Ahşaba şekil vererek geçimini ve kültürünü sürdürüyor

Ahşaba şekil vererek geçimini ve kültürünü sürdürüyor

Filistinli marangoz ustası Kahil, İsrail ablukası nedeniyle ayrılmak zorunda kaldığı mobilya sektörünün ardından ilgi duyduğu ahşap oymacılığıyla geçimini sürdürürken, ata yadigarı sanatı gelecek nesillere aktarmanın da mutluluğunu yaşıyor

GAZZE (AA) - HİDAYE ES-SAİDİ - Filistinli marangoz ustası Hişam Kahil (56), İsrail ablukası nedeniyle ayrılmak zorunda kaldığı mobilya sektörünün ardından ilgi duyduğu ahşap oymacılığıyla geçimini sürdürürken, ata yadigarı sanatı gelecek nesillere aktarmanın da mutluluğunu yaşıyor.

Mesleğinde 40 seneyi geride bırakan Kahil, atalarının kullandığı ancak zamanla unutulmaya yüz tutan el işi ahşap hediyelikleri yaparak hem geçimini sağlamaya hem de bu kültürün yaşatılmasına çalışıyor.

Kahil'in Gazze'nin doğusunda bulunan mütevazı atölyesinde ürettiği Filistin tarihinden izler taşıyan ve Gazze'de fazla bulunmayan bu hediyelik eşyalar, yerel pazarlarda Filistinlilerin dikkatini çekiyor.

Kahil AA muhabirine, ata yadigarı ahşap sanatını geleneksel yöntemlerle icra etmenin kolay olmadığını ve günümüzde daha çok makineler aracılığıyla üretim yapıldığını söyledi.

Meslek okulundan 1976'da mezun olduktan sonra marangoz ve mobilyacı olarak işe başladığını anlatan Kahil, daha sonra bu işe yönelerek ahşaptan farklı ebatlarda, tarihi motiflerin işlendiği dibek, vazo ve şekerlik gibi atalarının kullandığı nesneleri ve çeşitli süs eşyalarını yapmaya çalıştığını belirtti.

-"Atalarının kültürünü devam ettirdiği için mutlu"

"Gazze'de mobilya piyasası, İsrail ablukası, siyasi ve ekonomik sebeplerden dolayı durgun. Bu sebeple çok sevdiğim işi, ahşaptan hediyelik eşyalar yapmaya başladım." diyen Kahil, el emeği göz nuru ahşaplara dokunmanın kendisine huzur verdiğini anlattı.

Kahil, Gazze'deki ekonomik sıkıntılar sebebiyle satışları pek iyi olmasa da geçimini sağladığı ve atalarının kültürünü devam ettirdiği için mutlu olduğunu ifade etti.

Dünya Bankasının Eylül 2016'da yayımladığı verilerde Gazze'deki işsizlik oranının yüzde 43, fakirlik oranının ise yüzde 60 olduğu kaydedilmişti.

İsrail, Filistin'de Ocak 2006'da yapılan ve Hamas'ın kazandığı seçimlerin ardından Gazze Şeridi'ne karadan, denizden ve havadan abluka uygulamaya başlamıştı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler