Almanya'nın eski Başbakanı Kohl'un hayatını kaybetmesi

Almanya'nın eski Başbakanı Kohl'un hayatını kaybetmesi

Kohl için AB nezdinde devlet töreni düzenlenmesi isteniyor

BERLİN (AA) - Avrupalı ve Alman siyasetçiler, iki gün önce 87 yaşında yaşamını yitiren Almanya'nın eski Başbakanı Helmut Kohl için Avrupa Birliği (AB) nezdinde bir devlet töreninin düzenlenmesini talep etti.

AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, "Bild am Sonntag" gazetesine yaptığı açıklamada, Kohl'un Avrupa'nın tarihini şekillendirdiğini, doğuda ve batıda yaşayan insanları bir araya getirdiğini belirterek, "Helmut Kohl Almanyalı bir Avrupalı ve Avrupalı bir Almandı." ifadesini kullandı.

Kohl'e hayattayken "Avrupa'nın onur vatandaşlığının" verildiğini anımsatan Juncker, “Bundan dolayı Kohl, AB nezdinde devlet töreni düzenlemesini hak ediyor. Bunun için çaba harcayacağım." değerlendirmesinde bulundu.

Öte yandan Alman Haber Ajansı’nın (DPA) haberinde Kohl için AB nezdinde bir devlet törenin yapılması konusunda ayrıntıların görüşüldüğü ve bir tarih belirlenmeye çalışıldığı ifade edildi.

Haberde, söz konusu olası törenin Strazburg'da Avrupa Parlamentosu'nda iki hafta içinde yapılmasının ön görüldüğü kaydedildi.

AB Komiseri Günther Oettinger de Kohl için AB nezdinde devlet töreni düzenleme fikrine destek vererek, "Kohl sadece Almanya'nın Şansölyesi değil, Avrupa Konseyi'nin de en önemli kişiydi." ifadesini kullandı.

Kohl'un avro para biriminin yürürlüğe girmesinde önemli rol onadığına işaret eden Oettinger, bundan dolayı AB'de bir tören yapılmasının demokratik kültür açısından önemli bir sinyal olacağını kaydetti.

Alman Sosyal Demokrat Parti (SPD) Genel Başkanı ve Başbakan adayı Martin Schulz da "Bu büyük Avrupalıyı bu şekilde onurlandırmak için Juncker'in böyle bir düşünce içinde olmasını anlayabiliyorum." ifadelerine yer verdi.

İki gün önce 87 yaşında hayatını kaybeden Kohl için böyle bir törenin düzenlenmesi durumunda bunun bir ilk olacağına işaret edildi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler