemal Paşa, bağımsızlığa giden yol haritasını ve kurtuluş reçetesini 22 Haziran 1919'da ilimizden dünyaya ilan ettiği Amasya Tamimi'nde geçen 'Milletin istiklalini yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır' sözleriyle açıklamıştır.

AMASYA (AA) - Amasya Tamimi'nin yayımlanışının 98. yıl dönümü dolayısıyla tören düzenlendi.

Genelgenin yayımlandığı Saraydüzü Kışla Binası Milli Mücadele Müzesi ve Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilen törende Atatürk Anıtı'na çelenk sunulması ve saygı duruşunda bulunulmasının ardından İstiklal Marşı söylendi.

Törende Amasya Tamimi de okundu.

Vali Salih Işık, yaptığı konuşmada, Amasya'nın Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasına giden yolda önemli bir kilometre taşı olduğunu belirtti.

Amasyalılar olarak gururlu bir gün yaşadıklarını dile getiren Işık, şunları kaydetti:

"Vatanın bütünlüğünün ve milletin bağımsızlığının tehlikede olduğu bir dönemde tek kurtuluşun büyük Türk milletine güvenmekte ve ona dayanmakta olduğunu bilen Mustafa Kemal Paşa, 12 Haziran 1919'da Amasya'ya teşrif etmiş, kendisini karşılayan Amasyalıların 'Paşam emrinizdeyiz' sözleri, Ulu Önder'in milletine güvenmekte ne kadar haklı olduğunu bir kez daha göstermiştir. Mustafa Kemal Paşa, bağımsızlığa giden yol haritasını ve kurtuluş reçetesini 22 Haziran 1919'da ilimizden dünyaya ilan ettiği Amasya Tamimi'nde geçen 'Milletin istiklalini yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır' sözleriyle açıklamıştır. Amasya Tamimi, bu yönüyle Cumhuriyetimizin doğum belgesi niteliğini de taşımaktadır."

Törene Belediye Başkanı Cafer Özdemir, protokol üyeleri ve vatandaşlar katıldı.

Törenin ardından Ondokuz Mayıs Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nedim İpek tarafından "Milli Devlet Yolunda Amasya" konulu konferans verildi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :