Aile boyu "susamlı ramazan helvası" mesaisi

Aile boyu "susamlı ramazan helvası" mesaisi

Manisa'nın Demirci ilçesinde 67 yıldır ata mesleğini sürdüren İhsan Akgün, yörede sadece ramazan ayında tüketilen susamlı helvanın üretimini oğlu ve torunlarıyla yapıyor- Baba Akgün: - "Baba yadigarı bu mesleği, oğlum Mustafa'ya ve torunlarıma öğreterek,

MANİSA (AA) - NURULLAH KALAY - Manisa'nın Demirci ilçesinde 67 yıldır ata mesleğini sürdüren İhsan Akgün, oğlu ve torunlarıyla, yöreye özgü susamlı ramazan helvası üretimine devam ediyor.

Demirci Hacı Hasan Mahallesi'nde oturan 77 yaşındaki İhsan Akgün, 67 yıl önce babasının yanında öğrendiği susamlı ramazan helvası yapımını çocukları ve torunlarına öğreterek, bu geleneği yaşatmaya çalışıyor.

Akgün, AA muhabirine yaptığı açıklamada, helvacılık mesleğinin zor ve zahmetli bir iş olduğunu söyledi.

Babasından devraldığı mesleği özveriyle sürdürdüğünü ifade eden Akgün, çeşitli helva türlerinin imalatını yaptığını anlattı. Akgün, ramazanda, ilçede sadece bu ayda tüketilen susamlı helva çıkardıklarını bildirdi.

Susamlı ramazan helvası yapımında ailece çalıştıklarını dile getiren Akgün, "Baba yadigarı bu mesleği, oğlum Mustafa'ya ve torunlarıma öğreterek, susamlı ramazan helvasının kuşaklar boyu yaşatılması arzusundayım." dedi.

- Yapımı için mesai sahurdan sonra başlıyor

Mustafa Akgün ise susamlı ramazan helvasının yapımı hakkında bilgi verdi.

Susamlı helvanın yapımı için mesailerinin sahurdan hemen sonra başladığını belirten Akgün, şöyle konuştu:

"Sahurdan hemen sonra büyük kazan yakılır ve helva yapımına öğleyin 14.30-15.00 gibi başlanır, akşam iftar öncesine kadar sürer. Günlük ve taze yapılır. Yüksek basınç altında şeker ve çöğen suyu yaklaşık 1,5-2 saat pişiriliyor, arkasından 110-120 derece sıcaklıktaki helva, susam içerisine dökülüyor. Burada soğumadan, yaklaşık en fazla üç dakikalık bir zamanımız var. Üç dakikada bunu açıp, küçük dilimlere bölüp, elimizle ince bir şekilde hamur açar gibi açıp, donmasını bekliyoruz."

Demirci'nin susamlı ramazan helvasının sadece ilçedekilerden değil, Türkiye'nin dört bir yanında bu lezzeti bilenlerden talep gördüğünü anlatan Akgün, helvayı ramazanda başta İzmir, İstanbul, Ankara olmak üzere çeşitli illere gönderdiklerini söyledi.

Helva ustası İhsan Akgün'ün torunu Bahadır Akgün ise helvacılığı ve susamlı ramazan helvası yapımını, babası ile dedesinin yanında öğrendiğini kaydederek, "Bu mesleği daha ileriye taşımak için gayret edeceğim. Susamlı helvanın lezzeti ve kalitesinin Türkiye'de tek olduğu noktasında iddialıyız. Katkısız ürettiğimiz susamlı helvaya bu inceliği ve lezzeti verebilmek için ustalık gerekiyor." dedi.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler