Almanya’da TTIP protestosu

Almanya’da TTIP protestosu

ABD ile AB arasında imzalanması planlanan Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı Anlaşması (TTIP) Berlin'de protesto edildi

BERLİN (AA) - Almanya’nın başkenti Berlin'de ABD ile Avrupa Birliği (AB) arasında imzalanması planlanan Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı Anlaşması (TTIP) protesto edildi.

Almanya’nın birçok kentinden Berlin’e gelenler, “Adil bir dünya ticareti” sloganıyla gösteri yaptı.

Merkezi Tren İstasyonu önündeki meydanda toplanan göstericiler daha sonra kent merkezinden geçerek Zafer Anıtı’na kadar yürüdü.

Çeşitli çevre ve tüketici koruma dernekleri ile sendikalarca düzenlenen gösteride TTIP’nin yanı sıra AB ile Kanada arasında yapılması planlanan Kapsamlı Ekonomik ve Ticaret Anlaşması (CETA) da protesto edildi.

Göstericiler yürüyüşte üzerinde “Sömürgecilik yaşıyor: TTIP Avrupa’yı ABD'nin sömürgesi yapıyor”, “Serbest ticaret yerine serbest dolaşım”, "Bu ekonomi öldürür" ve “Demokrasi için TTIP ve CETA’yı durdurun” yazan döviz ve pankartlar taşıdı.

Gösteriyi organize edenler adına yapılan ortak açıklamada, çok sayıdaki insanın yürüyüşe katıldığına işaret edilerek, “Bugün demokrasi için büyük bir gün” ifadesi kullanıldı.

Açıklamada, TTIP'ye ilişkin müzakerelerin durdurulması istenirken, CETA'nın da şu anki haliyle imzalanmaması gerektiği kaydedildi.

Berlin polisi gösteriye yaklaşık 100 bin kişinin katıldığını ifade ederken, organizatörler ise bu sayının 250 bin olduğunu belirtti.

TTIP ve CETA anlaşmalarının aleyhtarları bu sözleşmelerle Avrupa’daki kuralların altının oyulacağını, çevre ve sosyal standartlarının da düşeceğini savunuyor. 

AA

Kaynak:Haber Kaynağı