"Almanya Türkiye'nin güvenlik ihtiyacını ciddiye almalı"

"Almanya Türkiye'nin güvenlik ihtiyacını ciddiye almalı"

Sosyolog Aydın:- "Türkiye ile Almanya arasındaki ilişkilerin gelişmesi, tekrar düzelmesi için ilk önce duygusal yaklaşımlardan uzak durmamız gerekiyor. Almanya'nın yapması gereken şeyler var, bunlardan bir tanesi Türkiye'nin güvenlik ihtiyacını ciddiye al

KÖLN (AA) - Hamburg Protestan Yüksek Okulu Öğretim Görevlisi Sosyolog Dr. Yaşar Aydın, "Türkiye ile Almanya arasındaki ilişkilerin gelişmesi, tekrar düzelmesi için ilk önce duygusal yaklaşımlardan uzak durmamız gerekiyor. Almanya'nın yapması gereken şeyler var, bunlardan bir tanesi Türkiye'nin güvenlik ihtiyacını ciddiye alması lazım." dedi.

Aydın, Avrupalı Türk Demokratlar Birliğinin (UETD) Almanya'nın Köln kentinde düzenlediği Siyaset Akademisi'nde, "Fırsatlar ve Yeni Meydan Okumalar Işığında Türkiye-Almanya İlişkilerine Tarihten Bu Güne Bakış" başlıklı iki günlük programın ilk gününde bir konuşma yaptı.

Aydın, konuşmasının ardından AA muhabirine şu değerlendirmede bulundu:

"Türkiye ile Almanya arasındaki ilişkilerin gelişmesi, tekrar düzelmesi için ilk önce duygusal yaklaşımlardan uzak durmamız gerekiyor. Almanya'nın yapması gereken şeyler var, bunlardan bir tanesi Türkiye'nin güvenlik ihtiyacını ciddiye alması lazım. Yıllardır teröre maruz kalan bir ülke ve Türkiye istikrarsız bir bölgede yaşıyor. Almanya'nın bütün bunları hesaba katması lazım. Örneğin Almanya'nın Türkiye'den terör yasasını değiştirmesi gibi bir isteği var. Bunu yaparken ben Almanya'nın Türkiye'nin güvenlik ihtiyaçlarını yeterince dikkate aldığını düşünmüyorum, bunlar yapılmalı."

Diğer taraftan ikili ilişkilerin düzelmesi için Türkiye'nin de yapması gereken bazı şeyler olduğunu ifade eden Aydın, şöyle konuştu:

"Bunlardan bir tanesi, Türkiye ile Almanya arasında gerginlik yaratan kamuoyu önündeki tartışmalardan uzak durulması. Buradaki Türklerle ilişkilerin yeniden düzenlenmesi gerekiyor. Türkiye ile Almanya'da yaşayan Türkler ile arasındaki derin ilişkilerin Almanya'da bir kaygı yaratmasının önüne geçilmesi gerekiyor, bu yönde ciddi kaygılar var. Türkiye'nin bu konuda güven arttırıcı eylemler içerisine girmesinde fayda var diye düşünüyorum."

- "Amacımız iki ülke ilişkilerine katma değer sunmak"

UETD Genel Başkanı Zafer Sırakaya ise Avrupa'da yaşayan 5,5 milyon Türk kökenliden 3,5 milyonunun Almanya'da yaşadığını hatırlatarak "Hem bu iki ülke insanının birbirleriyle olan yakın diyalogları hem de siyasi ve kültürel anlamdaki yakın diyalogları olan bu iki toplum ilişkilerini tekrar değerlendirmek amacıyla UETD olarak bu iki ülke arasındaki ilişkileri konu alan iki günlük bir program düzenledik. Amacımız iki ülke arasındaki ilişkilere katma değer sunmak." dedi.

Avrupa'da yaşayan Türk toplumunun siyasi katılımının önemine vurgu yapan Sırakaya, şunları kaydetti:

"Siyasetin içinde olmak, siyasi zemin içerisinde sorunlarımıza çözüm bulmanın çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Siyasetin konuşmadığı yerde maalesef siyaset dışı mefullar konuşmaya başlıyor, bu da tamamen siyaset dışı temayüllerin dışına çıkmış oluyor. Bizler sivil toplum kuruluşu olarak iki ülkenin birbiriyle olan yakın ilişkisinin artması, ayrıca demokratik teamüllerin daha fazla yer bulması için çaba gösterdik ve çaba göstermeye devam edeceğiz."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler