Almanya'nın silah satışları

Almanya'nın silah satışları

Almanya'nın küçük çaplı silahlarda kullanılan mühimmat satışları 10 kat arttı

BERLİN (AA) - Almanya'nın küçük çaplı silahlarda kullanılan mühimmat satışlarının 2016'nın Ocak-Haziran döneminde, 2015'in aynı dönemine göre 10 kat arttığı bildirildi.

Alman Haber Ajansının (DPA) haberine göre, bakanlar kurulunda yarın ele alınacak olan Alman hükümetinin silah ihracatı raporunda, küçük çaplı silah satışlarının 2016'nın Ocak-Haziran döneminde, bir önceki yılın aynı dönemine göre düştüğü ancak bu silahlarda kullanılan mühimmat satışının önemli oranda arttığı ifade edildi.

Raporda Alman hükümetinin bu yılın ilk altı ayında 11,6 milyon avroluk küçük çaplı silahların satışına onay verdiği belirtildi. 2015'in ilk 6 ayında bu rakam 12,4 milyon avro olarak açıklanmıştı.

Ancak 2015'in ilk yarısında 27 milyon avroluk ihracat onayı verilen küçük çaplı silahlarda kullanılan mühimmat için bu meblağ 2016'nın aynı döneminde 10 kat artarak 283,8 milyon avroya yükseldiği kaydedildi.

Bunun 275 milyon avroluk bölümünün NATO ve benzeri müttefik ülkelere, 5,4 milyon avroluk kesiminin de Irak'a satılmasına izin verildiği belirtilen raporda, küçük çaplı silah ve bunlara ait mühimmat alımında Fransa, Irak ve Polonya'nın ilk sırada gelen ülkeler olduğuna dikkat çekildi.

- Türkiye, Almanya'dan uçak, insansız hava aracı, uçak motorları ve yer ekipmanları için parçalar ithal etti

Rapora göre Alman hükümeti 2016'nın Ocak-Haziran döneminde yaklaşık 4,03 milyar avroluk silah satışına izin verdi.

Almanya'nın en fazla silah satışı yaptığı ülkeler sıralamasında 1,04 milyar avro ile Cezayir ilk sırada yer alırken, bu ülkeyi 914 milyon avro ile ABD, 484 milyon avro ile Suudi Arabistan ve 205 milyon avro ile Güney Kore izledi.

Raporda, Türkiye'nin Almanya'dan silah alan ülkeler sıralamasında 25'ten 8. sıraya yükseldiği ifade edildi.

Türkiye'ye 76,4 milyon avroluk silah alımı izni verildiği belirtilen raporda, bu ülkeye yapılan ihracatın büyük bölümünün uçak, insansız hava aracı, uçak motorları ve yer ekipmanlar için parçalar olduğu kaydedildi.

Almanya'dan 205 milyon avroluk silah ve mühimmat ithal eden Güney Kore’nin de 10'dan 4. sıraya yükseldiği ifade edildi. Güney Kore'nin savaş gemisi ve deniz altı parçaları ile roket, roket savar, helikopter ve savaş uçağı satın aldığı belirtildi.

Hükümetin küçük çaplı silahların satışını eleştiren Sol Parti dış politika sözcüsü Jan von Aken, bu silahların satışının yasaklanması gerektiğini söyledi.

Dünyanın herhangi bir yerinde Alman silah ve mühimmatıyla insanların öldürülmesinin tahammül edilemeyecek bir düşünce olduğunu belirten Aken, "Şimdi küçük çaplı silah silahların ihracatının yasaklanmasına ihtiyacımız var" dedi.

Almanya Ekonomi ve Enerji Bakanlığı tarafından hazırlanan rapor yarın bakanlar kurulunda görüşülecek.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :