AK Parti Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı

AK Parti Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı

Genel Başkan ve Başbakan Yıldırım: (5)- "Esasen mevcut sistemde iktidar partisi ne diyorsa Meclis onu yapıyor, birbirimizi kandırmayalım. Ama yeni sistemde Meclis kendi tüzel kişiliğiyle, her milletvekili kanun teklifi verebilecek, bunu savunacak, yasalaş

ANKARA (AA) - AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Binali Yıldırım, "Esasen mevcut sistemde iktidar partisi ne diyorsa Meclis onu yapıyor, birbirimizi kandırmayalım. Ama yeni sistemde Meclis kendi tüzel kişiliğiyle, her milletvekili kanun teklifi verebilecek, bunu savunacak, yasalaşmasını sağlayacak. Milletvekillerinin gücü artıyor, milletvekillerinin memleket meselelerine daha fazla zaman ayırmasına imkan sağlıyor. Dolayısıyla bu söylenenlerin tamamı temelsiz, asılsız, kafa karıştırmaya yönelik. Milletimiz rahat olsun. Biz milletin işini zora sokacak, milletin geleceğini zora sokacak hiçbir icraatın arkasında olmayız." dedi.

Yıldırım, parti genel merkezinde düzenlenen 115. Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, anayasa değişikliğiyle Meclisin etkinliğinin azalacağı iddiasına değindi.

Başbakan Yıldırım, "Hadi oradan, neresi azalıyor? Genel görüşme, yazılı soru önergesi, Meclis araştırması, kanun yapma, cumhurbaşkanını yargılama var. Bakanları sıraya, hesaba çekmeye hakkı var. Aslında Meclisin gücü artıyor. Niye? Yargının başındaki idari yapıyı da Meclis belirliyor, bir kısmını. Cumhurbaşkanı ile Meclis belirliyor. Cumhurbaşkanı, Meclis ne? İkisi de milletin iradesiyle seçilmiş iki tane yapı. Dolayısıyla yargıda da milletin bir şekilde iradesi yansımış oluyor. Bunlar enteresan, mevcut anayasayı da okumamışlar, ne getirdiğimizi de bilmiyorlar. Çıktılar kürsüde konuştular, perişan oldular. Gördük ki ne değiştiriyoruz onu okumamışlar. Mevcudu zaten bilmiyorlar." ifadesini kullandı.

Mevcut anayasaya göre cumhurbaşkanının bu kadar yetkiye rağmen vatana ihanet suçu dışında hiçbir şekilde yargılanamadığını belirten Yıldırım, onda da nisabın yüzde 75 olduğunu söyledi.

Yıldırım, şöyle devam etti:

"Her dört milletvekilinin üçünün olurunu alırsan ne olduğu da belli olmayan bir suçtan yargılanacaksın. Tanımı da yok. Muğlak, soyut bir kavram. Çıkarın. Olmayan bir suçtan yargılama. Nasıl? Yüzde 75 meclis çoğunluyuyla. Şimdi ne oluyor? Şimdi Cumhurbaşkanı görevi esnasında kendisine atılan veya isnat edilen her suçtan yargılanabilecek. Hangi çoğunlukla? Yüzde 66 çoğunlukla. Mevcut anayasadan daha az bir nisapla yani üçte ikiyle yargılanabilecek. Orada dörtte üçle yargılanıyordu. Demek ki Yüce Divan'a gönderilmesi biraz daha kolaylaştırılıyor. İddia, işlediği suçlar itibarıyla da hiçbir sınır kalmıyor. Her türlü suçtan, her türlü suçlamayla Yüce Divana gönderilebiliyor."

Meclisin etkinliğinin, yürütme üzerindeki denetiminin artırıldığını vurgulayan Yıldırım, kanunları milletvekillerinin yapmasıyla Meclisin güçleneceğini bildirdi. Bugüne kadar iktidar milletvekillerinin verdiği kanun teklifinden başka, bir milletvekilinin verdiği kanun tasarısının veya teklifin yasalaşmadığına değinen Yıldırım, "Esasen mevcut sistemde iktidar partisi ne diyorsa Meclis onu yapıyor, birbirimizi kandırmayalım. Ama yeni sistemde Meclis kendi tüzel kişiliğiyle, her milletvekili kanun teklifi verebilecek, bunu savunacak, yasalaşmasını sağlayacak. Milletvekillerinin gücü artıyor, milletvekillerinin memleket meselelerine daha fazla zaman ayırmasına imkan sağlıyor. Dolayısıyla bu söylenenlerin tamamı temelsiz, asılsız, kafa karıştırmaya yönelik. Milletimiz rahat olsun. Biz milletin işini zora sokacak, milletin geleceğini zora sokacak hiçbir icraatın arkasında olmayız." dedi.

Yıldırım, AK Parti olarak bugüne kadar milletin önündeki engelleri aşa aşa, sorunları torunlara bırakmadan geldiklerine işaret ederek, bundan böyle de torunlara çok daha güzel Türkiye bırakmak için çalışacaklarını vurguladı.

- "Yönetimde iradenin tek olması lazım"

MHP ile uzlaşarak hazırlanan değişikliğin millete götürüleceğini belirten Yıldırım, MHP'nin kendi prensipleri içerisinde, partisinin ilkeleri doğrultusunda Meclisteki duruşunu sokakta da göstereceğini aktardı.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin kampanyayı "evet" üzerine kuracağını ilan ettiğini anımsatan Yıldırım, AK Parti'nin de kendi kampanyasını yapacağını dile getirdi.

Yıldırım, MHP ile AK Partinin ortak bir kampanya yürütmeyeceğine ama değişiklik konusunda amaç birliğinin bulunduğuna dikkati çekti.

AK Parti'nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile koordinasyon halinde, kamuoyunun yanlış bilgilendirilmesinin önüne geçecek bir kampanya hazırlayacağını vurgulayan Yıldırım, "Yaptığımız bu değişikliğin doğruluğunu savunmaya ihtiyaç yok. Bunu herkes bilecek. Zaten bunu sokakta kime rastlarsan anlat, bunun ne kadar düzgün bir iş olduğunu size söyleyecek. Çok basit söyledik, çatal kazık toprağa girmez. İki başlılık olmaz. Yönetimde iradenin tek olması lazım." ifadesini kullandı.

- "Türkiye değişecek siz de değişeceksiniz"

"Ben 'iki kaptan gemiyi batırır' dedim, kıyamet koptu" diyen Yıldırım, gemide bir süvari, bir de birinci zabit olduğunu, süvarinin söylediği sözün herkesi bağladığını anlattı. Geminin limana ulaşmasından süvarinin sorumlu olduğunu aktaran Yıldırım, birinci zabitin de süvarinin yardımcılığını yaptığını, verilen emirlerin ulaşıp ulaşmadığını kontrol ettiğini bildirdi.

Yıldırım, "Orada birinci, ikinci, üçüncü kaptan da var. Baş mühendis de var. Geminin büyüklüğüne göre ikinci, üçüncü, dördüncü mühendis de var. Ama süvari tektir, iki süvari yok." dedi.

Başbakan Yıldırım, şunları kaydetti:

"Teknik konularla milletin vaktini almayalım. Bunlar CHP'lilerin anlayacağı iş değil. Yani CHP'ye oy verenleri kastetmiyorum, yanlış anlaşılmasın. CHP'ye oy veren vatandaşlarımız bayrağını, milletini, devletini, ülkesini seven insanlar. Biz şimdi bu CHP'nin yönetimini kastediyoruz, CHP'nin başındaki önceki çağın yöneticilerinden bahsediyoruz. Onlar kendi küçük dünyalarında mutlular, mutluluklarının bozulmasını istemiyorlar. Türkiye değişecek siz de değişeceksiniz kardeşim, başka yolu yok. Türkiye'nin değişimine ayak uydurmayan herkes yok olmaya mahkumdur, biz de dahil."

(sürecek)

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler