Altınay’dan Mesleki yeterlilik belgesi açıklaması

Altınay’dan Mesleki yeterlilik belgesi açıklaması

Konya Emlakçılar Odası Başkanı Sedat Altınay, “Taşınmaz Ticareti Yönetmeliği yürürlüğe girdi. Tüm emlak danışmanlarının yılsonuna kadar Mesleki Yeterlilik Belgesi alması gerekiyor” dedi.

 

Taşınmaz Ticareti Yönetmeliği kapsamında işletmelerin ve Emlakçıların 5 Aralık 2019'a kadar durumlarını yönetmelikte belirlenen şartlara uygun hale getirip yetki belgesi almaları gerekiyor. Konu ilgili ilgili detaylı bilgi veren Emlakçılar Odası Başkanı Sedat Altınay, “5 Eylül'den itibaren yürürlüğe giren Taşınmaz Ticareti Yönetmeliği'ne göre Taşınmaz Ticareti Yetki Belgesi almadan faaliyetlerine devam eden işletmelere ve kişilere 4 bin lira para cezası kesilecek. Gayri resmi iş yapan, hiçbir yerde kaydı bulunmayan ve vergisini ödemeyen ne yapacağı belirsiz kişilere kaçak emlakçı deniyor.  Emlakçılar Odası olarak, para ve vakit kaybı yaşamaması açısından vatandaşları kaçak emlakçılarla çalışmamaları konusunda  uyarıyoruz. Piyasada emlakçı diye tabir edilen ve bu sektörde hizmet veren kişileri araştırmanız gerekiyor. Ev almak için danıştığımız kişinin gayrimenkul sektörünün neresinde olduğunu, bu sektörde ne kadar başarılı olduğunu, neleri bilip bilmediğini, sektöre ne kadar hâkim olduğunu bilmeniz yararınıza olacaktır. Araştırmaya ilk olarak kendini emlakçı diye tanıştıran kişinin Emlakçılar Odası’na üye olup olmadığına bakarak başlayabilirsiniz. Üye olmayan kişiler emlak sektöründe alım, satım, kiralama gibi işleri yasal olarak çalışamazlar” dedi.

EMLAKÇI OLMAK İÇİN ARANAN ŞARTLAR NELERDİR? 

a) On sekiz yaşını doldurmuş olması

b) En az lise mezunu olması

c) Mesleki yeterlilik belgesine veya emlak yönetimine ilişkin ön lisans diplomasına sahip olması

d) İflas etmemiş veya iflas etmiş olsa bile itibarını yeniden kazanmış olması, e) Konkordato ilan etmemiş olması

f) Kasten işlenen bir suçtan dolayı affa uğramış olsalar dahi devletin güvenliğine, Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine, milli savunmaya ve devlet sırlarına karşı suçlar ile casusluk, zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama, terörün finansmanı, kaçakçılık, vergi kaçakçılığı veya haksız mal edinme suçlarından hüküm giymemiş ya da ticaret ve sanat icrasından hükmen yasaklanmamış olması

Etiketler :