AK Parti MKYK Toplantısı

AK Parti MKYK Toplantısı

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ünal: (2)- "Sayın Bahçeli'nin kaygılarıyla, hassasiyetleriyle bizim kaygılarımız ve hassasiyetlerimiz aynıdır. Sayın Bahçeli'nin bizim açıklamalarımıza dönük kaygılarını ifade etmiş olmasını anlayışla karş

ANKARA (AA) - AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Mahir Ünal, "Sayın Bahçeli'nin kaygılarıyla, hassasiyetleriyle bizim kaygılarımız ve hassasiyetlerimiz aynıdır. Sayın Bahçeli'nin bizim açıklamalarımıza dönük kaygılarını ifade etmiş olmasını anlayışla karşılarız." dedi.

Ünal, parti genel merkezinde, Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında yapılan Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) toplantısı devam ederken, gazetecilere açıklamalarda bulundu ve soruları yanıtladı.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) 25 Eylül'de yaptığı gayrimeşru referanduma ilişkin "Devlet yönetiminden yapılan kafa karıştırıcı ve çelişkili açıklamalar Barzani'nin değirmenine adeta su taşımış, elini güçlendirmiş, manevra alanını genişletmiştir." ifadelerinin hatırlatılması üzerine Ünal, "Sayın Bahçeli'nin kaygılarıyla, hassasiyetleriyle bizim kaygılarımız ve hassasiyetlerimiz aynıdır. Sayın Bahçeli'nin bizim açıklamalarımıza dönük kaygılarını ifade etmiş olmasını anlayışla karşılarız ama burada şu kadarını da söylemeden geçemeyeceğim, burada aslolan Sayın Cumhurbaşkanımızın, Sayın Başbakanımızın, Sayın Cumhurbaşkanımız ve Genel Başkanımızın sözcülerinin, hükümet sözcülerinin açıklamalarıdır." diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, bu süreçte IKBY'nin yaptığı gayrimeşru referandumun sonuçlarına ilişkin Türkiye'nin pozisyonuyla ilgili açıklamaları olduğunu hatırlatan Ünal, bu açıklamaların, "Türkiye'nin, gelecek süreçte bir plan içinde değişen pozisyonlara göre alacağı durumu ifade ettiğini" söyledi.

Devlet yönetmenin, uluslararası ilişkilerde çok hızlı şekilde pozisyon değiştirebilme, çok hızlı şekilde doğru pozisyonu alabilmeyle ilgili olduğunu vurgulayan Ünal, "Cumhurbaşkanımızın önümüzdeki sürece ilişkin elimizdeki kartlara dönük bazı açıklamaları olmuştur. Bakanlarımızın bu meanda yaptıkları açıklamalar, Cumhurbaşkanımızın açıklamalarıyla herhangi bir şekilde tenakuz ifade etmiyor. Biz Kuzey Irak'a dönük ambargo uygulayabiliriz ama Ekonomi Bakanımızın ifade ettiği gibi şu anda herhangi bir ekonomik ambargo uyguluyor değiliz. Sınır kapılarımızı kapatabiliriz ama Gümrük ve Ticaret Bakanımızın ifade ettiği gibi şu anda sınır kapılarımızı kapatmadık." ifadelerini kullandı.

- "Bahçeli'nin kaygılarını anlıyoruz"

Irak Merkezi Yönetimi'nin sınır kapılarını teslim almak için IKBY'ye 3 gün süre verdiğini, Türkiye'nin sınır kapılarının devredilip edilmemesine göre pozisyon alacağını bildiren Ünal, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Burada siyaset yapmak demek öncelikle hükümet ile Cumhurbaşkanının, hükümet sözcüsü ile parti sözcüsünün açıklamaları arasında bir çelişki aramak demek değildir. Bu konuda Sayın Devlet Bahçeli'nin kaygılarını anlıyoruz. Bu konuda toplumdaki heyecanın da farkındayız ama şundan emin olun ki 15 yıl boyunca bütün bu krizleri yöneten, bütün bu engelleri aşan AK Parti hükümeti ve AK Parti siyaseti, bütün bu süreci yönetecek kudrettedir, gerekli tedbirleri alacak güçte ve kudrettedir. Herkes rahat olsun, herhangi bir kaygıya, endişeye mahal söz konusu değildir."

Ünal, Danıştayın, yaz saati uygulamasına ilişkin yürütmeyi durdurma kararı verdiğinin belirtilmesi üzerine, "Böyle bir yürütmeyi durdurma kararı var. Bununla ilgili gerekli değerlendirmeler, istişareler partimiz, hükümetimiz tarafından yapılacaktır. Buna ilişkin bizim pozisyonumuz ve kararımız sizinle paylaşılacak." ifadelerini kullandı.

- "Komisyonlar çalışmalarını sürdürüyor"

Yeni yasama yılının 1 Ekim'de başlayacağı ifade edilerek, AK Parti'nin gündeminde hangi konuların yer aldığına dair soruya karşılık, Ünal, TBMM AK Parti Grubu'nun, çalışmaları konusunda dün Merkez Yürütme Kurulunu (MYK) bugün de MKYK'yı bilgilendirdiğini söyledi.

Meclis gündeminde öncelikli olarak iç tüzük ve uyum yasalarının bulunduğunu belirten Ünal, "Özellikle 2019 Mart seçimlerinden bir yıl öncesinde bütün bu çalışmaların tamamlanması gerekiyor. Uyum yasalarının çerçevesi, içeriği, anayasa yapım tekniği açısından bunun üzerinde yapılacak çalışmaların her biri son derece kıymetli. Bu konuda oluşturulan komisyonlar çalışmalarını sürdürüyorlar. Çalışmalarını kısa sürede tamamlayıp öncelikli olarak MYK'ya sunacaklar. MYK değerlendirmeyle bu konuda karar verecek." açıklamasında bulundu.

"Hükümette, partide OHAL yerine geçecek yeni bir formül arayışı var mıdır?" sorusunu üzerine Ünal, telefonda görüştüğü Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin konuya dair sözlerinin "kendi şahsi fikri olduğunu" belirttiğini aktardı.

- Seçim barajı

"Uyum yasaları çerçevesinde seçim barajının düşürülmesi gündemde mi?" sorusunu yanıtlarken Ünal, uyum yasaları çerçevesinde hem Siyasi Partiler Kanunu'nun hem de Seçim Kanunu'nun ele alınacağını ve değerlendirileceğini belirtti.

Ünal, AK Parti'nin 2012'de bu konuda 3 seçenek sunduğunu dile getirerek, şunları kaydetti:

"2012 yılında diğer siyasi partilere bir çağrıda bulundu AK Parti ve dedi ki 'Gelin seçim Kanunu'nu değiştirelim.' 'Dar bölge', 'beşli ölçekte daraltılmış bölge' ve 'iyileştirilmiş mevcut sistem', o dönemde bu seçenekleri biz muhalefet partilerine sunduk ve tartışılmasını istedik ama 2012'de maalesef bu konuda bir sonuç alamamıştık. Şimdi tekrardan uyum yasaları çerçevesinde hem Siyasi Partiler Kanunu hem de Seçim Kanunu tekrardan gündeme gelebilir, bu konular değerlendirilir ve konuşulabilir."

(Bitti)

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler